Şehit Sözleşmeli Er Meral, son yolculuğuna uğurlandı
Şehit Sözleşmeli Er Meral, son yolculuğuna uğurlandı
Kubilay Aka ile eski sevgilisi uzlaştı
Kubilay Aka ile eski sevgilisi uzlaştı
3 ilçede eğitime hayırsever desteği
3 ilçede eğitime hayırsever desteği
Yöreler Renkler Festivali başlıyor
Yöreler Renkler Festivali başlıyor
5 Mayıs 2021 Çarşamba - 13:39

O artık Antalya'nın böreği...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya gastronomi kültürünün önemli bir parçası olan Serpme Böreğin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildiğini bildirdi.

O artık Antalya nın böreği...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından kentin coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, “Kısa süre önce Türk Patent ve Marka Kurumu’nca Antalya kabak tatlısı tescil edildi. Şimdi de Antalya’nın önemli bir gastronomi değeri olan Serpme Böreğin tescilini sağladık. Böylece Odamız tarafından Antalya tahinli piyazı ile birlikte tescil ettirdiğimiz coğrafi ürün sayısı üçe yükseldi” dedi.

Başkan Çetin, coğrafi tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, “Antalya'ya ait turunç ve bergamot reçellerinin de tescilleri için Oda olarak başvurularımızı yaptık, süreç devam ediyor” şeklinde konuştu.

Mönülerde daha çok Antalya lezzeti olmalı

Antalya’nın önemli bir gastronomi zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, kentte bulunan turistik tesis ve şehir restoranlarına mönülerinde Antalya’nın lezzetlerine daha fazla yer vermeye çağırdı.

Davut Çetin şunları söyledi: ”Buradan turistik tesislerimize ve kent restoranlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Antalya’mız Gazipaşa’dan Kaş’a, Elmalı’dan Akseki’ye müthiş bir gastronomi zenginliğine sahip.

Yörük kültürü ve mutfağı ayrı bir renk. Ot yemekleri, et yemekleri ve tatlılarımız başka bir yerde bulamayacağınız lezzetler. Oda olarak bu konuya büyük önem verdiğimiz için Tahinli Antalya Piyazımızı,  Kabak Tatlısını ve Serpme Böreğimizi coğrafi işaret belgesiyle tescil ettirdik.

Türkiye’nin turizm başkentiyiz diyoruz. Maalesef turistik tesislerde konuklarımıza Antalya’nın lezzetlerini yeterince sunamadığımızı düşünüyorum. Oysa Antalya’ya gelen bir turist, bir kabak tatlısı, tahinli piyaz, serpme börek yemeden ayrılmamalı. Antalya’nın bu zengin gastronomisinin turistik tesislerimizde, otellerimizde, kent restoranlarımızda daha fazla yer bulması gerekiyor. Sorunlarını sürekli dile getirdiğimiz ve takip ettiğimiz sektördeki işletmelerimizi fazlasıyla etkileyen pandemiden sonra bu çağrımın daha güçlü şekilde karşılık bulacağına inanıyorum”

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri

Antalya Serpme Böreği, Antalya ile adeta özdeşleşmiş, geçmişten geleceğe yaşatılması gereken damak tatları arasında ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir ve yörenin kültürel mirası olan bir ürünüdür.

Eski adıyla “fıtır börek” olarak anılan ürün, Antalya’da düğünlerde, mevlitlerde ve cenazelerde sunulan özel bir börek olmuştur. “Dıtır” kelimesinin de fitre kelimesinden geldiği tahmin edilmektedir. Fıtır börek, Ramazan’da fitre çıkarıp dağıtmak gibi, yöresel kültürde sadaka niyetiyle, ikram olarak sunulan yiyeceklerden bir tanesidir.

Antalya Serpme Böreği,  un, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrularak beze haline getirildikten sonra hamurun elde savrularak açılması ile yapılır. Antalya Serpme Böreğini diğer böreklerden ayıran en önemli özellik böreğin oklava kullanılmadan, havada döndürülerek, kağıt inceliğinde üretilmesidir. Börek, lezzetinin önemli kısmını da yöre insanının ustalığından almaktadır.

Antalya Serpme Böreği hazırlanması, pişirilmesi ve servisi

Savrularak (bir el ile bir ucundan, bir el ile diğer ucundan olmak üzere tutarak birden ve yan tarafa doğru savururcasına) daire şeklinde iyice altı görünür bir hal alıncaya kadar inceltilerek elde büyütülen beze, mermer tezgah üzerine kenarlarından çekilerek yerleştirilir.

Önce alt tarafından ortaya doğru, sonra iki yan tarafından ortaya doğru katlanarak içine 1-1.5 çorba kaşığı harç (kıymalı 25 g – peynirli 30 g) koyulur ve önce üst taraf daha sonra alt taraf olmak üzere karşılıklı dikdörtgen olacak şekilde kapatılır. Ardından hazırlanan börek yağlanmış sacdan yapılmış tepsiye koyularak 200-220 derece önceden ısıtılmış fırına koyularak altı üstü kızarana kadar maksimum 10 dakika pişirilir. Pişen serpme börek dilimlenerek sunuma hazır hale gelir. Peynirli olarak hazırlanan böreğin üzerine isteğe göre pudra şekeri serpilir.

 

 
Yaralı flamingoya protez bacak yaptı
 
Konyaaltı'nda 8 pazar yeri açılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekirdağ'a özgü lezzet 'Velimeşe bozası' coğrafi işaret aldı
TEKİRDAĞ'ın Ergene ilçesinde üretilen Velimeşe bozası, coğrafi işaret ...
Güllaç ustalarının ramazanda yoğun mesaisi
RAMAZAN ayının vazgeçilmez lezzeti güllaç, iftar sonrası sofralarda yer ...
Kokoreç yerken diline iğne battı
İZMİR'in Menemen ilçesinde, Fatma Yüce'nin (42) diline, kokoreç yerken ...
 
Kalitesini Fark Edince Vazgeçemeyeceğiniz Siyah Çay Çeşitlerine Göz Atın
Siyah çay için kaliteli olanı bulmak önemlidir ve eğer kaliteli bir siyah ...
Yenilebilir elektrik çiçeğine yoğun ilgi
ANTALYA'da yenilebilir çiçekler arasında yer alan ve dilde, ağızda elektrik ...
Hayır Lokması Neden Döktürülür?
Hayır lokması neden döktürülür? sorusu ise son zamanlarda en çok sorulan ...
 
Antalya'dan acı diyarı Urfa'ya acı biber sattık
TÜRKİYE'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, ...
Servet Şekerleme İle Osmanlı Damak Tadı
Osmanlı mutfağı dillere destan lezzetleri ile birçok kişiyi kendine hayran ...
Damak tadınıza göre zeytinyağı seçimi
Binlerce yıldır Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan doğal zeytinyağı, ...
 
Dursun Gündoğdu
Böcek’in TÜRGEV ile dansı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Adaylık koşusu
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ah Nerede Vah Nerede’ dizi olmalı mı?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yasal boşluk olur mu?
İsa Altun
İsa Altun
İnternette Güvenli Alışveriş
H.O.P
H.O.P
Savaş baronları
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Kasaba politikacıları...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yat Limanı'nda çişi gelen denize... 
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva