Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
27 Mayıs 2020 Çarşamba - 18:02

Narenciye üreticisi afet mağduru

FİNİKE'de aşırı sıcak hava ve fırtına narenciye ağaçlarına zarar verdi. Üreticileri temsilen bir araya gelen heyet, zararın büyük olduğunu belirterek destek istedi.

Narenciye üreticisi afet mağduru
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Finike ilçesinde 14- 17 Mayıs tarihlerinde etkili olan aşırı sıcak hava ve 23- 24 Mayıs tarihinde etkili olan fırtına narenciye ağaçlarına büyük zarar verdi. Ağaçlardaki meyvelerin yüzde 80-90 oranında zarar görmesi nedeniyle CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Fahrettin Çağlayan ve narenciye üreticilerinin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Belediyede düzenlenen toplantıda ortak bildiri hazırlandı. Ortak görüşle hazırlanan bildiride sıcak ve sam yelinin de TARSİM sigortası kapsamına alınması, çiftçilerin bankalara olan borcunun faizsiz olarak ilerideki yıllara ertelenmesi maddelerine yer verilmesi kararlaştırıldı.

Doğal afet olarak yorumlanan ve durum tespitinin ardından hazırlanan kararlarda şu görüşlere yer verildi:

"Ülkemizin narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan Antalya ili Finike ilçesinde 14 Mayıs ile 17 Mayıs tarihleri arasında hava sıcaklığı Finike ilçe merkezinde gölgede 40.9 dereceye kadar ulaşmıştır. Zengeder meteoroloji istasyonumuzda hava sıcaklığı en yüksek 41.9 derece olarak ölçülmüştür. Zengeder bölgesindeki meteoroloji istasyonu aynı zamanda 30 bin dekar narenciye üretim alanının tam orta noktasında yer almaktadır. İlçemizde 91 yıl sonra görülen aşırı sıcak havalar narenciye bahçelerimizde büyük zarara neden olmuş, fındık büyüklüğündeki narenciye ürünlerinin bir kısmı yanmış, bir kısmı da ağacın strese girmesi ve akabinde çift yönlü esmeye başlayan sert rüzgar dolayısıyla dökülmüştür. Meteoroloji kayıtlarına göre 23 Mayıs tarihinde Mendirek istasyonu rüzgarın hızını 91 km olarak ölçmüş, Finike merkez istasyonu (Şehir merkezi) rüzgar hızını 61 km olarak ölçmüş, Zengeder istasyonu ise rüzgarın hızını 87 km olarak ölçmüştür. Aşırı rüzgar 24 Mayıs günü saat 16.00'ya kadar sürmüş, 11.00- 16.00 saatleri arasında Mendirek istasyonu 67 kilometre Zengeder istasyonu ise 68 km rüzgar hızı belirlemiştir. Bahçelerimizde yaptığımız inceleme sonucu ağaçlardaki narenciye ürünlerinin yüzde 80- 90 oranında kaybedildiği görülmüştür. Finike ilçemizdeki narenciye ağaçlarının üzerinde yaşanan meyve kaybı sonrası kalan ürün miktarı yok denecek kadar azdır. Bu olumsuz tablo 2020-2021 narenciye sezonunda halkımızın narenciye ürünlerine ulaşımını olumsuz etkileyecek, ayrıca ülkemizin narenciye ihracatını ve döviz girdisini de olumsuz etkileyecektir. İlçemizde yaşanan doğal afet öncesi narenciye üreticisi, bahçelerine yıl içerisinde yapacağı bakımın yüzde 80'ini yapmış ve bakım masraflarını borçlanarak ödemiştir. Meydana gelen zarardan dolayı üretici mağdur duruma düşmüştür ve bu durumun olumsuz maliyeti oldukça yüksektir. Üretici gelecek sezon narenciyeden gelir elde edemeyeceği gibi borçlarını da ödeyemeyecektir. Bu oldukça büyük bir doğal afettir. Bu afetin etkilerinin ortadan kaldırılması için bakanlığımızın çok özel bir çalışma yapması bölge üreticisinin en büyük beklentisidir. Mevsim normalleri dışında gelişen ısı dalgalanmaları sonucu narenciye ürünlerinde meydana gelen hasarların TARSİM poliçesinde teminat kapsamına alınması. Üreticinin maddi anlamda desteklenmesinin yanı sıra kredilenmiş banka borçlarının 2023 yılı üretim sezonu da dahil olmak üzere faizsiz olarak ertelenmesinin ve üreticilere 2020-2021 sezonun ürününü yetiştirebilmesi için düşük faizli kredi imkanı sağlanması. Dalında kalan narenciyenin yıl içerisinde yeni bir afete uğrayacağı bilinmemekle birlikte, bitkinin doğası gereği kalan üründe kalite kaybı yaşanması beklenmektedir. Bu durum ülkemizin başta narenciye ihracatı olmak üzere, halkımızın ürüne ulaşımını da olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle hükümetimizin gelecek yıllarda bu tarz afetlerin yeniden yaşanabileceğini varsayarak, gerekli tedbirleri alması ve çalışmaları gerçekleştirmesi beklentimizdir."

FINIKE'DE ASIRI SICAK HAVA VE FIRTINA NARENCIYE AGACLARINA ZARAR VERDI. URETICILERI TEMSILEN BIR ARAYA GELEN HEYET, ZARARIN BUYUK OLDUGUNU BELIRTEREK DESTEK ISTEDI.(FOTO:FINIKE-DHA)

FINIKE'DE ASIRI SICAK HAVA VE FIRTINA NARENCIYE AGACLARINA ZARAR VERDI. URETICILERI TEMSILEN BIR ARAYA GELEN HEYET, ZARARIN BUYUK OLDUGUNU BELIRTEREK DESTEK ISTEDI.(FOTO:FINIKE-DHA)

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Etiketler:
 
Kumluca'da cuma namazı hazırlıkları
 
Seyir halindeki otomobil alev alev yandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kumluca'da cuma namazı hazırlıkları
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde uzun bir aradan sonra ilk defa kılınacak ...
Soğuk hava deposuna basıp, kavga ettiler: 4 yaralı, 6 gözaltı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde ticari anlaşmazlık yüzünden 11 kişinin karıştığı ...
Gazetecilere 'beni iyi çek' diyen hırsızlık şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir otomobilden, içerisinde 750 lira ve ...
 
Antalya'da camiler ibadete açılıyor
ANTALYA'da Vali Münir Karaloğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ...
Karantinadaki vatandaşlara erzak
ANTALYA'nın Serik ilçesinde karantina bölgesinde yaşayan vatandaşlara, ...
Antalya'nın park ve bahçelerinde çocuk sesleri
ANTALYA'da, koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan ...
 
Yasağa uymayan 198 kişiye ceza
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 4 günlük sokağa çıkma yasağını ihlal eden ...
Dayak yediği karı- kocanın kendisine tuzak kurduğunu iddia etti
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde, kendisini taciz ettiğini iddia ettiği ...
Başkan Uysal, kitabını kendisi götürdü
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin evde bakım hizmeti ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva