Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
19 Nisan 2020 Pazar - 10:23

Malta eriği, üreticinin yüzünü güldürüyor

ANTALYA'nın Alanya ilçesinde üretilen 'muşmula' ve 'yeni dünya' olarak da bilinen Malta eriği, koronavirüs salgını sonrası yoğun talep görüyor.

Malta eriği, üreticinin yüzünü güldürüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği tropik meyvelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, üretimde herhangi bir aksama olmadığını belirterek, "Alanya'da günlük 50-100 ton arasında üretim var. Bu da günlük herhangi bir sıkıntı olmadan Türkiye'nin her noktasına ulaşımı sağlanıyor" dedi.

Malta eriği, Alanya'da günlük 50-100 ton arasında üretilerek, tüm Türkiye'ye dağıtılıyor.

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgınından üretim ve ihracat da etkilendi. Birçok meyve ve sebzenin ihracatı geçici süreyle durdurularak, iç piyasaya sürüldü. Vatandaşlar salgının yayılmasıyla bağışıklığı güçlendiren, direnci artıran tropik meyvelere ve C vitamini deposu portakala yöneldi. Tropik meyve deposu Alanya'da da üretim aralıksız sürüyor. Sadece Alanya'da ve Mersin'in Tarsus ilçesinde yetişen ancak şu an sadece Alanya'da bulunan coğrafi işaretli ürünü 'muşmula' ve 'yeni dünya' olarak da bilinen Malta eriği de yoğun talep görüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren Malta eriği, Alanya'da günlük 50-100 ton arasında üretilerek, tüm Türkiye'ye dağıtılıyor.

KORONAVIRUS SALGINI SONRASI INSANLAR BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLU TUTMAK ICIN TROPIK MEYVELERE VE PORTAKALA YONELIYOR. ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN VE OZELLIKLE C VITAMINI DEPOSU PORTAKALLA BAGISIKLIK SISTEMINI SAGLAM TUTAN MALTA ERIGI YOGUN TALEP GORUYOR.(FOTO:ENGIN ANAK/ALANYA-DHA)

'BU YIL ÜRETİMDE HİÇBİR SIKINTI YOK'

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği tropik meyvelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, koronavirüs salgını sonrası kendilerine sık sık üretimde bir sıkıntı olup olmadığının sorulduğunu ancak üretimde herhangi bir aksama olmadığını söyledi. Sevilgen, "Allah'ın izniyle şu an ekilmiş ürünler temmuz ayına kadar en küçük bir sıkıntı olmadan devam edecek. Zaten devletimizin de aldığı karara göre tarım, hayvancılıkla uğraşanların, çiftçilerin sokağa çıkma yasağının olduğu zaman dikkatli bir şekilde çalışmalarına müsaade ediliyor. Bizim temmuz ayından sonra ekim ayına kadarki üretim için de ekimlerimiz yeni yeni başladı. Bununla ilgili de herhangi bir sıkıntı yok. Çiftçilerimiz açısından geçen iki hafta koronavirüs nedeniyle satışlar da fiyatlar epey düşmüştü. Bu çiftçilere biraz zarar ama tüketicilerin şu an birçoğu çalışmıyor. İşten çıkarılanlar var. Fiyatların düşmesi bir yandan çiftçilerimizi üzerken bir yandan da zor durumda olan tüketici kesimini sevindirdi. Geçen hafta sonu itibariyle fiyatlarda canlanmalar var. Üreticilerin de yüzü gülmeye başladı. Geçen hafta 1 lira olan ürünlerimiz 1,5 liraya, 1,5 lira olan ürünlerimiz 2 liraya çıktı" dedi.

'HEM ÇİFTÇİ HEM TÜKETİCİLER AÇISINDAN OLUMLU BİR HASAT'

Koronavirüs salgını nedeniyle insanların kendilerine daha fazla bakmaya başladığını ve kendilerini dinç tutmak için C vitamini deposu portakala ve tropik meyvelere yöneldiklerini aktaran Sevilgen, bu meyvelerin fiyatlarıyla ilgili de bilgi verdi. Sevilgen, "Portakalın kilosu şu an 2-3 lira arasında satışı başladı. Bizim tropik ve coğrafi işaretli ürünlerimizden Malta eriği bağışıklık sistemini tamamen güçlendiriyor. Şu dönemde tam hasadı başladı. Hem çiftçi hem tüketiciler açısından gayet olumlu bir hasat. Ürünler düzgün, olgunlaştığında toplattırıyoruz. Üretim ve hal kısmında herhangi bir sıkıntımız yok" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE YETECEK ÜRETİM VAR

Sevilgen, Malta eriğinin şu anda sadece Alanya'da üretildiğini belirtirken, haldeki ve tezgahtaki fiyatı hakkında da bilgi vererek, şöyle konuştu:

"Şu an halden çıkışı 4-6 lira arasında çünkü 3 çeşit boy yapıyoruz. Tezgahlarda da 6-8 lira arasında satışı gerçekleşiyor. Malta eriği şu an Türkiye'de sadece Alanya'da üretiliyor. Zaten bir tek Alanya'da ve Tarsus tarafında üretimimiz var. Alanya'da günlük 50-100 ton arasında üretim var. Bu da günlük herhangi bir sıkıntı olmadan Türkiye'nin her noktasına ulaşımı sağlanıyor."

KORONAVIRUS SALGINI SONRASI INSANLAR BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLU TUTMAK ICIN TROPIK MEYVELERE VE PORTAKALA YONELIYOR. ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN VE OZELLIKLE C VITAMINI DEPOSU PORTAKALLA BAGISIKLIK SISTEMINI SAGLAM TUTAN MALTA ERIGI YOGUN TALEP GORUYOR. URETIMININ AKSAMADAN DEVAM ETTIGINI BELIRTEN ALANYA HAL KOMISYONCULARI DERNEGI TROPIK MEYVELERDEN SORUMLU YONETIM KURULU UYESI HILMI SEVILGEN (FOTODAKI), "URETIMIMIZDE HICBIR SIKINTI YOK" DEDI. (FOTO:ENGIN ANAK/ALANYA-DHA)

KORONAVIRUS SALGINI SONRASI INSANLAR BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLU TUTMAK ICIN TROPIK MEYVELERE VE PORTAKALA YONELIYOR. ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN VE OZELLIKLE C VITAMINI DEPOSU PORTAKALLA BAGISIKLIK SISTEMINI SAGLAM TUTAN MALTA ERIGI YOGUN TALEP GORUYOR. URETIMININ AKSAMADAN DEVAM ETTIGINI BELIRTEN ALANYA HAL KOMISYONCULARI DERNEGI TROPIK MEYVELERDEN SORUMLU YONETIM KURULU UYESI HILMI SEVILGEN, "URETIMIMIZDE HICBIR SIKINTI YOK" DEDI. (FOTO:ENGIN ANAK/ALANYA-DHA)

KORONAVIRUS SALGINI SONRASI INSANLAR BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLU TUTMAK ICIN TROPIK MEYVELERE VE PORTAKALA YONELIYOR. ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDE URETILEN VE OZELLIKLE C VITAMINI DEPOSU PORTAKALLA BAGISIKLIK SISTEMINI SAGLAM TUTAN MALTA ERIGI YOGUN TALEP GORUYOR.(FOTO:ENGIN ANAK/ALANYA-DHA)

Burcu MUTLU-Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA)-

 
Antalya dünyadaki lig maçlarına talip
 
Muratpaşa’da hafta içi her gün 6 pazar kurulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs konut tercihlerini de değiştirecek
GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi Selman Özgün, koronavirüs ...
Bakan Pekcan: Böyle bir dönemde 13.4 milyar dolarlık ihracat büyük başarı
TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat rakamlarıyla ilgili, 'Ocak- Şubat ...
Yabancıya konutta korona düşüşü
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın Mart ayına ...
 
İşkur - Kayıtlı işsiz Mart'ta 3 milyon 675 bin kişi
Kayıtlı işsizler Mart'ta aylık bazda yüzde 6.5 azalarak 3 milyon 675 bin kişiye geriledi.
Antalya, 83 milyon için üretiyor
TÜRKİYE'de 60 bine yakın kişinin enfekte olduğu koronavirüsle mücadele ...
'Türkiye para basıyor...'
Merkez Bankası’nın (MB) döviz rezervleri şubat sonundan bu yana 19.1 milyar ...
 
Korona hangi sektörü nasıl etkiledi, hangi sektöre ilgiyi artırdı?
Tüm dünyayı etkisi altında alan, sosyal ve ekonomik hayatı durma noktasına ...
Yaş meyve ve sebze ihracatında rekor artışlar
BATI Akdeniz'in ihracatı 1 Ocak-10 Nisan tarihleri arasında 506 milyon ...
Güneş enerjisiyle muz üretimi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, geçen yıl faaliyete başlanan muz üretim ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva