Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
4 Kasım 2019 Pazartesi - 10:45

Mermer ocağı yerine 'zeytin ormanı projesi'

TORAÇDER tarafından Finike'de kızılçam ve sedir ormanlarının yok olmasına neden olan, Finike portakalı başta olmak üzere tarım, insan sağlığı ve yaban hayatına zarar veren mermer ocaklarına karşı doğal proje hazırlandı.

Mermer ocağı yerine  zeytin ormanı projesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA'nın Finike ilçesinde, mermer ocaklarına karşı yürüttükleri mücadeleyle tanınan ve yaşadıkları dağ evinde cinayete kurban giden Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çiftinin de kurucusu olduğu Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER), bölgede mermer ocağı yerine 'zeytin ormanı projesi' hazırladı. Projede, tonu 500-600 dolar olan mermer yerine tonu 3 bin 198 dolar olan zeytinyağı üretimi önerildi.

TORAÇDER'in kurucularından ve sözcülüğünü yapan Ali Ulvi Büyüknohutçu, 9 Mayıs 2017'de Kızılcık Yaylası'ndaki evinde, eşi Aysin Büyüknohutçu ile uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti. Bölgedeki mermer ocağını mahkeme kararıyla kapattıran Büyüknohutçu, o dönem bölgede 'bal ormanı' projesi hazırlamış ve ilgili birimlere sunmuştu. Bu projenin yanı sıra TORAÇDER'in 'zeytin ormanı projesi' de diğer üyeler tarafından tamamlandı. Projede bölgede mermer ocağı faaliyetleri yerine zeytin dikimi yapılması, hem zeytin hem de zeytinyağı üretimi öngörülüyor.

ESKİ ÇAĞLARDAN ZEYTİNCİLİK BULGULARI

TORAÇDER üyesi avukat İsmail Tunçbilek, eski çağda Likya bölgesi içindeki Finike'nin Alacadağ, Keşlik Tepesi ve daha birçok yerde zeytin ağaçları, zeytin içlikleri ve testi kırıklarının bu bölgenin zeytincilik ve zeytin ticareti konusunda ne kadar ileri seviyede olduğunu gösterdiğini söyledi. Tunçbilek, TORAÇDER'in 2013 yılından beri tüm taş ocaklarının kapatılması, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde zeytin ormanı projesi taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

ZEYTİNYAĞI 3 BİN 198, MERMER 500-600 DOLAR

Bu önemli girişimin bölge ekonomisini kalkındıracağı gibi ülke ekonomisine de yarar sağlayacağına değinen Tunçbilek, "Zira tonunu 3 bin 198 dolara satabileceğimiz zeytinyağı yerine ormanları ve zeytinlikleri söküp, tonu 500-600 dolar olan mermer satmak ne kadar akıllıca ve mantıklı bir iştir? Unutmayalım, ülke kalkınması yerelde başlar" dedi.

Bal ormanı ve zeytin ormanı projelerini Ali Ulvi Büyüknohutçu ile birlikte hazırladıklarını dile getiren İsmail Tunçbilek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da projeleri arasında yer alan bal ormanı projesi için 2016'da başvuru yapıldığını, henüz yanıt alamadıklarını kaydetti. Zeytin ormanı projesinin de tamamlandığını belirten Tunçbilek, bakanlığa orman vasfını yitirmiş alanların bal ve zeytin ormanına dönüştürülmesi yönündeki başvurunun yenileneceğini açıkladı.

İsmail Tunçbilek, bal ormanı ve zeytin ormanı projelerinin, bazı belediye başkan adaylarının seçim projeleri arasında bulunduğunu belirterek, Finike Belediyesi'nin de projelere destek vermesini beklediklerini söyledi.

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE MERMER OCAKLARINA KARSI YURUTTUKLERI MUCADELEYLE TANINAN VE YASADIKLARI DAG EVINDE CINAYETE KURBAN GIDEN ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU CIFTININ DE KURUCUSU OLDUGU TOROSLAR VE AKDENIZ KIYILARI CEVRE KORUMA DERNEGI (TORACDER), BOLGEDE MERMER OCAGI YERINE 'ZEYTIN ORMANI PROJESI' HAZIRLADI. (BEYAZ YERLER BOLGE DEKI MERMER OCAKLARI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE MERMER OCAKLARINA KARSI YURUTTUKLERI MUCADELEYLE TANINAN VE YASADIKLARI DAG EVINDE CINAYETE KURBAN GIDEN ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU CIFTININ DE KURUCUSU OLDUGU TOROSLAR VE AKDENIZ KIYILARI CEVRE KORUMA DERNEGI (TORACDER), BOLGEDE MERMER OCAGI YERINE 'ZEYTIN ORMANI PROJESI' HAZIRLADI. (BEYAZ YERLER BOLGE DEKI MERMER OCAKLARI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE MERMER OCAKLARINA KARSI YURUTTUKLERI MUCADELEYLE TANINAN VE YASADIKLARI DAG EVINDE CINAYETE KURBAN GIDEN ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU CIFTININ DE KURUCUSU OLDUGU TOROSLAR VE AKDENIZ KIYILARI CEVRE KORUMA DERNEGI (TORACDER), BOLGEDE MERMER OCAGI YERINE 'ZEYTIN ORMANI PROJESI' HAZIRLADI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE MERMER OCAKLARINA KARSI YURUTTUKLERI MUCADELEYLE TANINAN VE YASADIKLARI DAG EVINDE CINAYETE KURBAN GIDEN ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU CIFTININ DE KURUCUSU OLDUGU TOROSLAR VE AKDENIZ KIYILARI CEVRE KORUMA DERNEGI (TORACDER), BOLGEDE MERMER OCAGI YERINE 'ZEYTIN ORMANI PROJESI' HAZIRLADI. (AVUKAT ISMAIL TUNCBILEK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE MERMER OCAKLARINA KARSI YURUTTUKLERI MUCADELEYLE TANINAN VE YASADIKLARI DAG EVINDE CINAYETE KURBAN GIDEN ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU (FOTODAKI) CIFTININ DE KURUCUSU OLDUGU TOROSLAR VE AKDENIZ KIYILARI CEVRE KORUMA DERNEGI (TORACDER), BOLGEDE MERMER OCAGI YERINE 'ZEYTIN ORMANI PROJESI' HAZIRLADI. (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

Etiketler:
 
TIR'a çarpan otomobil 70 metre sürüklendi: 1 ölü, 5 yaralı
 
Servis minibüsü ile taksi çarpıştı: 5 işçi yaralı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hadi inşallah 4 Kasım 2019 Pazartesi 12:48

Benden de 10 adet zeytin ağacı bağışı. Belediyelerde parklara ismi belli olmayan süs ağaçlarından ekene kadar keşke Antalya nın simgesi olan TURUNÇ Mandalina POrtakal Limon Greyfurt tarzı ağaçları ekseler!!! Mis gibi koksa caddeler sokaklar parklar, çocuklar ağaçların ne olduğunu parklarda öğrense keşke

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya sokaklarında marş söyleyerek tur attı
ANTALYA'da bisikletli bir çocuk, elinde Türk bayrağıyla bağıra bağıra ...
Gün Haber yeni bir FETÖ dosyası açıyor... Antalya'daki By Lock yazışmaları...
Gün Haber yeni bir dosya açıyor… Bu hafta boyunca Antalya’daki bazı FETÖ’cülerin ...
Adı sahnede yaşatılacak
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sosyoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yaptıktan ...
 
Muratpaşa'da kış hazırlığı
MURATPAŞA Belediyesi, parklarda kış hazırlığına başladı. Park ve Bahçeler ...
Atölyeden edebiyatçı portreleri
MURATPAŞA Belediyesi'nin 7-9 Kasım tarihlerinde düzenleyeceği 4. Antalya ...
Akdeniz'de 3.7 büyüklüğünde deprem
AKDENİZ’de merkez üssü Muğla’nın Dalaman ilçesi açıkları olan Richter ...
 
Vurduğu arkadaşını hastaneye götürdü
 ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Süleyman ...
Antalya'da yolda bulduğu parayı sahibine verdi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, Sait Yılmaz, yolda bulduğu 3 bin 500 TL ...
Otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
ANTALYA'nın Akseki ilçesinde otomobille kamyonun çarpıştığı kazada Cuma ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva