Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
25 Ekim 2018 Perşembe - 13:34

Mustafa Çoban: MEB'in vizyon belgesinde boşluklar var

EĞİTİM Bir Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'ndeki başlıkların yerinde olduğunu, ancak boşlukların tamamlanması gerektiğini söyledi.

Mustafa Çoban: MEB in vizyon belgesinde boşluklar var
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Memur Sen Antalya Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Çoban, MEB'in '2023 Eğitim Vizyonu Belgesi' ile ilgili değerlendirme yaptı. Belgede, eğitimin iyileştirmeye açık alanlarına yönelik başlıkların yerinde ve doğru tespit edildiğini belirten ancak bu başlıklara yönelik hedefler ve eylem adımları konusunda bakanlığı ciddi ödev ve sorumlulukların beklediğini söyleyen Başkan Çoban, “Belgede, eğitimin iyileştirmeye açık alanlarına yönelik başlıklar yerinde ve doğru olarak tespit edilmiştir. Kısacası başlıklar tamam, boşluklar da tamamlanmalıdır" dedi.

'PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİNE YER VERİLMELİ'

Çoban, “Eğitim sistemimizde gerçekleştirilmesi düşünülen dönüşüm alanlarının tespiti ile bu dönüşümün kapsamını belirleyen ve buna dair bir yol haritası ortaya koyan bu belge, eğitim sisteminin günübirlik politika değişikliklerinden korunması, eğitimin aktörleri ve paydaşlarına bir gelecek vizyonu çizmesi, eğitim politikasının karar alma ve icra makamlarına politika ve program belirleme noktasında kılavuz olma imkânı sağlaması açısından önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bu dönüşümün meydana getireceği muhtemel olumsuz sonuçlar öngörülerek belirsizliklerin bir an önce giderilmesi, hazırlık ve tasarım aşamasında paydaşların görüşlerine mutlaka yer verilmesi, eğitim politikalarının belirlenme süreçlerinde eğitim çalışanlarının dâhil olacağı mekanizmaların kurulması, bu vizyonun başarıya ulaşmasına ve amaca hizmet etmesine büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

10 TEMEL ALANDA DÖNÜŞÜM

2018-2023 yılları arasını kapsayacak olan Vizyon belgesinin 10 temel alanda dönüşüm hedef ve eylemlerden oluştuğunu kaydeden Mustafa Çoban, öngörülen dönüşümlerin, eğitim çalışanlarının mevcut özlük haklarına ve çalışma şartlarına muhtemel etkileri de göz önünde bulundurularak bu alanda oluşabilecek muhtemel olumsuzlukların giderilmesinin önem arz ettiğini söyledi. Vizyon belgesinde yer alan bazı hususları işaret eden Çoban, ikili eğitimin sona erdirilmesi, okul gelişim modeli ekseninde okullara bütçe tahsisi, şartları elverişsiz olan okullara ilave kaynak tahsisi, öğrencilere öğle yemeği verilmesi, her bir okulda tasarım-beceri atölyesi kurulması gibi son derece yerinde yaklaşımlara ilişkin eylem adımlarının zamana yayılmış bir bütçeyle ilişkilendirilmesinin belgenin güvenirliğini daha da attıracağına temas etti.

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Çoban, sendikanın beklentilerini ve tespitlerini şu şekilde sıraladı:

“Mizaç ve yetenek temelli yaklaşımı isabetli buluyoruz, öğretmene daha fazla rol verilmelidir. Dönüşüm, eğitim çalışanlarının haklarında olumsuz sonuçlar doğurmamalıdır. Okul gelişim modeli, yönetici ve öğretmenlerin işini kolaylaştırmalıdır. Veriye dayalı yönetim anlayışı yerinde olmakla birlikte katılımcılığa da fırsat vermelidir. İş yükünün azaltılması için veriye dayalı yönetim süreci beklenmemelidir. Merkezi yerleştirme ve sınav kaygısının azaltılması hedefi önemlidir. Sözleşmeli öğretmenlik süresinin kısaltılması olumlu fakat sözleşmeliliğin kaldırılması nihai hedef olmalıdır.Ücretli öğretmenlikte asıl sorunun statü olduğu görülmelidir. Mesleki gelişimin planlanması önemli ancak yönetici ve öğretmene ek yük getirmemelidir. Her okula bütçe verilecek olması olumlu ve adil bir yaklaşımdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yeniden tanımlanacak olması pozitif bir yaklaşımdır. Yabancı dil öğretimi İngilizceye indirgenmemelidir. Dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm daha kapsayıcı tasarlanmalıdır. 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu değil, tercihli olmalıdır. Ortaöğretimdeki dönüşüm eğitim çalışanlarını mağdur etmemelidir."

ANTALYA, (DHA) 

 
YÖREX'te Alanya standına yoğun ilgi
 
Sadece kadınlar kalacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YÖREX'te Alanya standına yoğun ilgi
ANTALYA'da bu yıl 9'uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX) ...
Ebru Türel’den meme kanserine farkındalık desteği
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü, meme kanserinde erken ...
Antalya Doğu Çevreyolu'nda 2. etap tamamlandı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezindeki trafiği rahatlatmak ...
 
Antalya Akdağ'ın zirvesi beyaza büründü
ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki Akdağ'ın zirvesi yağan karla beyaza büründü.
Antalyalılar dikkat... Hazırlıklı olun...
Antalya 4. Bölge Meteoroloji Müdürlüğü, kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı ...
Meteoroloji'den 3 il için don uyarısı
METEOROLOJİ; Antalya, Isparta ve Burdur için don uyarısında bulundu.
 
Anlayamadıklarım
Dursun GÜNDOĞDU yazdı...
ADSO'dan 'Cumhuriyet Konseri'
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), cuma günü 'Cumhuriyet Bestecileri Konseri' verecek.
Medila koleksiyonu Antalya'da
MEDİLA Tıbbi Analizler Laboratuvarı'nın koleksiyonunda yer alan Türk sanatının ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva