Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
27 Ağustos 2021 Cuma - 12:59

Manavgat yangınının tarıma etkisi konuşuldu

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), Manavgat yangınından bölge insanı ve tarımının nasıl etkilendiği, tarımın ayakta kalması, kayıpların telafisi için neler yapılması gerektiğinin konuşulduğu 'Manavgat Yangını Değerlendirme Toplantısı' gerçekleştirdi.

Manavgat yangınının tarıma etkisi konuşuldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, yangından zarar gören vatandaşların yaşam alanlarının kazandırılması, koşullarının iyileştirilmesi, ormancılık, tarım ve hayvancılığın bölgede devam ettirilmesi, kırsaldan kente göçün engellenmesi için neler yapılması gerektiğini konuşmak üzere tüm paydaşları bir araya getirdiklerini kaydetti. Toplantıda dile getirilen tespit, talep ve önerilerin rapor haline getirileceğini söyleyen Doğan, Borsa olarak tarımın ve kırsalın yaşaması için çalıştıklarını, bu konuda da ortak akılla hareket ettiklerini vurguladı.

YANGININ TARIMA FATURASI BÜYÜK

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat'ın ülkenin en büyük yangınında ciğerinin yanı sıra tarımsal varlığını da kaybettiğini söyledi. Metin, Manavgat yangınında toplam 750 bin dönüm alanın zarar gördüğünü, 28 bin dekar tarım alanının yok olduğunu kaydetti. Metin, 500 bin civarında zeytin ağacının yandığını, sadece zeytin ve zeytinyağından ilçenin zararının 100 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Yangında 3 bine yakın küçükbaş, 235 büyükbaş, 30 bin kanatlı, 2 bin 261 dolu kovan, 1990 boş kovan, 5 de deve at gibi tek tırnaklı hayvanını kaybettiğini kaydeden Metin, 4-5 dönüm defne alanının yandığını, bunun yanında keçiboynuzu ve tıbbi aromatik bitkilerde de büyük kayıp yaşadıkları söyledi. 

KÖYLÜ, KEÇİ ORMANDAN UZAKLAŞTI YANGINLAR ARTTI

ATB Meclis Başkan Yardımcısı Abdullah İnan, orman köylüsü ve keçi popülasyonunun ormanlardan uzaklaştıktan sonra orman yangınlarının arttığına işaret etti. Ormanda yayılan keçinin yangın riskini yüzde 80 azalttığını söyleyen İnan, "Keçiye, köylüye karşı 'ormanları bunlar yok ediyor' gibi bir önyargı vardı. Şimdi bu yanlıştan dönüldü. Ormandaki yaşam alanlarını geliştirmemiz gerekiyor. Köylüyü kırsalda tutmak için eğitimden sağlığa altyapı hizmetlerini güçlendirmemiz gerekiyor, yoksa göçü önleyemeyiz" diye konuştu. Yangında tıbbi aromatik bitkilerde büyük kayıp yaşandığını kaydeden İnan, yangının yayılımını önlemek için köyle orman alanı arasına defne, keçiboynuzu, zeytin gibi ağaçların dikilerek bariyer oluşturulmasını önerdi. 

KURTARAMAYACAĞIMIZ ZEYTİNLERDE YEREL ÇEŞİTLERE DÖNMELİYİZ 

ATB Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Fettahoğlu, bölgede zeytin ağaçlarının önemli bölümünün yandığını belirtirken, rehabilite edilecek ağaçların zaman kaybetmeden kurtarılması gerektiğini söyledi. Fettahoğlu, "Kurtarılabileceğimiz zeytinleri kesmeden bakımı yapıp kurtarmalıyız. Kurtaramayacağımız zeytinlerde yerel çeşitlere dönmeliyiz. Ucuz, Antalya'ya uygun olmayan zeytin çeşitlerinden vazgeçmeliyiz. Tavşan yüreği, beylik gibi bölgeye has, kadim çeşitlerin dikimi yapılmalı. Envanter çalışmamızı bu vesileyle yapmalıyız. Yani felaketi fırsata çevirmeliyiz" diye konuştu. 

KEÇİ ORMAN DOSTUDUR

Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, yangında keçinin orman için öneminin bir kere daha anlaşıldığını belirtirken, "Artık yanlış keçi politikasından vazgeçilmeye başlandı. Keçi ormanı temizleyerek yangına karşı koruma sağlar. Ormanda keçiyi konuşlandırmalıyız. Orman sahalarında keçi sürülerinin varlığını sağlamak stratejiktir. Keçi canımızdır, ormanların da dostudur" dedi. Yangından sonra bölgede hayvanların barınmasıyla ilgili sıkıntının gündeme geldiğini kaydeden Öztürk, "Kışın bu hayvanlar nerede barınacak. Önümüzdeki en büyük sıkıntı bu. Ormanın içinde hayvanların yaşam alanlarının tesisiyle ilgili düzenlemelere ihtiyaç var" dedi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Taki Karslı da ormanlarda keçi varlığının korunması gerektiğini vurgularken, "Keçinin ormanın düşmanı değil ciddi anlamda dostu olduğunu biliyoruz" dedi. 

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Musa Toros, yangından sonra yem ve saman dağıtımında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerken, eylül, ekimden itibaren yem dağıtımıyla ilgili iyi bir koordinasyon sağlanması gerektiğini söyledi. Toros, bölgedeki hayvancılığın mera, yem, barınak gibi sorunları olacağını bu konuda ilgili makamların gerekli önlemleri alması gerektiğini kaydetti. Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gökhan Özhasenekler, hayvancılığın geleceğinin bölge için sorun olduğunu söylerken, "Yangın bundan sonra başlıyor. Hayvan besiciliği bölgede büyük sorun olacak" dedi. 

SU DEPOLARININ YANINA JENARATÖR KONULMALI

MATSO Başkan Yardımcısı Şükrü Arslan, cumhuriyet tarihinin en büyük yangınında 30 yılda yanan toplam alandan daha büyük alanın yandığını söyledi. Yangında elektrik olmayınca su depolarından su çekilemediğini ve müdahale edilemediğini kaydeden Arslan, su depolarının yanına jeneratör konulmasını istedi. 

Toplantıya, Manavgat Belediyesi, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ, ASAT, BATEM, BAKA'dan katılan temsilciler, bölgede yaptıkları çalışmaları, verilen destekleri anlatırken, tarımsal üretimin sürdürülmesi için yapılan ve yapılması planlananlarla ilgili bilgi verdi. Kurum temsilcileri, bölgedeki bitki ve hayvan varlığının güçlendirilerek tekrar kazandırılacağını vurgularken, kırsal yaşamın devam için çalıştıklarını kaydetti.

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), MANAVGAT YANGININDAN BOLGE INSANI VE TARIMININ NASIL ETKILENDIGI, TARIMIN AYAKTA KALMASI, KAYIPLARIN TELAFISI ICIN NELER YAPILMASI GEREKTIGININ KONUSULDUĞU 'MANAVGAT YANGINI DEGERLENDIRME TOPLANTISI' GERCEKLESTIRDI. ATB YONETIM KURULU UYESI CUNEYT DOGAN BASKANLIGINDA CEVRIMICI YAPILAN TOPLANTIYA, TARIM, HAYVANCILIK, ORMANCILIK SEKTORU ILE KURUM VE KURULUSLAR ILE YEREL YONETIMLERDEN TEMSILCILER KATILDI. 

FOTO: (ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), MANAVGAT YANGININDAN BOLGE INSANI VE TARIMININ NASIL ETKILENDIGI, TARIMIN AYAKTA KALMASI, KAYIPLARIN TELAFISI ICIN NELER YAPILMASI GEREKTIGININ KONUSULDUĞU 'MANAVGAT YANGINI DEGERLENDIRME TOPLANTISI' GERCEKLESTIRDI. ATB YONETIM KURULU UYESI CUNEYT DOGAN BASKANLIGINDA CEVRIMICI YAPILAN TOPLANTIYA, TARIM, HAYVANCILIK, ORMANCILIK SEKTORU ILE KURUM VE KURULUSLAR ILE YEREL YONETIMLERDEN TEMSILCILER KATILDI. 

FOTO: (ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
Cezaevine uyuşturucu sokan avukata 18 yıl hapis istemi
 
Meteoroloji uyardı! Sıcaklara dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da uyuşturucuya geçit yok
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda bir miktar ...
Manavgat'taki orman yangınında yanan evin yerine yenisi 15 günde yapıldı
ANTALYA’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında evleri yanan ve ölümden ...
Murda hayranları The Ink Night Parties'de buluştu
DÜNYANIN en büyük dövme şirketi olan Türk markası Cleopatra Ink tarafından ...
 
Amatör balıkçı, 30 kiloluk kuzu balığı yakaladı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde amatör balıkçı Volkan Ateş, olta ile 30 kilo ...
Muratpaşa 30 Ağustos'u pazar günü kutluyor
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Büyük Zafer'in 99'uncu yıl dönümünü, ...
Motosiklet ambulansın 'altın dakika'sı trafiğe takılıyor
ANTALYA'da görev yapan motosikletli acil sağlık ekipleri, çoğunlukla kara ...
 
Caretta sahilinde 5 yıldızlı katliam
NESLİ tehlike altındaki caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yaşam ...
Başkan Esen: Boğaçayı yanlış bir proje
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, yaşanan birçok sel felaketi sonrası ...
Muğla'da çalınan otomobil Antalya'da parçalanmış halde bulundu
MUĞLA'da çalınan otomobil, Antalya'da bir evin bahçesinde parçalara ayrılmış ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva