Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
25 Aralık 2021 Cumartesi - 16:21

Online çevresel dönüşüm seminerleri başladı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi arasında imzalanan 'İklim Değişikliği ve Çevresel Dönüşüm' eğitim protokolü kapsamında gerçekleştirilecek eğitim seminerlerinin ilki yapıldı.

Online çevresel dönüşüm seminerleri başladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver moderatörlüğünde gerçekleşen seminerin açılışında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ekonomide yaşanan son gelişmelere değinerek, “Biz çevreyi, afet risklerini, iklim değişikliği ve afetlere karşı işletmelerimizi dirençli hale getirmeyi konuşalım derken araya ekonomik afet girdi. Şu anda üretim yapmakta zorlanan üyemiz var. Maliyet artışı karşısında işini sürdüremeyenler, satış yapamayanlar var. Asgari ücret artışına dayanamayan ve işçi çıkarmayı düşünenler var. Tarımda meyve ve sebze serada veya tarlada kalıyor, toplanmıyor, alıcısı yok. Böyle bir ortamda iklim değişikliğini konuşmak zor. Bütün bunlara rağmen, Türkiye ve Antalya ekonomisi böyle krizlere alışıktır. Birkaç yılda bir darbe yiyoruz, kazanan ve kaybedenler oluyor, sonra yavaş yavaş toparlanıyoruz. Dolayısıyla bu da geçecektir, ümidimizi kaybetmiyoruz. Önemli olan ekonominin temellerinin sağlam olmasıdır. Ekonomi sağlam olursa, işletmelerimiz sağlam olursa bu afetlere rağmen ayakta kalmaya devam ederiz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KISA VADELİ RİSKLERİ ÖNGÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Ekonomiyi, işletmeleri sağlam tutmanın yolunun iş insanlarının riskler konusunda bilgili ve eğitimli olmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, “İşletmelerimiz bir taraftan dünya ve Türkiye ekonomisindeki uzun vadeli trendleri izlemeli diğer taraftan da kısa vadeli risklere karşı hazırlıklı olmalıdır. Biz oda olarak kısa vadeli riskler konusunda da uzun vadeli trendler konusunda da bilgilendirmeye, uyarmaya önem veriyoruz. Geçen hafta müşterek komiteler toplantımızda ekonomideki bu riskleri konuştuk. Bugün de bütün işletmeleri ilgilendiren orta ve uzun vadeli risk ve trend olan iklim değişikliği ve çevreci dönüşüm konusunda eğitime başlıyoruz. Türkiye ekonomisinde kısa vadeli riskleri öngörmek mümkün değil, çünkü ne zaman ne yapacağımız belli olmuyor. Fakat hem bir risk hem de bir fırsat olan iklim değişikliği ve çevreci dönüşümün neler getireceğini aşağı yukarı tahmin ediyoruz. Zaten şu anda iklim değişikliği etkilerini yaşıyoruz. Dolayısıyla çevre risklerine de hazırlıklı olmalıyız" dedi.

İKİ YIL İÇİNDE AVRUPA BİRLİĞİ KARBON VERGİLERİ ETKİSİNİ YAŞAYACAĞIZ

İklim değişikliğinin sadece bir doğal afet olmadığını vurgulayan Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü;

“İklim değişikliği aynı zamanda ekonomik afettir ve uzun vadeli bir mesele de değildir. Bu yıl kuraklığın etkisini tahıl üretim azalmasında, gübre fiyatları artışında, gıda enflasyonunda yaşıyoruz. İki yıl içinde Avrupa Birliği karbon vergileri etkisini yaşayacağız. Bu vergilerin ekonomimize yıllık maliyeti 1,8 milyar Euro civarında tahmin ediliyor. Yeşil Mutabakatla birlikte Paris Anlaşması taahhütlerimiz gündeme gelecek. Bu süreç bugün tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Yeşil dönüşüm tarımdan turizme, sanayiden inşaata her sektörde karşımızdadır. Dünyada yeşil dönüşümün maliyeti olarak farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Dünya çapında maliyetin 23 trilyon dolar olacağını tahmin eden de var. Eğer 23 trilyon dolar olursa bu dünya yıllık gelirinin dörtte biri demek. 20-25 yıllık bir dönemde her yıl milli gelirin yüzde 1’i gibi bir maliyet sadece dönüşüm için gereklidir. Türkiye için bu yılda 7-8 milyar dolardır, az değildir. Ayrıca buna doğal afetlerin, kuraklığın, su kıtlığının maliyetlerini de eklemek gerekir. Esasen iklim değişikliği konusunda maliyet hesabı yapmak da her zaman anlamlı değil, çünkü yeryüzünde canlı yaşamın yok olmasının, suyun ve ormanların, temiz havanın, temiz suyun fiyatı olamaz. Aslında bugün gündemimizde olan ekonomik sorunların, piyasadaki sorunların bir nedeni dünyanın geleceğini, gelecek nesilleri düşünmemekten kaynaklanmaktadır. Torunlarımızın yaşamasını istiyorsak maliyetine, fiyatına bakmayacağız ve bugünkü yaşam tarzımızı, üretim ve iş modellerimizi değiştireceğiz."

Antalya’da Büyükşehir Belediyesi, odalar, üniversiteler ve sivil toplum temsilcilerinin katılımı ile Çevreci Dönüşüm çalışmalarına start verdiklerini hatırlatan Başkan Çetin, şubat ayında geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirerek, Antalya’nın ve sektörlerin yol haritasını belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE YÜKSEK RİSK GRUBUNDA ÜLKELER ARASINDA

Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Topkaya da Türkiye’nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından yüksek risk grubunda ülkeler arasında yer aldığı belirterek, “Dünya Bankası raporuna göre Türkiye 21. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta – Doğu, Asya bölgesinde ekstrem iklim olaylarına en çok maruz kalacak 3. ülke olacaktır" dedi. İklim değişikliğinden gıda güvenliği dolayısıyla en fazla tarım sektörünün etkileneceğini belirten Topkaya, tahıl üretiminde küresel ısınmaya bağlı olarak sıcaklık ve yağıştaki değişikliklerle, azalma olmasının tahmin edildiğini söyledi.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek sektörlerin çimento ve yapı sektörü, perakende, tekstil, tarım ve gıda, sanayi ve enerji sektörleri olduğunu belirten Topkaya, Antalya’yı yakından ilgilendiren turizm sektörünün de küresel sera gazı salınımında en önemli sorumlulardan biri olduğunu vurguladı. Topkaya, turizm kaynaklı karbondioksit salınımının 2030 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasının hedeflendiğini kaydetti.

2050’DE ÜÇ GEZEGENE EŞDEĞER TÜKETİM

Her yıl üretilen tüm gıdaların yaklaşık üçte biri tutarındaki yaklaşık 1 trilyon dolar değerindeki 1.3 milyar ton ürünün, tüketicilerin ve perakendecilerin kutularında çürüdüğünü veya kötü nakliye ve hasat uygulamaları nedeniyle bozulduğunu anlatan Prof. Dr. Topkaya, “Küresel nüfus 2050 yılına kadar 9,6 milyar ulaşırsa, mevcut yaşam tarzlarımızı sürdürmek için ihtiyaç duyacağımız doğal kaynakları sağlamak için neredeyse üç gezenin eşdeğeri gerekebilir" ifadesini kullandı. Topkaya, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda gerekli düzenlemeleri bir an önce yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Seminerde, bazı katılımcılar, iklim değişikliğinin mutlaka eğitim müfredatına eklenmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi.

SEMİNERLER SÜRECEK

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, eğitim programı kapsamında; 'İklim değişikliği kaynaklı afetler ve Antalya', 'Sanayinin çevresel rotası döngüsel ekonomi', 'Tarımda verimli kaynak kullanımı', 'Geleceğin Antalya’sında çevre ve turizm ilişkisi', 'Bütüncül su yönetimi', 'Sıfır atık sistemi ve GEKAP', 'Gelişen dünya büyüyen sorun: e-atıklar', 'Yeşil Binalar – BREEAM Metodolojisi ile binaların sürdürülebilirliği' ve 'Uluslararası yeşil anahtar programı' başlıklı ücretsiz seminerler düzenleyeceklerini bildirdi.

ANTALYA, (DHA) 


 

 
Manavgat'ta trafik kazası: 1 ölü
 
Deniz kenarında başlayan maraton kayak merkezinde tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manavgat'ta trafik kazası: 1 ölü
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde motosikletinin hakimiyetini kaybederek ...
CHP Serik'te başkanlık için 3 aday
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 9 Ocak'ta yapılacak CHP Olağanüstü İlçe Kongresi'nde ...
Pitbull saldırısında yaralanan Asiye Antalya'ya sevk edildi
GAZİANTEP'te, oturdukları sitenin bahçesinde oynarken pitbull cinsi 2 ...
 
Bu pazar her gün kurulacak
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, hafta boyunca pazarın kurulacağı ...
Antalya'da Noel ve yılbaşı heyecanı başladı
ANTALYA'da, Avrupalılar için 24 Aralık, Ruslar için 7 Ocak'ta kutlanan ...
Restorandan bilgisayar çalan zanlı tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir işyerinin camını kırarak dizüstü bilgisayarı ...
 
Kiraladığı otelin demirbaş malzemelerini götürdü
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde kapalı bir oteli kiralayan işletmeciler, ...
Vali Yazıcı: Turizmde güzel bir 2022 geliyor
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, turizmde 2022 yılında 2019 rakamlarının yakalanabileceğini ...
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen operasyonda ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva