37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
11 Aralık 2014 Perşembe - 11:31

Osmanlı türkçesi'nin öneri sahibinden siyasilere; 'oy devşirmeye kalkışmayın'

Milli Eğitim Şurası'nda kabul edilen 'Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulması önerisinin sahibi Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, politikacıların bu konudaki tartışma biçiminden rahatsız olduğunu hiçbir ideolojik gerekçeyle yapmadıklarını söyledi

Osmanlı türkçesi nin öneri sahibinden siyasilere;  oy devşirmeye kalkışmayın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda kabul edilen 'Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulması önerisinin sahibi Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, politikacıların bu konudaki tartışma biçiminden rahatsız olduğunu; bu öneriyi hiçbir ideolojik gerekçeyle yapmadıklarını söyledi.
 
Şura komisyonlarının ikinci günü son oturumda Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri Grubu Komisyonu'nda Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulmasını öneren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, bu öneriyi, ideolojik zeminde yapmadığını belirtti. Avcı, şöyle dedi:
 
"Çocuklarımızın duyusal, işitsel, tarihsel, kültürel gelişimini önemseyerek bu öneriyi yaptık. Ama bugün tüm siyasilerimiz ideolojik, siyasi argümanlara malzeme yapıyor ve bundan üzülüyorum. Siyasilerin daha dikkatli olmasını beklerim. Buradan oy devşirmeye kalkışmamalarını tavsiye ediyorum."
 
'OSMANLICA DEĞİL, OSMANLI TÜRKÇESİ'
 
Kamuoyundaki tartışmalarda 'Osmanlıca' olarak ifade edildiğini belirten Gürkan Avcı, "Osmanlıca değil, bildiğimiz dedelerimizin konuştuğu Türkçe. Latin alfabesi değil, Arapça da değil. Bir yönüyle de Türk icadı aslında bu alfabe ve 36 harften oluşuyor. 'Osmanlı Türkçesi' daha doğru bir terim. Osmanlıca diyerek kolay söylenebiliyor, ama gerçeği, bilimsel betimlemesi Osmanlı Türkçesi" dedi.
 
Komisyonda ilk dile getirdiğinde önerisinin ilgi gördüğünü belirten Gürkan Avcı, Osmanlı Türkçesi'nin lise 1, 2, 3 veya 2 ve 3'üncü sınıflarda zorunlu ders olarak okutulması şeklinde öneride bulunduğunu, komisyon üyelerine üç kez de gerekçelerine ilişkin izahatta bulunduğunu anlattı.
 
"İDEOLOJİK DEĞİL PEDAGOJİK GEREKÇE"
 
Gençlerdeki dil öğrenimi ve gelişimi, eğitim sisteminin kapılarının tarihe açılması gibi gerekçeler sunduğunu belirten Avcı, şöyle devam etti:
 
"Yani bir Alman, Fransız, İngiliz veya İtalyan gençliği için bu kapılar açık, ama Türk gençliği için pek açık değil. Kesinlikle ideolojik değil, pedagojik ve vizyonel bakış açısıyla bakılırsa bu teklifimize, gerçekleşmesi durumunda çağdaş ve demokratik dünyayla bütünleştirmek kadar önemlidir. Demokratik eğitim sistemlerinde arz- talep dengesi vardır. Demokratik eğitim sistemleri vatandaşın, velinin, öğrencinin istediği dersi müfredatı şekil ve usul olarak vatandaşa sunmakla memurdur. Komisyona verdiğim öneride, bu gerekçeleri sıraladım."
 
"GENÇLERİMİZ BATI DİLLERİNDEN ÇOK KELİME KULLANIYOR"
 
Öneriyi, zaruri bir ihtiyacı ve milletin öz vicdanının gereğini karşılamaya yönelik bir teklif olarak da gösteren DES Genel Başkanı Avcı, şöyle devam etti:
 
"Osmanlı Türkçesi milletimizin tarihi, ecdadı, dedeleri, geçmişiyle arasındaki duvar ve bariyeri aşacak bir reform aslında. Bizim eğitim sistemimizin birçok sorunu var. Çalışanların, velilerin, öğrencilerin ciddi sorun ve talepleri var. Türk eğitim sisteminin böylesine yaygın ve derin sorunlarının yanı sıra, tarihsel sorunları da var. Kozmopolit, özentili bir kültürle yetişen gençlerimiz, batı dillerinden çok kelime kullanıyor. Günlük konuşmalarda Fransızca, İngilizce, Almancadan kelimeleri bir özentiyle kullanıyorlar. Bu ne yaratıyor, aslında kelimeyi devşirdiği kültüre de hayran bir şekilde yetişiyor, özeniyor. Biz de kadim Türk milleti olarak medeniyetimizin, tarihimizin bin yıllık birikimine ulaşmamız gerekiyor. Osmanlı ve Selçuklu devletleri Türk. Türkiye Cumhuriyeti bunların devamı ve bu tarihe, derinliğe ulaşmak için Osmanlı Türkçesi'ni öğrenmek gerekiyor. Osmanlı Türkçesi'nde alfabe Arap harflerine dayalı ama Türkler çok geliştirmiş. 36 harfli bir Osmanlı alfabesi ve bunu bir medeniyet lisanı haline getirmiş. Telaffuz, şekil açısından zirveye ulaştırılmış. Mesela Araplarda Hüsnü Hat yazısı yoktur. Estetik ve şekilsellikte zirvedir. Araplarda yok, bunu Türkler yapmıştır."
 
"CUMHURİYET' KELİMESİ OSMANLI TÜRKÇESİ'NİN İCADI"
 
Osmanlı Türkçesi'ni bilmeyen bir neslin tarihinden, kültüründen, medeniyetinden uzaklaşırken aslında dilinden de bir alamda uzaklaştığını aktaran Gürkan Avcı, "Örneğin 'tevafuk' kelimesi. Dedelerimiz çok kullanırdı. Türkçe karşılığı çok yok, şans eseri gibi bir karşılığı var. Biz ordan burdan, batı dillerinden kelime devşirmektense Osmanlı Türkçesinden günlük konuşmalarımıza transfer yapabilirdik. İşte Osmanlı Türkçesi'nden kopuşumuzdan kaynaklandı. Cumhuriyet kelimesi Osmanlı Türkçesi'nin bir icadıdır, Araplarda yoktur örneğin" diye konuştu.
 
"BİLEN ATATÜRK'ÜN NUTKUNU ANLAYABİLİR"
 
Başta İstanbul olmak üzere bütün illerde kütüphanelere gidildiğinde Osmanlı Türkçesi yazılı binlerce eserle karşılaşılacağını belirten DES Genel Başkanı Avcı, 'İstanbul Türkçesi'nin aslında 'Osmanlı Türkçesi' olduğunu bildirirken, "Taşrada daha zayıf ama İstanbul'da zirve yapmış. Dilimizin incelik ve zenginliğini, sanat müziğinden diğer hat, şiir gibi birçok sanat dalına kadar ve sanatçılarımızda estetik zirvesini temsil eden bir dil. Özellikle şiir, şarkılarda duyuş ve düşünüş niteliği de oldukça yüksek ve bin yıllık siyasi, sosyal, ekonomik, askeri, kültürel hemen her konuda okuma, anlama, vizyonu da oldukça gelişmiş bir dil. Bilseniz Atatürk'ün Nutkunu okuyup yüzde 80'ini de anlarsınız. Liselerde okutulması önerimiz tamamen bundan ibaret, yoksa siyasi ve ideolojik bir gerekçesi yok. Kültürel gerekçeler" dedi.
 
"ALEVİLİK VE KÜRTÇE ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ"

 
Şurada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatında, Aleviliğin nitelik ve nicelik bakımından daha geniş yer alması gerektiği önerisini de DES'in verdiğini belirten Gürkan Avcı, Alevilik konusundaki öneriye Bakan Nabi Avcı'nın da çok sıcak baktığını, ama genel kurulda bazı sendika üyelerinin komisyon üyelerini preslediği, mahalle baskısı oluşturduğu ve bu yüzden kabul edilmediğini söyledi.
 
Avcı, Türkçe zorunlu resmi dil olmak şartıyla yanında ikinci bir dil olarak yerel dillerin verilebileceği, bu doğrultuda Kürtçe olabileceği yönündeki önerinin de kendileri tarafından sunulduğunu, ama bu önerinin de kabul edilmediğini dile getirdi. Şurada 78 milyonun hem vicdani hem demokratik sesi olmaya gayret ettiklerini kaydeden Avcı, "Biz siyasi, ideolojik bir sendika değiliz" dedi.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) 

 
Kırmızıda geçti, canından oldu
 
Atalarının teknolojisiyle zeytinyağı üretiyorlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırmızıda geçti, canından oldu
ANTALYA'da kırmızı ışıkta hareket eden otomobil sürücüsü 28 yaşındaki ...
Antalyalı 'fare'yi çok sevdi
ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nca (ADT), yeni sezon da sahneye konulan 'Fare' ...
Senfoni severler buluşacak
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ADSO) her hafta Cuma günü gerçekleşen ...
 
'Devlet ödülü' kazandı
EXPO 2016 Antalya Ajansı'nda sanat ve kreatif uzmanı olarak görev yapan ...
Noel baba kendi rekorunu kırdı
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bulunan Noel Baba Müzesi, ziyaretçi sayısında ...
Yılbaşı sepetleri vitrine çıktı
ANTALYA'da yılbaşı hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Vitrinler yılbaşına ...
 
Banio yapı market avm sektörüne giriyor
ANTALYA'da Banio Yapı Market, Kepez Gazi Mahallesi'nde 20 milyon TL'lik ...
Antalya'nın havası kirli değilmiş
ANTALYA Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu'nun toplantısında Antalya'da ...
Seyir halindeki otomobil alev alev yandı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde seyir halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva