Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
28 Eylül 2021 Salı - 15:15

OSB'nin ekspertiz zaferi: Değeri 1.8 milyar TL arttı

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi, OSB Müteşebbis Heyeti'nce 856 TL metrekare fiyatını 300- 500 TL arasında gösteren ekspertiz değerleme raporlarına karşı verdiği 5 yıllık mücadeleden zaferle çıktı.

OSB nin ekspertiz zaferi: Değeri 1.8 milyar TL arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ile varılan anlaşmaya göre, Türkiye'deki bütün OSB'lerde artık fabrikalarda müteşebbis heyetlerin belirlediği metrekare fiyat üzerinden değerleme yapılacak. Bu kararla sadece Antalya OSB'nin değerinin 1,8 milyar TL arttığını belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, bir fabrika için yüzde 50'ye yakın değer artışının söz konusu olduğunu açıkladı.

ANTALYA OSB YONETIMININ YAKLASIK 5 YILDIR SURDURDUGU, FABRIKALARIN EKSPERTIZ DEGERININ, GERCEK DEGERININ 4 KAT DAHA ALTINDA DEGERLEME YAPILMASINA KARSI MUCADELEDE TUM TURKIYE GENELINDEKI OSB'LERI ILGILENDIREN ONEMLI BIR KARARA VARILDI. ORGANIZE SANAYI BOLGELERI UST KURULUSU (OSBUK) YONETIM KURULU UYESI VE ANTALYA OSB YONETIM KURULU BASKANI ALI BAHAR (ORTADA) , SERMAYE PIYASASI KURULU (SPK), OSBUK, ANTALYA OSB VE TURKIYE DEGERLEME UZMANLARI BIRLIGI (TDUB) YETKILILERININ 1 YILI ASKIN SUREN TOPLANTILARI SONUCUNDA ALINAN KARARI ACIKLADI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Antalya OSB yönetiminin yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü, fabrikaların ekspertiz değerinin, gerçek değerinin 4 kat daha altında değerleme yapılmasına karşı mücadelede, tüm Türkiye genelindeki OSB'leri ilgilendiren önemli bir karara varıldı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) yönetim kurulu üyesi ve Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), OSBÜK, Antalya OSB ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) yetkililerinin 1 yılı aşkın süren toplantıları sonucunda alınan kararı açıkladı.

METREKARE FİYATI 300-500 TL'DEN 800 TL'YE YÜKSELDİ

Ekspertiz sorununun OSB'ler için kanayan bir yara olduğunu belirten Ali Bahar, bu sorunun çözümü için 5 yıldır mücadele verdiklerini ve başarıya ulaştıklarını söyleyerek, aynı konunun turizm sektöründe ve OSB dışındaki fabrikalar için de yaşanmaya devam ettiğini söyledi. Bahar, “Şu anda Antalya OSB'de 1 metrekare alanın değeri 856 TL, fakat bu değerlenirken ekspertiz tarafından 300 TL'den 500 TL'ye kadar metrekare fiyatı değerleniyordu. Neredeyse 3'te veya 4'te 1'ine indiği yer vardı. Bu konuyu basın aracılığıyla sürekli gündeme getirdik ve SPK başkanından bir telefon aldık. Bu aslında 5 yıllık mücadelenin bir telefonuydu" dedi.

EKSPERTİZLER ARTIK OSB MÜTEŞEBBİS HEYET FİYATINI DİKKATE ALACAK

Ali Bahar, SPK'dan gelen davet üzerine 2020 Ekim ayında başlayıp 6 kez toplantı yaptıklarını belirterek, “Geçmişte icradan satılan bir fabrika varsa, o fabrikanın değeriyle veya anlaşmalı satışla veya iki-üç emlakçıya sorularak değer tespitleri yapılıyordu. Bizim müteşebbis heyetimizce tespit edilen metrekare fiyatımız hiç dikkate alınmıyordu. Bize sorulmuyordu dahi. TDUB'un İyi Uygulamalar Kılavuzu'na da bu karar girdi. OSB yönetimleri borcu, kaçak yapısı var mı, imarı doğru mu bütün bu bilgileri şeffaf olarak açacak, değerleme uzmanları da müteşebbis heyetin metrekare fiyatını dikkate alacak. Bu konuda anlaştık" diye konuştu.

KARAR İYİ UYGULAMALAR KILAVUZU'NA GİRDİ

Bu karara bir şey daha ilave ettiklerini söyleyen Bahar, “Makinalarımızın hiç değeri yokken, çatılarımız üstündeki güneş paneli gibi, trafolar gibi, teknolojik ürünlerimizin de makine olarak ekspertizin içine dahil olmasını gündeme getirdik ve bunda da başarılı olduk. 4 Mayıs 2021'de İyi Uygulamalar Kılavuzu'na bizim yaptığımız çalışmalar tamamen girdi ve şu anda da yayımlandı. Bu çalışmanın ardından da ekspertiz yaptırdık, 856 TL yazmadılar ama 800 TL yazdırmayı başarabildik" diye konuştu.

SADECE ANTALYA OSB'NİN DEĞERİ 1.8 MİLYAR TL ARTTI

Antalya OSB'nin şu anki tahsis alanının 5 milyon 700 bin metrekare olduğunu söyleyen Bahar, “Geçmişte fabrikaların metrekare birim fiyatı ekspertiz değeri 500 TL iken şimdi 800 TL. Çarptığımızda ortaya çıkan rakam, sadece Antalya OSB'nin değeri 1.8 milyar TL artmış oldu" dedi.

FABRİKALARIN DEĞERİ YÜZDE 50'YE YAKIN ARTACAK

Türkiye'de 352 OSB bulunduğunu, sanayicilerin yatırım ve istihdamın temelini oluşturduğunu, bütün katma değerin de bu OSB'ler üzerinden döndüğüne dikkat çeken Ali Bahar, bu kararla birlikte Antalya OSB'deki 1.8 milyar TL'lik artışın olduğunu, Türkiye genelindeki diğer OSB'lerle ilgili hesaplamasını ise yapmadıklarını söyledi. Bahar, “Biz Antalya OSB olarak tahsis aşamasındaki bir OSB'yiz ve 150'ye yakın bizim gibi OSB var. Ama genel olarak bir fabrika için ekspertiz değeri artışı yaklaşık yüzde 50'ye yakın arttı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ekspertiz fiyatlandırma sorununu turizmcilerin otelleri ve OSB dışındaki fabrikaların da yaşadığını anlatan Bahar, bu mücadele sonucunda elde ettikleri başarının bu sektörler içinde emsal teşkil ettiğini söyledi ve turizmcilerin de bu konuda bir çalışma başlattığını açıkladı.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

Etiketler:
 
Esnaf koronavirüsten öldü
 
Belek, tenisin iki büyük finaline ev sahipliği yapıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ADOPEN ilk 1000'e 273'ncü sıradan girdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 28’inci Olağan Genel Kurulu'nu ve ...
Görgüsüzlüğün bu kadarı...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ...
Rusya'nın domates ve biber yasağı ile ilgili sıcak bir gelişme...
Rusya aldığı bir kararla, Antalya ve İzmir'den alımını durdurduğu domates ...
 
Kamu alacaklarının yapılandırılması 1 ay uzatıldı
BAZI kamu alacaklarının yapılandırmasını düzenleyen 7326 sayılı kanunda, ...
Antalya Vergi Dairesi Başkanı Karayılan'dan son gün hatırlatması
Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan yazılı bir açıklama yaparak, ...
OSB Koleji'ne kayıt için yetenek ve istek şartı
ANTALYA OSB Teknik Koleji'ne kayıt hakkı kazanan öğrenciler, meslek ve ...
 
Yangından etkilenenlerin SGK borçları ertelendi
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, orman yangınlarından etkilenenlerin ...
Ali Sofuoğlu, bronz madalya için mücadele edecek
2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Karate erkekler kata bireyselde İlk kata ...
Antalya için nihayet güzel bir haber
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya’nın Temmuz ayı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva