Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
24 Eylül 2012 Pazartesi - 10:23

ÖTV'ye zam, otomobile indirim

ÖTV oranı yüzde 37'den 3 puanlık artışla yüzde 40'a çıkınca otomobillerin fiyatları 700 ila 1500 TL arasında arttı.

ÖTV ye zam, otomobile indirim
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu kez ÖTV pazarın yüzde 92'lik bölümünü ilgilendiren 1.6 lt ve altındaki motor hacimli araçları vurdu.
 
ÖTV oranı yüzde 37'den 3 puanlık artışla yüzde 40'a çıkınca otomobillerin fiyatları 700 ila 1500 TL arasında arttı. Markaların büyük çoğunluğu ay sonuna kadar artışı fiyatlarınayansıtmayıp, kampanyalara devam dedi.
 
Geçen yıl olduğu gibi, bir gecede yükselen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları bu kez 1.6 lt ve altındaki motor hacimliotomobilleri vurdu. Daha önce yüzde 37 olarak uygulanan ÖTV, 3 puan artışla yüzde 40'a yükseltildi. Geçen yıl yapılan ÖTV artışları, toplam pazarın azınlıkta olan motor hacmine uygulanırken, bu kez ÖTV, pazarın yüzde 92.1'lik kısmını ilgilendiren 1.6 lt ve altındaki araçları etkiledi.
 
FİYATLAR 1000 TL YÜKSELDİ
 
Yeni ÖTV artışı sonrasında, pazardaki 1.6 ve altı motorlu araçların satış fiyatı en ucuz modellerde 700 TL artarken, daha pahalı modellerde artış 1.500 liraya kadar yükseldi. Son birkaç haftadır beklenen ÖTV artışı, dün Resmi Gazete'de yayınlanıp uygulamaya konulunca, neredeyse tüm markalar kampanyalarınıgüncelleyerek artışı tüketicilere yansıtmayacaklarını duyurmaya başladı.
 
EYLÜLDE OTODA ZAM YOK
 
Yılın son üç ayında satış hedeflerini tutturmak için elinde önemli miktarda araç bulunan sektör, fiyat artışlarını ilk etapta başlattıkları kampanyalarla tüketicilere yansıtmamaya çalışıyor. Eylül sonuna kadar aradaki fiyatfarkını üstlenen markalar, vergisiz fiyatlardan satışlarını sürdürme kararı aldı. Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) raporuna göre otomotiv sektörünün yıl sonuna kadar 1.6 lt ve altı motor hacimli araçlardan satışbeklentisi 160 bin adet. Yeni ÖTV artışıyla birlikte, bu hedefinde yüzde 10 altında kalınıp, toplam satışın 144 bin adet seviyesine gerileyebileceği yapılan tahminler arasında.
 
LÜKSLER DE ETKİLENDİ
 
Daha önceki yıllarda 1.6 lt motorlar genellikle lüks markaların ilgi alanına pek girmiyordu. Ancak son dönemde 1.6 lt ve daha düşük hacimli motorlar günümüzde Audi, BMW, Mercedes, Volvo gibi premium markaların da satışlarında önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle ÖTV'deki 3 puanlık artışın ardından bu markaların büyük çoğunluğu da fiyat artışını yansıtmama kararını açıklamaya başladı.
 
ARALIK AYI BELİRSİZLİĞİ
 
Vergi artışı dışında bu yıl sektörü belirsizliklerle dolu bir aralık ayı bekliyor. Daha önceki yıllarda ağustosayından itibaren üretilen araçlar, bir sonraki model yılına ait olarak satılabilirken, bu yıl Sanayi Bakanlığı yenimodel yılına tescil edilecek araçların, o yıl içinde üretilmesi şartını getirdi. Her sene satış rekorları kırılan aralık ayında, bu kez tüketicilerin yeni uygulamaya nasıl tepki verecekleri de belirsizliğini koruyor. ÖTV artışı ve model yılı geçişiyle birlikte yeni zamların yıl başına kadar markalar tarafından karşılanacağı konuşulurken, yılbaşından itibaren artışların fiyatlar üzerindeki etkisinin iyice hissedilmesi bekleniyor.
 
HANGİ MARKA KAMPANYA YAPIYOR?
 
- ALFA ROMEO: Euro fiyatlarını daha önce TL olarak güncelleyen Alfa Romeo, ÖTV farkını yansıtmadığı fiaytlarını ay sonuna kadar değiştirmeyecek.  Giulietta ve MiTo modellerinde yarısı peşin, yarısı 1 yıl sonrakampanyası uygulanıyor.
 
- CITROEN: Eylül kampanyalarını değiştirmeyen Citroen, 1.6 lt ve altı motor hacimli modellerindeki ÖTV artışını ay sonuna kadar uygulamıyor.
 
- DACIA: Tüm motorları ÖTV artışından etkilenen Dacia'da ay sonuna kadar fiyat artışları yansıtılmayıp, devam eden kampanyalarda bir değişiklik yapılmıyor.
 
- FIAT: Yüzde 3'lük ÖTV artışını Eylül sonuna kadar karşılayan marka, ay sonuna kadar 18 bin TL'ye sıfır faiz ve Linie ve Linea Classic modellerinde 'KDV bizden' kampanyasına devam ediyor.
 
- FORD: Eylül ayında binek modellerde  yüzde 12'ye, ticari araçlarda ise yüzde 24'e varan indirimkampanyalarına devam eden Ford, ay sonuna kadar ÖTV artışını yansıtmıyor.
 
- HYUNDAI: Eylül ayı sonuna kadar fiyatlardaki artışı üstleneceğini açıklayan Hyundai,  tüm araçlarındadevam eden kampanyalarında herhangi bir değişiklik yapmayacağını duyurdu.
 
- NİSSAN: Mevcut kampanyalarına devam eden Nissan, eylül ayı boyunca ÖTV artışının getirdiği fiyat farkını modellerine yansıtmıyor.
 
- OPEL: Yeni ÖTV oranlarını fiyatlarına eylül sonuna kadar yansıtmayan Opel, daha önce başlattığı kampanyalarında da bir değişiklik yapmadı.
 
- PEUGEOT: ÖTV farkını fiyatlara yansıtmayan Peugeot, 308 modelinde 3.500 TL, 3008, 5008 ve 508 modellerinde 5 bin TL takas indirimi kampanyası uyguluyor. Ticari araçlardaysa 18 bin TL'ye 18 ay sıfır faiz kampanyası sürüyor.
 
- RENAULT: Renault tüm modellerinde ÖTV farkını ay sonuna kadar karşılarken, 'Şimdi Al 2013'te Öde' kampanyası tüm binek ve yeni Kangoo Multix modelinde ay sonuna kadar devam ediyor.
 
- SUBARU: Yeni ÖTV artışından özellikle en çok sattığı XV modeliyle etkilenen Subaru, kampanyalarına devam edip, eylül ayı sonuna kadar fiyatlarını değiştirmeyeceğini duyurdu.
 
- TOYOTA: Yaris modelinde, 3.450 TL, Auris'te 5.100 TL, Corolla'da 4.200 TL, Avensis'te 3.350 TL indirim yapan Toyota, ÖTV farkını eylül sonuna kadar fiyatlarına yansıtmıyor
 
- VOLKSWAGEN: VW binek araç mevcut kampanyalarına devam ederken, ÖTV farkından doğan artışları Ekim ayı sonuna kadar fiyatlarına yansıtmayacağını açıkladı.
 
- VOLVO: Modellerinde kullandığı 1.6 lt hacimli dizel ve benzinli motorlarla dikkat çeken Volvo da, eylül ayı boyunca kampanyalarına devam edip, ÖTV artışını fiyatlarına yansıtmayacağını açıkladı.
 

 
SGK 8 milyon kişinin peşine düştü
 
Emekliye toplu ödeme müjdesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATSO'dan rektöre ziyaret
AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'yi ziyaret eden ...
Vergi sürprizi sonunda hayata geçiyor!
Yeni Anayasa’yla asgari ücrette vergi kalkıyor
Sigaraya ne kadar zam bekleniyor ?
Hükümet yeni düzenleme yapmazsa 1 Ocak'tan itibaren sigarada ÖTV 4 puan ...
 
Ekonomide hedef saptı, gözler zam paketinde
Ekonomi yönetimi, ekonominin performansı ve alınması gereken tedbirlere ...
TÜSİAD'dan liderlere çağrı
TÜSİAD’ dan yapılan yazılı açıklamada Gaziantep’teki terör sıldırısı kınandı, ...
Elektrik borcu olan deşifre edilecek
Eskiden bankalar arasında kapalı devre çalışan Kredi Kayıt Bürosu artık sokağa çıkıyor.
 
Bayramdan sonra altına dikkat!
Altın fiyatlarının ramazan bayramından sonra yükselmesi bekleniyor...
Protestolu senette patlama yaşanıyor
Bankacılık çevrelerinde son dönemde uyarı konusu olan protestolu senet ...
GENPOWER’ın Hedefi “Dünya Lideri Olmak”
Üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden Genpower Jeneratör, ürünlerini ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva