Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
28 Ekim 2020 Çarşamba - 09:06

Mezuniyet Sonrası İş Bulma Yöntemleri

Çok istediğimiz üniversitenin çok istediğimiz o bölümüne girdiniz. İlk başladığınız yıldan son yıla kadar her öğrencinin aklında hemen hemen aynı soru varlığını göstermektedir: Mezun olunca hemen iş bulunabilir mi?

Mezuniyet Sonrası İş Bulma Yöntemleri
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi, meslek seçimlerinin farklılaşması ve yeni mesleklerin ortaya çıkması ile birlikte bu durum daha da zorlaşmaya başladı. Çok fazla bölüm açılması ve bu bölümlerde çok yoğun bir öğrenci nüfusunun olması da bir takım şeyleri göz önüne sermektedir. Bu durum böyle olunca da iş bulma durumu gittikçe zorlaşmaktadır.

Mezun olduktan sonra hayalinizdeki işe kavuşmak ve bu iş için uygun bölümden mezun olduktan sonra sizinle aynı dönem mezun olan diğerleri arasından sıyrılmanız gereklidir. Bu sıyrılmanın sağlanması için eğitim aldığınız dönemlerde ileriye dönük olarak bir yatırım yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Öğrencilik hayatınız süresince meslek örgütünüz ile ilgili seminer, kongre ya da toplantılara katılmanız önemlidir. Yapmak istediğiniz iş ile ilgili bilgi sahibi olmak ve sektörü tanımak iş bulma sürecinde sizlere önemli bir kılavuz olacaktır.

Mezun Olduktan Sonra İş Bulmak İçin İpuçları

Mezun olup, iş arama sürecine girdikten sonra ilk yapmanız gereken iyi ve özenli bir CV hazırlamak olmalıdır. Eğer bu konuda profesyonel bir destek almak için online CV oluşturma platformları üzerinden bir CV oluşturmaya başlayabilirsiniz. Başvuru yapmak istediğiniz pozisyon ya da pozisyonlar için ayrı ayrı CV hazırlama imkanı sunulmaktadır. Yetenekleriniz ve katılım sağladığınız seminer, kongre ve sertifika programlarına ait bilgileri eklemeyi unutmamalısınız.

Özellikle son sınıf öğrencileri için belirlenen stajları yapmaya özen gösterin. Bu size bölümünüzle ilgili deneyim kazanma fırsatı verecektir. Zorunlu staj dışında bazı üniversiteler yurtdışı stajı yapma imkanı da sunmaktadır. Dolayısıyla bu durumun araştırılmasında fayda vardır. Böylelikle işe alımda donanım bakımından etkili bir hamle yapmış olacaksınız.

Yukarıda da bahsedildiği üzere donanım ve bilgi birikiminizi arttırmanız sizin için olumlu bir durum haline gelecektir. Gerek mezun olduğunuz bölüm ile ilgili gerekse genel kültürünüzle ilgili bilgi birikimine sahip olmak sizi diğer adaylardan ayıran bir ayrıcalık olacaktır. Konusunda uzman olmak, kişinin kendisine olan özgüvenini ortaya koyabilmektedir. Bu da iş görüşmelerinde olumlu bir etki bırakacaktır.

Son dönemlerde birçok gönüllülük esasına dayalı olan projeler yaygınlaşmaktadır. Özellikle üniversite öğrencilerinin katılımının sağlanması ile gerçekleştirilen bu projelerde yer almaya önem gösterin. Bu hem kişisel gelişiminize katkı sağlayacak hem de kariyer hedefinizde önemli bir adım olacaktır. Bu projeler ile ülkemizde sivil toplum kuruluşları ve bazı vakıflar ilgilenmektedir.

Yapmak istediğiniz iş beceri gerektiren bir iş olabilir. Bu nedenle beceri yönünden kendinizde eksik gördüğünüz yanları mutlaka tamamlamaya çalışmalısınız. Bunun için ekstra kurs ya da eğitim veren kurumlardan yardım almak iyi olacaktır. Örneğin yabancı dil gerektiren bir pozisyona başvurmak istiyorsanız bu konuda eğitim almanız faydanıza olacaktır. Hatta bazı firmalar ikinci bir yabancı dili tercih sebebi olarak görmektedirler. Eğitim alarak bu anlamda kendinizi geliştirebilir ve diğer adaylardan farklı olduğunuzu düşünmelerini sağlayabilirsiniz.

Mezun olur olmaz her adayın eğitimini aldığı meslekle ilgili tam zamanlı bir iş bulma olanağı olmayabilir. Bazı firmalar böyle durumlarda yeni mezun olan adayların kendilerini geliştirmeleri ve deneyim sahibi olmaları için part-time iş olarak bilinen yarı zamanlı iş pozisyonu açabilmektedir. Bu nedenle bu fırsatları da değerlendirmenizde fayda vardır. Aynı zamanda freelance iş olarak adlandırılan bir firmaya bağlı olmadan çalışma sağlanması olarak iş yapabilirsiniz. Bu sosyal medya hesap yönetimi, tasarım gibi işler olabilir.

Bazı üniversiteler mezun kulüpleri oluşturarak bu konuda danışmanlık hizmeti vermektedir. İş bulma aşamasından etkili bir CV’nin nasıl hazırlanması gerektiğine kadar anlatılmaktadır. Mezun olduğunuzda nasıl bir iş arama yöntemi kullanmanız gerektiğine kadar bilgi sağlamaktadırlar. Bu her üniversite için değişkenlik göstermektedir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet tabanlı iş bulma siteleri de daha fazla kullanılır hale geldi. Buralara üyelik oluşturarak kendinize uygun iş ilanlarına online olarak başvuru yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kendi ilgi alanlarınıza yönelik ve mezun olunan bölümle ilgili olan işlere başvuru yapmanız önemlidir. Hatta birçok sosyal medya platformları üzerinden de personel arayan şirketler mevcuttur. Buralarda bulunan ilanlara göz atmayı ve değerlendirmeyi gözden kaçırmamalısınız.

Birçok üniversite mezunları, mezun oldukları bölüm ile ilgili öğrenci grupları oluşturmakta ve toplu bir şekilde hareket etmektedirler. Bu nedenle de eğer bölümünüzle ilgili bir öğrenci grubu varsa buraya üye olmaktan çekinmeyin. Bu gruplarda kurulan arkadaşlık ilişkileri ile birlikte iş talepleri de gündeme gelebilmektedir. Meslek ile ilgili kongre seminer ve kurslar içinde bilgi verilebildiğinden katılım sağlamanız kolay olacaktır.

Deneyim Konusunda Yapılması Gerekenler  

Birçok firma iş başvurusu yapan adaylar arasında deneyim sahibi olan adaylara öncelik tanımaktadır. Yeni mezun olan adayların başvuru yaparken çekimser davranmasının altında yatan temel sebeplerinden birisi de bu deneyim konusudur. Bunun için de birçok pozisyonda yakalayacakları fırsatı kaçırmaktadırlar.

Başvuru esnasında bir ön yazı oluşturarak bu konuda deneyim sahibi olmadığınızı fakat iş anlamında sahip olduğunuz heyecan ve yenilikçi fikirlerinizden bahsederek bir adım öne geçme şansını elde edebilirsiniz. İlk başta büyük firmalara başvuru yapmak yerine o işle alakalı daha minimal bir firma ile başlamak sizin yararınıza olacaktır. Daha sonraki başvuru aşamasında bu deneyiminizi referans olarak gösterebilirsiniz.

Bu konuda deneyimsiz olsanız bile üstesinden gelme konusunda kendinizi cesaretlendirmelisiniz. Belli bir alanda iş aramak yerine karşınıza çıkacak olan geçici ya da dönemsel işlerde de çalışma sağlayabilirsiniz. Bu da sizin daha özgüvenli bir şekilde başvuru yapmanızı sağlayacaktır. En azından boş bir CV yerine farklı sektörlere ait referans oluşturabilecek bir CV olması daha iyi bir sonuç verebilir.

 
Rus iş insanından 300 dönüme 'pikan' yatırımı
 
1 kilo 649 gramlık nar, görenleri şaşırtıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fenomenlikten beyaz perdeye
ERZURUM'da 2 yıl arayla anne ve babasını kaybeden Arif Arifoğulları (38), ...
Kablo hırsızlığı yapan 2 kişi tutuklandı
ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesinde kırsal mahallelerde elektrik trafolarından ...
Kayseri Kombi Servisi
Kombilerinizin bakım zamanı geldi ise, kombiniz arızalandı ise ya da kombileriniz ...
 
Ayakkabı hırsızlığı kamerada
OSMANİYE'de bir kadının mağazadan ayakkabı çalması güvenlik kamerası görüntülerine ...
AKOM; Bu geceden itibaren yağışlar başlıyor
AKOM'dan yapılan açıklamada, İstanbul başta olmak üzere bugün gece başlayacak ...
İskenderun'da bir orman yangını daha çıktı
HATAY'da, bu sabah bir yangının kontrol altına alındığı İskenderun ilçesinde ...
 
Taksim'de maske denetimi
TAKSİM Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde drone ile maske denetimi yapıldı. ...
Zehirlenen sokak köpeğine ilk müdahaleyi bekçiler yaptı
MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde zehirlenen bir sokak köpeğine ilk müdahaleyi ...
Ekmek arası uyuşturucu satışına 2 gözaltı
ŞANLIURFA'da polis ekiplerinin sokak satıcısı olarak bilinen 'torbacılara' ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva