Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
3 Kasım 2021 Çarşamba - 17:58

Nil Sağır siyasete mi kurban gitti?

Dışişleri Bakanlığı aralarında İngiltere, İsveç ve Belçika'nın da bulunduğu 9 ülkenin Türkiye'deki fahri konsolosunun görevlerine ani bir kararla son verdi. Görevine son verilenler arasında ikinci kez yeniden atanan İsveç Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır'da yer aldı.

Nil Sağır siyasete mi kurban gitti?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2025 yılına kadar görev süresi bulunan fahri konsolosların görevden alınmasının gerekçesi açıklanmadı. İsveç'in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır, kararı değerlendirirken ülkedeki "siyasi ortama" işaret eden bir açıklama yaptı.

Fahri konsolosların görevine son verilmesi Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün 12 Ekim 2021 tarihli kararıyla gerçekleşti. Görevine son verilen isimler şöyle:

İsveç'in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır, İngiltere'nin Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Çoşkunsu, Belçika'nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Avusturya'nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner, Romanya'nın İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende, Etiyopya'nın Konya Fahri Konsolosu Servet Mehmet Hekimoğlu, Dominika Milletler Topluluğu'nun İstanbul Fahri Konsolosu Emir Uyar, Belize'nin İstanbul Fahri Konsolosu Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Litvanya'nın Nevşehir Fahri Konsolosu Yakup Dinler.

İSVEÇ'TEN AÇIKLAMA: ÜZGÜNÜZ

İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya'daki İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır’ın görevinden alınması üzerine vatandaşlarına yönelik bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Antalya'daki İsveç Fahri Konsolosluğu'nun şu an için konsolosluk hizmeti veremeyeceğini bildirmek zorunda kaldığımız için üzgünüz. Antalya'daki konsolosluk faaliyetlerimize geçici olarak devam edemememiz, İsveç'i uzun yıllar temsil eden ve görev süresini 2025'e uzattığımız mevcut fahri konsolos Nil Sağır'ın görev süresinin sona ermesini Türk makamlarının talep etmesinden kaynaklanmaktadır" denildi.

NİL SAĞIR: İSVEÇ'İN ÇABALARINDAN OLUMLU SONUÇ ÇIKMADI 

İsveç tarafından bu göreve 2008'de atanan ve 2025 yılına kadar süresi olan Antalya İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır de Türkiye tarafından görevinin sona erdirilmesi üzerine bir veda mektubu yayımladı. İsveç tarafından "Kutup Yıldızı Nişanı" da verilen Nil Sağır, İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın görev süresini 2025 yılına kadar uzattığını, Türk yetkililerin de 2023 yılına kadar geçerli kimlik kartını yakın bir zamanda hazırladıklarını anımsattı. Sağır, "Ancak Türk Dışişleri tarafından ani alınan ve herhangi bir gerekçi gösterilmeyen karar ile fahri konsolosluk görevime tek taraflı olarak son verilmiştir" dedi. İsveç Dışişleri'nin Türk tarafının aldığı bu kararın geri alınması için çaba gösterdiğini ifade eden Sağır, "Ancak her birinizin de bildiği gibi siyasi ve politik bu ortamda ne yazık ki olumlu bir sonuç çıkmamıştır" ifadesini kullandı.

NİL SAĞIR KİMDİR?

Av. Nil Sağır, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş, daha sonra Antalya'ya yerleşerek avukatlık yapmaya başlamıştır. 1989 yılından beri Sağır Hukuk Bürosu'nun ortağıdır. İş hukuku, aile hukuku, miras hukuku ve yabancıların taşınmaz mal edinmeleri konularında uzmanlaşmıştır. 2014 yılına kadar Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

MHP ve son olarakİyi Parti'de il başkanlığı görevlerinde bulunan Av. Nizamettin Sağır ile evli olan Nil Sağır'ın İsveç Fahri Konsolosluğu görevi Mart 2021'de 5 yıllığına yeniden uzatılmıştı.

Görevden almanın siyasi olup olmadığı tartışma konusu olurken, Nizamettin Sağır'ın sosyal medyadan iktidara yönelik eleştirileri ve paylaşımlarının bunda etkisinin olup olmadığı da merak konusu oldu. 

FAHRİ KONSOLOS NEDİR?

Bir ülkenin resmi temsilciliğinin bulunmadığı bir şehirde o ülkeye ilişkin konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsoloslar atanabiliyor. Fahri konsoloslar da vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmetleri verebiliyor, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunabiliyor.

Kaynak: DW Türkçe'den Alican Uludağ

 
Tünel çıkışında otomobilin üzerine beton parçası düştü
 
Ümit Uysal, 7 yılda Muratpaşa'ya yapılan yatırımın değerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer'de geleceğin şeflerinden sokak lezzeti
AKDENİZ Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu'nun düzenlediği ...
Boyu kadar balığı oltayla avladı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde tekneyle balık avına çıkan İhsan Özgen, ...
Kayığı alabora olan balıkçı, çayda aranıyor
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde balık tutmak için açıldığı Alara Çayı'nda ...
 
1 kişinin öldüğü kaçak kazı davasında 5 sanığa hapis cezası
ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesindeki kırsal alanda, Tevfik Sabuncular'ın ...
Disiplin cezası alan öğrencinin velisinden öğretmene saldırı iddiası
ANTALYA'da bir lisede görev yapan müdür yardımcısı Esat Öcek, uzaklaştırma ...
Antalya'da AKP'ye geçecekler varmış
Dursun GÜNDOĞDU yazdı
 
Evde kama kılıç ele geçirildi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde jandarma tarafından bir eve yapılan baskında, ...
Doğalgaz ile ısınmada tasarrufa dikkat
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yaklaşan ...
Hareket halindeki TIR'ın dorsesine masa kurup içki içtiler
ANTALYA'da bir grup genç, arka kapısı açık olan, hareket halindeki TIR'ın ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva