Manyas ilçesine bağlı kırsal Salur Mahallesi’ndeki Salur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi öğretmen ve öğrencileri, insanların doğal ve katkısız ürünlere yönelmesi üzerine geleneksel yöntemlerle ev tipi karışık salça üretimine karar verdi. Öğrenciler, tarladan topladıkları biber ve domatesten kaynatma ve güneşte kurutma yöntemiyle 1300 kavanoz ev tipi salça üretti. Öğrenciler, bu pilot üretim ile birlikte hem salça yapımını uygulamalı olarak öğrenme imkanı buldu, hem de ürettikleri salçadan numuneler alarak salça analizlerini laboratuvar ortamında inceleme şansı yakaladı. Öğrenciler, salça yapımı ile başladıkları geleneksel gıda üretimi için, reçel, gömbe, acuka, tarhana, erişte, sirke, turşu gibi ürünler ile devam etmek istediklerini dile getirirken, amaçlarının da tüketicilere sağlıklı ürünler sunmak olduğunu belirtti.
Salur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadri Kılıç da, Gıda Teknolojileri Alanı’ndan 15 öğrencinin kendi ürettikleri bu ürünlerin kilosunu okul olarak 25 liradan satışa sunduklarını, bir kısmını sattıklarını, öğrencilerin de bu yöntemle döner sermayeden para kazandıklarını ifade etti.
Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS (Balıkesir), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||