Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
9 Ocak 2011 Pazar - 21:25

Meclis'te "uzlaşı" haftası

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta, siyasi parti grupları iktidar ile muhalefetin üzerinde anlaştığı 5 ayrı yasa tasarısının görüşmelerine başlanacak.

Meclis te  uzlaşı  haftası
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in girişimiyle kurulan uzlaşı komisyonu bir taraftan çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin üzerinde mutabık kaldığı Türk Borçlar ve Türk Borçlar Yasa Tasarısı’nın uyum yasası ile HMUK Yasa Tasarısı’nın görüşmelerine geçilecek.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in girişimiyle kurulan uzlaşı komisyonu bir taraftan çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin üzerinde mutabık kaldığı Türk Borçlar ve Türk Borçlar Yasa Tasarısı’nın uyum yasası ile HMUK Yasa Tasarısı’nın görüşmelerine geçilecek.

Türk Ticaret Yasa Tasarısı için ise uzlaşı komisyonu çalışmalarını bu hafta sürdürecek. İktidar ve muhalefet partilerinin uzlaştığı Türk Borçlar ile HMUK yasa tasarılarının görüşmelerinin bu hafta, Türk Ticaret ve TTK uyum yasasının görüşmelerine ise sonraki hafta geçilecek. Varılan uzlaşı çerçevesinde 5 ayrı yasa tasarısının görüşmeleri 11 Ocak-20 Ocak tarihleri arasında tamamlanacak. TBMM Genel Kurulu’nda, 11 Ocak Salı günü; Türk Borçlar Yasa Tasarısı’nın, yarım kalan görüşmelerine geçilecek. Bu hafta Genel Kurul’da, Türk Borçlar Yasa Tasarısı’nın yanı sıra Türk Borçlar Yasa Tasarısı’nın uyum yasası ile HMUK’un da bu hafta tamamlanması bekleniyor. TTK ve uyum yasasının görüşmelerine ise bir sonraki hafta başlanacak. TBMM Genel Kurulu bu hafta Cuma günü dahil gece mesaisi yapacak. Bu çerçevede; Salı günü saat 15.00 23, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü bir değişiklik öngörülmezse 13.00-23,00 saatleri arasında çalışacak.

-YASALAR NE GETİRİYOR?-

AB normları çerçevesinde hazırlanan ve 50 yıl aradan sonra ilk kez köklü bir değişiklik yapılan Türk Ticaret Yasa Tasarısı; anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınacak. İzin almadan para toplayanlara, 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Yolcu taşımacılığında çağdaş kurallar benimsenecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

Kamyon ve dolmuşlardaki "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza" gibi yazılar kaldırılacak.
Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Hacizli Türk veya yabancı bayraklı gemilerin vaktinden evvel satılmaları olanağı getirilecek. Türk hukukuna ilk defa "sorumluluk sigortası" kavramı girecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi, "sorumluluk sigortası" kapsamında tazminat ödeyecek. Tasarı yasalaşırsa, bileşik faiz uygulamasına son verilecek.

Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. İnternet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, "saldırgan satış yöntemi" olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmişçesine hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak. Şirketler hukuki şeklini değiştirebilecek. Tür değiştirmede ortakların şirket payları ve hakları korunacak. Tür değiştirme bahane edilerek, hiçbir ortak şirketten çıkarılamayacak ve hakları sınırlandırılamayacak. Kooperatifler, ticaret şirketi sayılacak.

-TÜRK BORÇLAR YASASI-

İş dünyasını yakından ilgilendiren Türk Borçlar Yasa Tasarısıyla, kiracıdan ev sahibine, faizlerden vergi düzenlemesine, ekonomik ve sosyal yaşamda adaleti ve dengeyi sağlayacak değişiklikler gibi pek çok düzenleme getiriliyor.

Hukuk sistemini büyük ölçüde değiştiren ve yargılama usul ve esaslarını AB standartlarına göre düzenleyen, "Hukuk Muhakemeleri Usulü Yasası" da önemli düzenlemeler içeriyor.
Düzenlemeyle; genel yetkili mahkeme, davalı gerçek ya da tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi olacak. Birden fazla davalı olması halinde dava, bunlardan birinin yerleşim yerindeki mahkemede açılabilecek.

Davada görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda; taraflardan birinin, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi için gerekli süre 10 günden 15 güne çıkarılıyor. Taraflardan birinin, 15 gün içinde, kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekecek. Aksi halde, mahkeme davayı açılmamış sayacak. Ceza Muhakemeleri Yasasındaki hükümlere paralel düzenlemeye de yer verilen tasarıya göre, duruşma sırasında fotoğraf çekilemeyecek ve hiçbir şekilde ses ve görüntü kaydı yapılamayacak. Ancak, dava dosyasında saklı kalmak kaydıyla yargılamanın zorunlu kıldığı hallerde, mahkemece çekim yapılabilecek ve kayıt alınabilecek. Bu çekim ve kayıtlar ile her türlü belge ve tutanak, mahkemenin ve ilgili kişilerin açık izni olmadıkça hiçbir yerde yayımlanamayacak.

-KOMİSYONLAR-

Bu hafta TBMM’de ihtisas ve araştırma komisyonları gündemlerindeki konuları ele alacak.
11 Ocak Salı günü; TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, kamu alacaklarını yeniden yapılandıran torba yasa tasarısının görüşmeleri devam edecek. 12 Ocak Çarşamba günü Bayındırlık, İmar ve İskan Komisyonu’nda, kamu hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik öngören düzenlemeler ele alınacak. Aynı düzenleme 13 Ocak Perşembe günü Adalet Komisyonu’nun gündemine de gelecek.

Spor kulüplerinin sorunlarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da bu hafta çalışmalarını sürdürecek. Komisyon Salı günü Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erener’i, Çarşamba günü sponsor firmaları temsilcileri ve Perşembe günü de Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini dinleyecek.

Bu hafta TBMM’de Salı günü ise siyasi parti grupları toplantılarını yapacak.

 
Evden çıkmadan 22 milyar TL harcandı
 
Masaj sektöründe geri sayım başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'nin Diyarbakır timi yola çıkıyor
CHP’nin Diyarbakır’a gidecek çalışma ekibi yola çıkmaya hazırlanıyor. ...
CHP İstanbul İl Başkanı görevinden istifa etti
CHP yönetiminin milletvekili adayı olacak örgüt yöneticilerinden 10 Ocak’a ...
Çiller kongrede aday değil
DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller, tabanla tavan arasında uzlaşma ve ...
 
Adalet Bakanlığı: "İddialar gerçek dışı"
Adalet Bakanlığı, Hizbullah terör örgütü mensuplarının cezaevinden internet ...
Başbakanlık "o iddiayı" yalanladı
Başbakanlık, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, “Bilgileri yer yerlere ...
Jet-ski kullanırken hükümeti savundu
ERZURUM 2011 Kış Oyunları'na hazır olan Palandöken Dağı'nda,jet- ski"ye ...
 
Milli Savunma Bakanı ile ilgili şok iddia
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Hükümet, Bakanlar Kurulu toplantısındaki ...
Devlet Bahçeli Hangi Dizilerden Şikayetçi
Şiddet içerikli dizi ve haberlerin beka sorunu haline geldiğini veterörkadar ...
Davutoğlu ABD'nin Yarasına Tuz Bastı
Bakan Davutoğlu, ABD'nin korktuğu projesini açıkladı. Davutoğlu, İngiltere’yi ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva