Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
22 Eylül 2017 Cuma - 11:35

Ne yazdın sen Ferruh abi?

Antalya basın tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Akdeniz Gazetesi’nin kayıp nüshaları Antalya’ya getirildi. Gazete 1925 tarihli bir haberinde, çöpleri hastane civarına atan belediyeyi eleştiriyor ve “Deniz olan yerde çöpler denize atılır, Belediye Reisi’nin nazar-ı dikkatine!” yazıyor.

Ne yazdın sen Ferruh abi?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yapımı devam eden Antalya Kent Müzesi çalışmaları kapsamında kent tarihine ilişkin öncelikli belgelerin tespiti ve Antalya’ya kazandırılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 1920’li yıllarda Antalya basın tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Akdeniz Gazetesi’nin kayıp nüshaları Antalya’ya getirildi.
 
Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü, Antalya tarihine ışık tutacak Akdeniz Gazetesi’nin kayıp nüshalarına ulaştı. Elmalılı Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu tarafından yayımlanan ve 9 Mart 1925 tarihinde yayın hayatına başlayan Akdeniz Gazetesi, 1920’li yıllar Antalya’sına dair belge niteliği taşıyor. Akdeniz Gazetesi’nde yer alan birçok haberde kentin sorunlarına ve Antalyalıların ihtiyaçlarına değiniliyor.

ARŞİV ÇIKAN YANGINDA YOK OLDU

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, Akdeniz Gazetesi’nin Antalya’nın en eski gazeteleri arasında yer aldığını, ancak gazetenin 1926 yılında çıkan bir yangın nedeniyle kapanmak zorunda kaldığını belirterek, yangında gazetenin çok değerli arşivinin de yok olduğunu ifade etti. Çelik, bu nedenle Akdeniz’in orijinal nüshalarına ulaşmanın çok güç olduğunu ve bu güç işin üstesinden geldikleri için mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

GAZETELERİN PEŞİNE DÜŞÜLDÜ

Londra, Marsilya, Atina, İstanbul gibi kentlerde arşivlerde çalıştıklarını anlatan Zülfü Çelik, Antalya’ya ilişkin tarihi belgelerin peşine düştüklerini, Akdeniz Gazetesi’nin kayıp 58 nüshasına da bu çalışmalar sayesinde ulaştıklarını ifade etti. 1925 ve 1926 yılları arasında Elmalı’da kaymakamlık yapan Mehmed Bahaaddin Bey’in koleksiyonuna ait olan gazetelerin Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı’nın araştırmaları neticesinde satın alınarak Antalya’ya kazandırıldığını söyleyen Çelik, arşive alınan gazetelerin bir süre sonra araştırmacıların kullanımına açılacağını belirtti. Akdeniz Gazetesi, kuruluş çalışmaları devam eden Antalya Kent Müzesi sergilerinde de kullanılacak.

100 YILLIK GAZETENİN HABERLERİ NELER?

Yaklaşık 100 yıl öncenin Antalya’sının tarihine ışık tutan Akdeniz Gazetesi’nde yer alan birçok haberde kentin sorunlarına ve Antalyalıların ihtiyaçlarına değiniliyor. Gazete haberlerine en çok konu olan kurum ise Antalya Belediyesi. Antalya Belediyesi yeri geldiğinde takdir ediliyor, yeri geldiğinde eleştiriliyor. Örneğin gazetenin 25 Mart 1925 tarihli nüshasında yayımlanan “Aferin Belediyeye” başlıklı haberde İmaret Kapısı civarındaki harap dükkânları yıktırdığı için Antalya Belediyesi takdir ediliyor. Gazetenin 9 Mayıs 1925 tarihli nüshasındaki “Belediye Unuttu Mu?” başlıklı haberde ise Kadın Yarında biriken suları temizlemeyen belediye eleştiriliyor.        

Bir başka örnekte ise gazetenin 5 Ağustos 1925 tarihli nüshasında yayımlanan bir makalede Antalya Belediyesi, çöpleri denize atmadığı için sert bir dille eleştiriliyor. “Belediye çöpçüleri çöpleri şehrin en havadar yeri olan hastane civarına atmaktadır. Geceleri halkın en çok hava almak için gittiği yere çöp atmak herhalde belediyeye şeref veren bir iş değildir” sözleriyle başlayan bu makale, “Deniz olan yerde çöpler denize atılır, Belediye Reisi’nin nazar-ı dikkatine!” uyarısıyla bitiyor.


Gazetenin patronu Ferruh Niyazi Ayoğlu
 

Etiketler:
 
Otomobil, tur midibüsüyle çarpıştı: 1 ölü
 
Baykal'ın şaşırtan yemek seçimi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhammet Güçlü 25 Eylül 2017 Pazartesi 09:45

Dr. Ferruh Bey doğru söylüyor. Yagırmayınız. o zamanlar öyleydi. Kendisi Tıbbiye'yi İstanbul'da okuduğu için çöplerin Boğaz'a döküldüğünü görmüş olmalıdır. 1910'lu yıllarda İstabul'u anlatan bir kaynak Haydar Paşa sahilinde "Sıra halinde üç mavna ve içinde çalışan, şehrin çöp tenekelerini denize boşaltan adamlar vardı" demektedir.

Yorumu oyla      3      3  
Ali 22 Eylül 2017 Cuma 20:52

Tamda chp zihniyeti

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil, tur midibüsüyle çarpıştı: 1 ölü
ANTALYA'da sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, içerisinde Rus turistlerin ...
Evinde intihar etti
ANTALYA'da bir süre önce cezaevinden denetimli serbestlikle çıkan 44 yaşındaki ...
Yöreler Renkler'de ilk gün
MURATPAŞA Belediyesi'nin bu yıl 3'üncüsünü gerçekleştireceği Yöreler Renkler ...
 
Şalvar ve yemeniyle sahilde yoga
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 'Şalvarını kap da gel' sloganıyla başlatılan ...
Likya Yolu belgesel oluyor
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarihi Likya Yolu ile ilgili 'Cennet Gibi Bir ...
CHP, 300 parsel için komisyon kuracak
CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, il yönetim kurulu üyeleriyle Finike ...
 
Antalya'da orman yangının bilançosu
ANTALYA genelinde bu yıl çıkan 226 orman yangınında toplam 2 bin hektarlık ...
Şaire doğum günü sürprizi
ANTALYA'da yaşayan şair Tülay Gülseven'e şair, yazar ve sanatçı dostları ...
Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
ANTALYA’nın Serik İlçesi’nde kamyonetle çarpışan motosikletin kasksız ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva