Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
11 Ekim 2018 Perşembe - 10:17

Nar üreticinin yüzünü güldürdü

ANTALYA'da iki yıl önce bahçeden 30-60 kuruş, geçen yıl 80 kuruş- 1,2 TL arasında satılan narın kilo fiyatı, bu yıl 1,6 TL'ye kadar yükseldi. Türkiye'nin en kırmızı 'Hicaz narları' yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediliyor ve ihracat rakamı 15,8 milyon dolara yükseldi.

Nar üreticinin yüzünü güldürdü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İki yıldır ithalat yasağı uygulayan Rusya ise yasağın kalkmasıyla bu yıl 3,5 milyon dolarla ilk sıraya yükseldi.

Türkiye'nin en büyük nar üretim merkezi Antalya'da en güzel Hicaz narlarının yetiştiği Döşemealtı ilçesi başta olmak üzere Gazipaşa'dan Finike- Demre bölgesine kadar bütün üretim merkezlerinde eylül ayının 20'sinden itibaren hasat başladı. Ekim ayı sonuna kadar devam edecek hasat sürecinde toplanan narlar, hem iç piyasaya veriliyor, hem de birçok ülkeye ihraç ediliyor.

FİYAT ARTIŞI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Hem yerli hem de Suriyeli işçilerin topladığı narlar, bahçelerden tüccar  ve ihracatçı tarafından alınıp hem Türkiye'ye dağıtılıyor hem de birçok ülkeye ihraç ediliyor. Son iki yıldır Rusya'nın birçok ürünle birlikte nara getirdiği ithalat yasağı ise kaldırıldı. Geçen yıllarda Rusya yasağı ve talebin de azlığından dolayı dibi gören ve ağaçta bırakılan narın fiyatı, bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek düzeyde. Narın kilogram fiyatı 1,6 TL'ye kadar yükseldi.

Antalya'da hem üretim hem de ihracat yapan Kumluca Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Özçetinkaya, Gazipaşa'dan Finike'ye kadar birçok üretim merkezinden satın aldığı ve kendilerine ait bahçelerde ürettikleri narı, Avrupa'dan BDT'ye birçok ülkeye ihraç ediyor. Narco firması genel müdürü Mehmet Özçetinkaya, Antalya'nın en büyük üretim merkezlerinden Döşemealtı'nda yaklaşık 20 bin ton nar üretimi gerçekleştiğini belirterek, yüzde 60'ının ise ihraç edildiğini kaydetti.

Bu yılki üretimde kalite oranının yüksek olduğunu dile getiren Özçetinkaya, “Verim olarak da geçen yıla göre yüzde 30 daha yüksek. İhracatta ağırlıklı olarak Rusya, Almanya, Polonya, Ukrayna gibi ülkelere nar gönderiyoruz. Üretici fiyatları geçen yıl 80 kuruş- 1,2 TL arasındayken bu sene 1,4- 1,6 TL'ye yükseldi. Fiyatlar arttı ama döviz kurlarına bağlı girdi maliyetleri de yükseldi. Önümüzdeki yıl için üreticinin bu fiyatın da üstünde olması gerekiyor" dedi.

RUSLARA BÜYÜK, ALMANLARA KÜÇÜK NAR

Döşemealtı'nın konumu ve bahçelerin küçük olması nedeniyle en kırmızı Hicaz narının üretildiğini anlatan Özçetinkaya, “Bahçeler küçük olduğu için çiftçimiz daha iyi bakım yapıyor ve daha çok ilgileniyor. Adeta çocukları gibi bakıyorlar. Bu yüzden bir nevi butik üretim de diyebiliriz. İhracata giden narlar üçe ayrılıyor. İhracat yapılan ülkelerin tüketim alışkanlıklarına göre bahçelerden toplanan narlar büyük boy, orta boy ve küçük boy olarak paketleniyor. Rusya ve diğer BDT ülkelerindeki tüketiciler büyük boy, Almanya ve Avrupa ülkeleri küçük boy, Macaristan, Polonya gibi Doğu Avrupa ülkeleri de orta boy nar tercih ediyor" diye konuştu.

İHRACAT 15 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

Bu yılbaşından 8 Ekim tarihine kadarki süreçte Antalya'dan toplam 15 milyon 836 bin dolarlık nar ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde 12,3 milyon dolar olan nar ihracatı, bu yıl yüzde 28,2 oranında arttı. Son bir aydaki ihracat ise 3 milyon doları aştı. Yaklaşık 50 ülkeye nar ihracatı yapılan Antalya'dan, geçen yıl ithalat yasağı nedeniyle hiç ihracat yapılamayan Rusya, bu yıl yasağın kaldırılmasıyla birlikte yeniden nar ihraç edilen en önemli ülke oldu. 15,8 milyon dolarlık toplam ihracatın 3 milyon 553 bin dolarlık kısmı Rusya'ya yapıldı. İkinci sırada 3 milyon 151 bin dolarla Almanya, üçüncü sırada 1 milyon 371 bin dolarla Fransa geliyor. Irak'a 979 bin dolar, Hollanda'ya 903 bin dolar, İngiltere'ye 681 bin dolar, Ukrayna'ya 552 bin dolar, Danimarka'ya 528 bin dolarlık nar ihracatı yapıldı.

ANTALYA'DA IKI YIL ONCE BAHCEDEN 30-60 KURUS, GECEN YIL 80 KURUS- 1.2 TL ARASINDA SATILAN NARIN KILO FIYATI, BU YIL 1.6 TL'YE KADAR YUKSELDI. NARCO FIRMASI GENEL MUDURU MEHMET OZCETINKAYA (FOTODAKI), ANTALYA'NIN EN BUYUK URETIM MERKEZLERINDEN DOSEMEALTI'NDA YAKLASIK 20 BIN TON NAR URETIMI GERCEKLESTIGINI BELIRTTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA IKI YIL ONCE BAHCEDEN 30-60 KURUS, GECEN YIL 80 KURUS- 1.2 TL ARASINDA SATILAN NARIN KILO FIYATI, BU YIL 1.6 TL'YE KADAR YUKSELDI. TURKIYE'NIN EN KIRMIZI 'HICAZ NARLARI' YAKLASIK 50 ULKEYE IHRAC EDILIYOR VE IHRACAT RAKAMI 15.8 MILYON DOLARA YUKSELDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Suudi Arabistan uçağına operasyon!
 
Patara'ya 279 bin ziyaretçi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
46 yıl sonra buluştular
KAYSERİ Kız Öğretmen Okulu'ndan 1971-1972 yılında mezun olan 15 kadın ...
Park halindeki otomobil yandı, facianın eşiğinden dönüldü
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde park halindeki otomobilde çıkan yangın, 5 ...
Dünya Ruh Sağlığı Günü açıklaması
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.
 
Özel öğrenciler TÜBİTAK kampında
FİNİKE Bilim Sanat Merkezi (BİL-SEM) tarafından hazırlanan 'Likya Yolunda ...
Yabancı gelinden vefa örneği
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde yerleşik yaşayan Ukrayna asıllı Valeriia Shkoda, ...
Cezaevi firarisi, sahte kimlikle yakalandı
ANTALYA'da, kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği ...
 
Antalya Siteler Mahallesi'ne yeni sokak
KONYAALTI Belediyesi, Siteler Mahallesi'nde yeni açılan 1360 Sokak'ta ...
'Türküyem' müzikali büyüledi
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB), 'Türküyem' müzikali müzikseverleri büyüledi.
Antalya'da trafikte görenler şaşkına döndü!
ANTALYA'da motosikletin arka koltuğunda oturan bir kadının kask yerine ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva