GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
21 Haziran 2021 Pazartesi - 13:14

Müsilajla mücadelede 'midye' önerisi

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Akdeniz'in, akıntılı yapısıyla müsilaj oluşumuna karşı avantajlı olduğunu söyledi. Korun, Marmara Denizi'nde müsilajla mücadelede doğal filtre görevi gören midye kullanılmasını önerdi.

Müsilajla mücadelede  midye  önerisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korun, Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki ASAT Genel Müdürlüğü ile müsilaj riskine karşı bilimsel araştırmalar için protokol imzalayan üniversitede yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Korun, normalde deniz planktonlarının yapılarında belli oranda bulunması gereken karbon, azot ve fosforun ortamdaki kirlilik nedeniyle karbon miktarında artma, azot ve fosfor miktarında da azalma yaşandığını, bunun sonucunda canlı organizmanın strese girdiğini söyledi. Müsilajı, strese giren planktonların hücre dışı salgılarının artması sonucu sümüksü yapının oluşması olarak ifade eden Korun, ayrıca plankton çoğalmasını besin, su sıcaklığı, ışık gibi birçok faktörün tetiklediğini kaydetti.

'AKINTI, ANTALYA'NIN ŞANSI'

Akdeniz'de müsilaj tehlikesi konusunda bilgi veren Prof. Dr. Korun, "Akdeniz yapısal olarak Marmara Denizi'nden farklıdır. Marmara Denizi iç deniz ve Karadeniz'den gelen üst akıntı ve altta da Akdeniz'den gelen tuzluluğu daha yüksek olan su var yani iki farklı su tabakası var. Marmara'nın altında oksijeni düşük Akdeniz suyu duruyor ve karışım olmuyor. Dolayısıyla bu durum Marmara Denizi'nin yapısını daha hassas hale getiriyor. Akdeniz kıyısında yer alan Antalya, körfeze sahip. Antalya Körfezi'nde farklı akıntılar olduğu ve daha açık havzaya sahip olduğu için Akdeniz müsilaj oluşumuna karşı avantajlı durumda" dedi.

Prof. Dr. Korun, Marmara Denizi'nin iç deniz olmasının yanında deniz trafiği, evsel ve tarımsal atıklar, İzmit ve çevresinde endüstrinin yoğun olmasının müsilaj oluşumuna sebebiyet verdiğini söyledi.

'ŞİMDİDEN ÖNLEM ALIYORUZ'

Akdeniz'de şimdilik Marmara'daki gibi tehlike olmadığını ama ilerisi için önlem almak adına protokol imzaladıklarını belirten Prof. Dr. Korun, şöyle konuştu:

"Akdeniz Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve ASAT ile imzalanan protokol sayesinde Antalya'da iç sular, kaynak suları, yüzeysel sular ve deniz suyu takip edilecek. Fakültemizdeki hocalarımızla ve ASAT Genel Müdürlüğü çalışanlarımız ile belirli noktalardan izleme yapacağız. Hem sularımızın hem de deniz suyunun kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik parametreleri ölçülecek, yorumlanacak. Parametrelerde herhangi bir değişiklik olursa bu durumu önceden görüp tedbirler alınacak."

'DOĞAL FİLTRE OLARAK MİDYE KULLANILABİLİR'

Prof. Dr. Korun, Marmara'da müsilajla mücadele konusunda da doğal yol önerdi. Plankton çoğalmalarına karşı doğal olarak filtre görevi gören canlıların, planktonları belli oranda baskılayabileceğini ve kullanılabileceğini söyleyen Korun, yoğun endüstrinin bulunduğu ABD'nin Rhode Island eyaletinde istiridye, midye gibi kabuklu su üretimi yapıldığını söyledi. Midyelerin filtre olarak deniz çevre kirliliği çalışmaları için iyi model olduğunu kaydeden Dekan Korun, doğal biyolojik filtre görevi gören canlıların belirli bölgelerde özel olarak yetiştiriciliği yapılarak, bölgenin daha temiz kalmasına katkı sağlayabileceğini söyledi.

'BİREYSEL OLARAK DA SORUMLUYUZ'

Böyle durumlarda kurumların sorumluluğunun büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Jale Korun, bununla birlikte bireysel olarak suları kirletmemek gerektiğini, evlerde dahi atık su miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Korun, "Su Ürünleri Fakültesi olarak araştırma gemimiz ile yaptığımız su altı araştırmalarında da denizin altında pek çok yabancı cisim görüyoruz. Bunu doğa getirmiyor, biz elimizle atıyoruz. Bu sadece denizi kirletmek değil, denizde bulunan canlıların da zarar görmelerine sebep oluyor. Doğanın dengesi var. Belli yere kadar devam ediyor, ondan sonra reaksiyon veriyor. Maalesef biz kendimizi doğaya adapte edemiyoruz, o bize değil biz ona uymak zorundayız" diye konuştu.

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Konyaaltı'nda 18 farklı branşta yaz kursları başlıyor
 
Perinthos Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım Bakan Yardımcısı Burdur'da
TARIM ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Burdur'da sektör temsilcileri ile biraraya geldi.
Otomobilin motoruna sıkışan kediyi itfaiye kurtardı
BURDUR'un Bucak ilçesinde otomobilin motor bölümüne sıkışan kediyi itfaiye ekipleri kurtardı.
Salda Gölü'nde güvenlik bu yıl da atlı jandarmaya emanet
BURDUR'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde güvenlik, bu yıl da atlı ...
 
Antalya OSB'de işçiler aşılanıyor
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) 17 bin çalışana hizmet verecek ...
Polis memuru evinde ölü bulundu
BURDUR'un Yeşilova İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Yunus ...
Bucak'ta kamyon devrildi: 2 yaralı
BURDUR'un Bucak ilçesinde kamyonun şarampole devrilmesi sonucu meydana ...
 
Bucak bu intiharı konuşuyor
ANTALYA'da görev yapan, 15 yıllık polis memuru Hakan A. (42), emniyet ...
Ağlasun'da ev yangını
BURDUR'un Ağlasun ilçesinde tek katlı ev çıkan yangında hasar gördü.
Burdur Gölü'nün alg patlamasıyla rengi değişti
BURDUR Gölü'nün suyunun rengi son günlerde değişti. Gölün rengi bölge ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva