Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Serik'te kaza; 2 yaralı
Serik'te kaza; 2 yaralı
1 Mart 2019 Cuma - 14:05

Mustafa Özen'den, portakal üreticilerine eleştiri

FİNİKE Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği olağan kongresinde, üye sayısını eleştiren Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, bin 500 portakal üreticisini, 80 birlik üyesinin temsil edemeyeceğini söyledi.

Mustafa Özen den, portakal üreticilerine eleştiri
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği olağan genel kurulu, Finike Ziraat Odası salonunda gerçekleştirildi. Genel kurula Antalya Tarım ve Orman Antalya İl Müdürü Mustafa Özen, Tarım ve Orman Finike İlçe Müdürü Hasan Ali Gültekin, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Celal Bülbül, yönetim kurulu üyeleri ve üyeler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan olağan kongrede, divan başkanlığına emekli Prof. Dr. Azizi Şenel seçildi. 82 üyesi bulunan birliğin, çalışma raporu, bütçe gelir ve gideri okunarak oy birliğiyle kabul edildi. 2019 yılı tahmini bütçenin de okunarak kabul edildiği toplantıda yeni dönem aidatları da yüzde 10 arttırılarak 210 TL olarak belirlendi.

TARIM İL MÜDÜRÜ ÖZEN'DEN TATLI SERT UYARI

Kongrede Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, bin 500 üreticisi olan Finike'de, birliğe üye olan kişi sayısının çok az olduğunu söyledi. En temel sorunun bu olduğunu vurgulayan Özen; “Davet edildiğimde programlarımızın hepsini iptal edip geldik. 1500'e yakın portakal üreticisi olan bir ilçede 80 birlik üyesinin olması, 80 birlik üyesi içinden de sadece 17 kişinin katılarak genel kurul yapılması çok ayıp bir şey. En temel sorun bu. İkinci soruna gelince ilçenin girişinde, çıkışında portakal resimlerinden oluşan objeler var. Finike, benim şehrimin sembolü bu diyor. Finike portakalının sorunu sadece burada gönüllü çalışanların sorunu değil. Finike portakalının sorunu bu şehrin bütün yaşayanları ve bütün paydaşlarınındır" dedi

PAYDAŞLARIN İŞBİRLİĞİ YAPMASI LAZIM

Paydaşların işbirliği yapması halinde sorunların kısa zamanda aşılabileceğini belirten Özen, “Paydaşların hepsi işbirliği yaparsa bu sorunların hepsi çok kısa zamanda aşılır. Ama bu şehirde, daha kendi içimizde birlikteliği sağlayamamışız. Bir tarafımız coğrafi işaretli portakalı korumak için Türkiye'nin her bir yerini adım adım gezerken, bir tarafımızda dışarıdan getirdiği portakalın üstüne Finike portakalı etiketi yapıştırıyor. Biz işbirliği yapmazsak bu mesafeleri kat edemeyiz. Bütün üreticilerin her daim yanında olmak gibi bir politikamız var. Şunu da iddialı bir şekilde söylüyorum. Antalya'da ki kurumların içinde en hızlı iş yapılan kurum, Tarım Müdürlüğüdür. Hiç bekletmeyiz, çünkü amacımız üreticiye hizmet etmek üreticinin yanında olmak" diye konuştu.

BİRLİK OLMAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR

Finike portakalının markalaştığını, ünü ve namının Türkiye'nin sınırlarını aştığını vurgulayan Mustafa Özen, “Dünyada isim edinmiş meyvemize sahip çıkmak için bu şehirden zorla getirilen 17 gönüllü. Bizim önce maksimum düzeyde üye sayımızı arttırmamız gerekiyor. Birlik olarak önce birlik olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Biz birlik olamazsak birkaç kişinin mücadelesiyle olmaz. Yaptığınız çalışmayı takdir ediyorum. Buna da olumlu katkı sunalım. Ben size söz veriyorum. 'Coğrafi işarete sahip portakalımızın farklı yerlerde burayla ilgisi olmayan ürünlerin Finike portakalı etiketiyle satıldığı tespit edilmiş olup bundan sonraki denetimlerinizde bu hususa dikkat edilmesi' şeklinde 81 valiliğe, il müdürlüğüne yazı göndereceğim. Bunda sıkıntı yok. Ben size her türlü desteği veririm. Ancak sorun içimizde! Benim yaptığım mücadeleyi bu şehirde yaşayan herkesin yapmasını istiyorum" dedi.

PAZARLAMA SORUNUMUZ VAR

Üretilen ürünlerde pazarlama sorunu olduğuna dikkat çeken Özen, şunları söyledi:

"Bütün ürettiklerimizde bir pazarlama sorunumuz var. Biz her yerde, pazarlama sorunumuzu kooperatif ve birliklerle aşabiliriz diyoruz. Antalya'ya bakıyoruz 199 kooperatif var. 20 tane birlik var. Antalya sınırları içerisinde 226 tane birlik ve kooperatif var. O zaman biz niye sorun yaşıyoruz. Biz kooperatifleşmeyi ve birlik olmayı bilmiyoruz. Biz size yardımcı olalım yanınızda olalım ama öncelikle Finikelilerin, Finike portakalına sahip çıkmasını sağlayalım."

1500 KİŞİYİ 80 KİŞİ TEMSİL EDEMEZ

Finike'de portakal üretenlerin birliğe üye yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Özen; “Finike'de portakal üretenleri bu birliğe üye yapalım. 80 kişiyle bu iş yürümez. Mümkün değil. Bu genel kurul olmazsa kapatılacak buna bile zorla geliyorlar. Kimse sahip çıkmıyor. Bunu aşmamız gerekiyor. Kendi ürünümüze sahip çıkamazsak gönüllü uğraş verenlerde pes edecekler. Bu mücadeleyi nereye kadar götürecekler. Önce portakal üreticilerini bir araya toplayalım. Önce onlar taşın altına ellerini koymalılar. Bizim çoğalmamız lazım. 1500 üreticiyi 80 kişi temsil edemez" diye konuştu.

7 İLE GÖZLEM GEZİSİ DÜZENLENDİ

Prof. Dr. Aziz Şenel de birlik yönetim kurulu üyesi Fahrettin Çağlayan ile 6 gün süren ve 7 il ve ilçeyi kapsayan gezi gözlemlerini fotoğraf görselleriyle sunum yaparak anlattı. Gözlemlenen ve belgelenen sahte Finike portakalına yönelik cezai yaptırımlar için yasal süreci başlattıklarını belirten Şenel, özellikle yöre halkının, Finike portakalı ticaretini yapan tüccarların ve üreticilerinin büyük özen göstermesi gerektiğini, böyle yapılması durumunda daha iyi pazar ve daha iyi fiyat bulunacağına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Tek listenin yer aldığı kongrede, Meyve Üreticileri Birliği yönetim listesi belirlendi. Yönetim kurulu üyeleri, Fahrettin Çağlayan, Celal Bülbül, Mete Apaydın, Karani Şıkaroğlu, Yaşar Karaca, denetim kuruluna ise Prof.Dr. Aziz Şenel, Güzide Sarıçobanoğlu, Hasan Sukuşu seçildi. Yeni yönetim kurulu üyeleri bir hafta sonra toplanarak birliğin yeni başkanını seçecek. Yönetim listesinde yer alan mevcut başkan Celal Bülbül birlik başkanlığına aday olmayacak.

FINIKE MEYVE URETICILERI TARIMSAL BIRLIGI OLAGAN KONGRESINDE, UYE SAYISINI ELESTIREN ANTALYA TARIM VE ORMAN IL MUDURU MUSTAFA OZEN (SAG BASTA), BIN 500 PORTAKAL URETICISINI, 80 BIRLIK UYESININ TEMSIL EDEMEYECEGINI SOYLEDI.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

FINIKE MEYVE URETICILERI TARIMSAL BIRLIGI OLAGAN GENEL KURULU, FINIKE ZIRAAT ODASI SALONUNDA GERCEKLESTIRILDI.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

FINIKE MEYVE URETICILERI TARIMSAL BIRLIGI OLAGAN GENEL KURULU, FINIKE ZIRAAT ODASI SALONUNDA GERCEKLESTIRILDI.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) 

 
Alanya'da korkutan yangın
 
Antalya'da Solo Türk uçaklarından prova uçuşu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'da korkutan yangın
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 4 katlı apartmanın ikinci katındaki dairede ...
Muratpaşa, yeşil alanlarda Türkiye şampiyonu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, 4 mahallenin bir araya geldiği ...
Atatürk'ün Antalya'ya gelişi Koray Avcı konseriyle kutlanacak
KONYAALTI Belediyesi, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya ...
 
Zihinsel yetersiz çocuklar için koşacaklar
ZİHİNSEL Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) bünyesindeki ...
Antalyalı turizmci vuruşarak çekildi
Antalya’nın Kumluca İlçesi’ne bağlı Adrasan Mahallesi’ndeki oteline ek ...
Hamile kızını hastaneye götürürken kaza yaptı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 7 aylık hamile kızı Hatice Kılıç'ı hastaneye ...
 
Yerleşik İsveçli, evinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, yerleşik olarak bulunan İsveçli Erik Mathsture ...
Manavgat'ta çatı yangını
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi bir gecekondunun çatısında henüz belirlenemeyen ...
Antalya'da suç örgütüne operasyon: 17 gözaltı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva