Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
20 Şubat 2021 Cumartesi - 09:47

Osmanlı'dan günümüze uzanan 700 yıllık lezzet

ÇANAKKALE'nin Gelibolu ilçesinde yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip çoban tatlısı olarak da bilinen 'peynir helvası', Türk mutfağının, vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.

Osmanlı dan günümüze uzanan 700 yıllık lezzet
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gelibolu ilçesinde kendine has lezzetiyle yaklaşık 700 yıldır üretilmeye devam eden peynir helvası, Türk mutfağının sofralarını süslüyor. İlk üretiminin 1300'lü yıllarda yapıldığı düşünülen eşsiz lezzet, tuzsuz beyaz peynir, un ve şeker kullanılarak ortaya çıktı. 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından 'Kitabüt Tabbahin' adlı ilk yazılı yemek yazmasıyla Osmanlı saray mutfağında yerini alan Gelibolu Peynir Helvası, aynı zamanda çoban tatlısı olarak da biliniyor. 

‘700 YIL ÖNCESİNE DAYANAN BİR ÇOBAN HELVASI’

İlçede, 71 yıldır peynir helvası üretimi yapan ailenin 5'inci kuşak temsilcisi Süleyman Burak Batır, Gelibolu peynir helvasının, asırlar öncesine dayanan tarihi bir Türk tatlısı olduğunu söyledi. “Peynir helvası, aslında Türklerin Rumeli’ye geçerken yanlarında getirdikleri, yani kökeni 700 yıl öncesine kadar dayanan bir çoban helvasıdır" diyen Batır, şunları söyledi:

"Eski dönemlerde teknolojik cihazlar olmadığı için sütün en iyi saklanma yöntemi peynir olarak görülüyor. Çobanların, özellikle sürü sahiplerinin, peynir yaptıktan sonra da çeşitli türevlerde küpe basma, tatlandırma gibi faaliyetleri mevcut. Bu faaliyetlerin en güzel örneği de peynir helvasıdır. Bizim peynir helvamız yörede yapılanlardan biraz farklıdır. Biz sadece tuzsuz beyaz peynir, az miktarda un ve şeker kullanıyoruz. Bazı yerlerde irmik, tereyağı kullanıyorlar. Ama biz yağlı peynirden yaptığımız için herhangi bir yağ eklemiyoruz. İrmik, yumurta kullanmıyoruz. Katkı maddesi kullanmadığımız için raf ömrü de çok uzun oluyor."

OSMANLI’NIN İLK YAZILI YEMEK YAZMASI KİTABINDA DA TARİFİ YER ALIYOR

Gelibolu’nun meşhur peynir helvasını ilk duyan ve görenlerin, "Peynirden tatlı mı oluyor?" sorularıyla karşılaştıklarını da kaydeden Süleyman Burak Batır, "Bu aslında çok güzel bir süt ürünü tatlısıdır. O yüzden de biraz ekşimtırak. Peynirin o kendine ait mayhoş tadı var. Ama oldukça şekerli bir yapısı da var. Toz şeker kullanmamızın sebebi aslında o kütle haline gelen beyaz peynirin, şekerin kristalize yapısıyla parçalanmasıdır. Tatlıyı ağzına attığınız zaman bazen çıtır çıtır bir lezzet bırakıyor. Osmanlı saray mutfağında tutulan kayıtlar var. Muhammed Kamil isimli bir doktor, sarayda pişirilen yemeklerin insanları rahatsız etmemesi için reçetelendirmiş. Yani Osmanlının ilk yazılı yemek yazması dediğimiz yemek kitabını oluşturmuş. Bu yemek kitabında da bizim peynir helvasının tarifi var. Tarifinde, ‘Az miktarda tuzsuz beyaz peynir tencereye konur, eritilir, içine biraz un ilave edilir. Toparlandıktan sonra varsa şeker, yoksa bal ile tatlandırılıp, yenir' deniyor. 1844 yılında yazılmış bu Kitabüt Tabbahin dediğimiz ilk yazılı yemek yazmasında bile bizim bu peynir helvasının ne şekilde yapıldığı açıkça yazıyor" dedi.

‘BU TATLI GELİBOLU’YLA ÖZDEŞLEŞTİ’

700 yıllık lezzetteki sırrı tamamen doğal olmasına bağlayan Batır, “Artık bu tatlı Gelibolu’yla özleşti. Gelibolu denince ilk akla peynir helvası geliyor. O yüzden Gelibolu’ya gelip de peynir helvası yemeden gitmek olmaz. Bir de bu yöremizde deniz ürünleri çok meşhur. Balık yendikten sonra üzerine helva yenir. Bu sebeple balık ile diğer yemek çeşitleri yanında helvamız çok tercih ediliyor. Herkesi Gelibolu’ya bu lezzetimizi tatmaya bekliyoruz” diye konuştu.

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

YAKLASIK 700 YILLIK GECMISE SAHIP GELIBOLU PEYNIR HELVASI, TURK MUTFAGINDA SOFRALARI SUSLEYEREK, VAZGECILMEZ LEZZETI OLMAYA DEVAM EDIYOR. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

GELIBOLU PEYNIR HELVASI URETIMI VE SATISI YAPAN SULEYMAN BURAK BATIR (FOTOGRAFTA), PEYNIR HELVASININ 700 YILLIK BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ/GELIBOLU, DHA)

Mustafa SUİÇMEZ/ GELİBOLU (Çanakkale), (DHA)

Etiketler:
 
Üzüm bağlarında 'erken uyanma' tehlikesi
 
Televizyon izlerken sobadan sızan gazdan etkilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzüm bağlarında 'erken uyanma' tehlikesi
MANİSA'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ...
Elektrikli ısıtıcıdan çıkan yangında hayatını kaybetti
MUĞLA'nın Dalaman ilçesinde elektrikli ısıtıcıdan çıkan yangında yalnız ...
Takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı
ESENYURT Haramidere TEM Otoyolu Bağlantı Yolu üzerinde takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı.
 
Profesör oluşturduğu 'buz dağı' ile kadına şiddete dikkat çekti
ERZİNCAN Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ...
Martıları beslerken telefonunu nehre düşürdü
ADANA’da güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar tarihi Taşköprü üzerinde ...
Virüsün 'Karadeniz mutasyonu' ihtimaline genetik takip önerisi
SAĞLIK Bakanlığı'nın Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilerine ...
 
Kardan kadını kucaklayıp götürdüler
İZMİT’te özel bir dil okulu çalışanlarının yaptığı kardan kadını, 2 erkek ...
95 kuzusu öldü, 'Yanlış şurup verildi' dedi
BİNGÖL'ün Karlıova ilçesi Kargapazarı köyünde besicilik yapan Cengiz Aral'ın ...
Hamsinin fiyatı, denizden tezgaha gelene kadar 3'e katlanıyor
KARADENİZ'de 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva