Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
29 Temmuz 2019 Pazartesi - 12:45

Oğluna böbreğini vermek için 'yaşlanmayı' bekledi

KAHRAMANMARAŞ'ın Onikişubat ilçesinde yaşayan ve kronik böbrek yetmezliği ile dünyaya gelen Mahsup Efe’nin (14), babası Mehmet Çınarlıdere (45) bağışladığı böbrekle oğlunun sağlığına kavuşmasını sağladı.

Oğluna böbreğini vermek için  yaşlanmayı  bekledi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çınarlıdere, 10 yıl önce de oğluna böbreğini bağışlamak için gönüllü olduğunu belirtti ve "Doktorlar bana 'daha yaşlı birini getir' dedi. Kimseyi bulamayınca oğluma böbreğimi vermek için yaşlanmayı bekledim" dedi.

Doğuştan kronik böbrek yetmezliği hastası olan ilkokul 4'üncü sınıf öğrencisi Mahsup Efe Çınarlıdere, hastalığının ilerlemesi nedeniyle 6 yaşından itibaren diyalize girmeye başladı. Kadavradan organ nakli için Ulusal Organ Bekleme Listesi'ne yazılan Mahsup Efe için uygun böbrek bulunamadı.

Serbest meslek sahibi baba Mehmet Çınarlıdere, Adana ve Kahramanmaraş'ta gittiği hastanelerde 10 yıl önce canlı verici olmak için gönüllü oldu. Ancak doktorlar, kendisine henüz genç olduğunu, ailesinde yaşlı birileri varsa daha uygun olacağını tavsiye etti. Doktorların tavsiyesini yanlış anlayan ve genç birisinin bağışçı olamayacağını düşünen Çınarlıdere, canlı verici olması için yakınlarına başvurdu ancak uygun verici bulamadı. Diyalize girdikçe halsiz düşen ve acı çeken oğlunun durumuna üzülen Mehmet Çınarlıdere'nin durumu gören bir arkadaşı, "Niye üzülüyorsun, sen canlı verici ol. Oğlun bu sıkıntıdan kurtulsun" dedi. Bunun üzerine başından geçenleri anlatan Çınarlıdere, arkadaşının açıklamasıyla Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakil Merkezi'ne başvurdu.

CANLI DONÖR OLDU

Organ koordinatörleri 5 çocuk babası Mehmet Çınarlıdere'ye canlı donör olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Çınarlıdere canlı donör oldu. AÜ Organ Nakil Merkezi'nde yapılan operasyonla Mahsup Efe'ye babasının böbreği nakledildi. Oğlunun sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşayan Mehmet Çınarlıdere, "Evladım için canımı veririm. 5 evladım var hepsinin yeri ve sevgisi ayrı. Yapılan tetkikler sonucunda, naklin uygun olduğu ve gerçekleştirilebileceği tespit edildi. 16 Mayıs'ta benden alınan böbrek oğluma nakledildi. Ben üç gün hastanede kaldım ve taburcu oldum. Oğlum ise 15 gün sonra taburcu oldu. Sağlık durumu çok iyi, kontrollerimiz devam ediyor. İnşallah oğlum sağlığına kavuşacak, kardeşleri ve okul arkadaşlarıyla mutlu, sağlıklı bir hayat sürecek" dedi.

BAĞIŞÇI OLMAK İÇİN YAŞLANMAYI BEKLEDİ

Oğlunun yaklaşık 8 yıl diyalize girdiğini ve acı çektiğini anlatan Mehmet Çınarlıdere, yıllarca bilinçlendirilmediğinden yakındı ve "Daha önce gittiğim doktorlara bağışçı olmak istediğimi söyledim. Onlar da bana hiçbir açıklamada bulunmadan, 'Daha yaşlı bir canlı verici getir' dedi. Yıllarca oğlumun diyaliz merkezlerinde acı çekmesini üzüntüyle izledim. Bağışçı olmayı teklif ettiğimde 35 yaşındaydım. Bu konuda hiçbir bilgiye sahip olmadığım için kendimce yorum yaptım ve oğluma böbreğimi vermek için yaşlanmayı bekledim" dedi.

ARKADAŞI UYARDI, BAĞIŞÇI OLDU

Üzüldüğünü gören bir arkadaşının "Bir böbreğini ver, çocuğun bu sıkıntıdan kurtulsun" dediğini anlatan Mehmet Çınarlıdere, "Ben durumu anlatarak biraz daha yaşlanmayı beklediğimi söyledim. Bana güldü ve bağışçı olabileceğimi söyledi. Hemen AÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne geldik. Koordinasyon merkezinde bağışçı olabileceğimi öğrendim. İşlemler başlatıldı. Eğer oğluma 10 yıl önce bir böbreğimi verseydim diyalize girmesine gerek kalmayacaktı. Gelişimi daha hızlı olacaktı. Diğer organları hasar görmeyecekti. Diğer insanlar gibi sağlıklı olacaktı. O nedenle 'Organlarınızı bağışlayın, başka çocuklar acı çekmesin, çocuklarınızı diyalize mahkûm etmeyin' diyorum" diye konuştu.

KAHRAMANMARAS'IN ONIKISUBAT ILCESINDE BOBREK YETMEZLIGI NEDENIYLE DIYALIZE GIREN MAHSUP EFE (14), BABASI MEHMET CINARLIDERE'NIN (45) BAGISLADIGI BOBREKLE SAGLIGINA KAVUSTU.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
İlyas Yalçıntaş Alanya'da sahneye çıktı
 
Feslikan'ın başpehlivanı İsmail Balaban
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gırtlağı alınan annenin tek isteği kızıyla konuşabilmek
ANTALYA'nın Finike ilçesinde oturan Dilek Demir'in (30), 2 yıl önce geniz ...
Ağabeyine Antalya'da can oldu
ANTALYA'da, Metin Acar (25), kronik böbrek hastalığı teşhisi konulan ağabeyi ...
Çelik: İşçilerin yükü aile hekimlerinin üstünden kaldırılmalı
ANTALYA Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, aile ...
 
Annesinin böbreğiyle yaşama tutundu
MUĞLA'nın Fethiye ilçesinde 7 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi ...
Antalyalı hamile kadın doktorundan şikayetçi oldu
Antalya’da ‘Cennet’ adında hamile bir kadın, kendisini muayene etmeyip ...
Finike Devlet Hastanesi'ne iki yeni uzman
FİNİKE Devlet Hastanesi'ne atanan kardiyoloji uzmanı ile anestezi ve reanimasyon ...
 
Kanserli alan yakılarak sağlığına kavuştu
ANTALYA'da 3 yıl boyunca farklı tedavi yöntemleri uygulanan ancak sağlığına ...
Pineal bez, biyolojik saatin en önemli organı
VARLIĞI antik çağlardan bu yana bilindiği halde son 30 yıldır bilim insanları ...
'Aile hekimleri sağlık alanında şiddete en açık olan birim'
ANTALYA Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, "Aile ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva