Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
23 Kasım 2019 Cumartesi - 11:03

Otizmli çocuğu için dernek kurdu

DİYARBAKIRLI 2 çocuk annesi Sadiye Kızılırmak (35), 9 yaşındaki otizmli oğlu için Diyarbakır Otizmlilerle Yardımlaşma Derneği'ni kurdu. Kızılırmak, tek amacının otizmli çocukların gerektiği gibi eğitim alması olduğunu söyledi.

Otizmli çocuğu için dernek kurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kayapınar ilçesinde yaşayan Sadiye Kızılırmak, 2 yıl önce otizmli oğlu Taha'nın eğitimiyle ilgili sorunlar yaşamasının ardından otizmli çocukların faydalanacağı Otizmlilerle Yardımlaşma Derneği'ni kurdu. Ev kadınıyken bir anda dernek başkanı olan Kızılırmak, zamanının çoğunu hem oğlunun hem de diğer otizmli çocukların eğitim alması için harcıyor.

Kızılırmak, oğluna okulda yeterli bir eğitimin verilememesinden dolayı sorunlar yaşadığını ifade ederek, "7 yıldır bu konu ile ilgili çok ciddi mücadele veriyoruz. Gittiğimiz her yerde dışlanıyoruz. Hiçbir yerde kabul görmüyoruz. Benim çocuğum 2 yıl önce kaynaştırma olarak anaokuluna verildi. Çocuğumun raporları olmasına rağmen hiçbir şekilde okulda kabul görmedi. Kabul görmediği için okul idaresi öğretmen tarafından ciddi anlamda sorunlar yaşadım" dedi.

'ÖĞRETMEN EĞİTİM VERMEK İSTEMEDİ'

Öğretmenin hiçbir şekilde eğitim vermek istemediğini belirten Kızılırmak  şu ifadelere yer verdi: 

Çocuğumun öğretmeni, ‘İl Milli Eğitim Müdürü dahi gelse ben bu çocuğa eğitim vermem’ dedi. Yarım dönemden sonra çocuğumla ilgili önüme bir evrak konuldu. ‘Taha Kızılırmak e-okul tarafından kabul edilmedi’ denildi. Ben oradan çıktığım zaman anne olarak tabi ki ne yapacağımı, nasıl davranacağımı idrak edemez haldeydim. Çocuğumun eğitim hayatını gasp ettiler. Bizim çocukların tek ilacı, tek tedavi durumu eğitim olmasına rağmen bunu yaptılar. O zaman sosyal medyadan yardım istedim. Tohum Otizm Vakfı bana yardım etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden çağrıldım. Oraya gittiğim zaman ‘Hayır, çocuk bizim öğrencimiz. Biz eğitim veriyoruz’ denildi’ bana. Yani ortada bir problem yok ve anne büyük bir problem varmış gibi davranıyor" dendi.  Açılan soruşturmanın ardından  öğretmen uyarı cezası aldı. Bu konuyu bakanlığa aktardık. Ancak öğretmen ve idare hiçbir şekilde durmadı. Bana manevi tazminat davası açıldı. Haklı olmama rağmen, çocuğumun eğitim hayatını gasp ettiklerini bilmeme ve bunu kanıtlamama rağmen. Devlet bu çocuğa bu raporu vermişse siz bu eğitimi vermek zorundasınız. Bu travmayı sadece oğlum Taha yaşamadı, tüm aile yaşadık." 

'ÇOCUĞUMUN YASAL HAKLARINI KESİNLİKLE KORUYACAĞIM'

Yaşadığı sorunlar nedeniyle dernek kurma gereğini duyduğunu anlatan Kızılırmak, otizmli ailelerin okul yöneticileri ve öğretmenlerle çok ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın otizmli çocukların eğitim gördüğü okullara müfettiş yollaması talebinde bulunan Kızılırmak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir tek ben bu sorunu yaşamıyorum. Her yerde ciddi anlamda bu sorunlar var. Aileler ciddi anlamda içine kapanıyor. Öğretmenler ve idare tarafından o kadar dışlanıyorlar ki kimse eğitim dahi almak istemiyor. Ben bir karar verdim. Bu kararımda sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum. Ne olursa olsun çocuğumun yasal haklarını kesinlikle koruyacağım. Kesinlikle bu konu üzerinde duracağım. Müfettiş gönderilmesini istiyoruz. Aileler o kadar tehdit ediliyor ki aslında kimse kendini ifade de edemiyor. İfade etmek isteyenlerin de önünü kapatıyorlar. Ortada büyük bir suç var aslında. Bizim akli dengemiz yerinde sadece biz çocuklarımızın haklarını savunuyoruz. Ben çocuğumun hakkını savunduğum için akli dengesi bozuk damgası yedim. Dernek olarak yavaş yavaş yürüyoruz ama ciddi anlamda iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var ve gerçekten en azından Milli Eğitim Bakanı bu konu ile ilgili ciddi çalışmalar yapsın. Otizmli aileler kendi iç dünyalarına kapanabilirler çocukları gibi ama hiçbir zaman kaçamayacaklar bu konudan."

'ÖĞRETMENLER AİLELERİ DIŞLIYOR'

Diyarbakır Otizmlilerle Yardımlaşma Derneği üyelerinden biri otizmli olmak üzere 4 çocuk babası İskender İskenderoğlu ise öğretmenlerin aileleri dışladıklarını söyleyerek, kaynaştırma özel eğitim sınıflarıyla ilgili sorunların olduğunu aktardı. İskenderoğlu, "Yasal olan haklarımızın hiç birini alamıyoruz. Gittiğimiz zaman resmi evrak üzerinden evet haklarımız var ama okula gittiğimiz zaman farklı oluyor. Öğretmenler genellikle aileleri dışlıyor. Biz fazla bir şey istemiyoruz özel bir ilgi ya da bir şey istemiyoruz. Normal bir çocuk nasıl okula gidiyorsa bizim çocuğumuzun da o şekilde okula gitmesini talep ediyoruz" dedi. 

'KOMŞULARIMIZLA DA SORUNLAR YAŞIYORUZ'

9 yaşında otizmli kızının olduğunu anlatan anne Nuran Güler, "Biz maalesef topluma otizmin farkındalığını bir türlü anlatamadık. Bundan dolayı çok zorlanıyoruz. Bunu bir tek okulda yaşamıyoruz. Komşularımızla sorunlar yaşıyoruz, hastaneye giderken problem yaşıyoruz, otobüste olsun, yolda olsun, birçok yerde, marketlerde, alışveriş merkezlerinde olsun birçok alanda sıkıntı görüyoruz. İnsanlar bulaşıcıymış gibi hastalıklıymış gibi davranıyorlar" diye konuştu.

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK, 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU TAHA ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK, 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU TAHA ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK, 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK, 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU TAHA ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK, 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU TAHA ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

DIYARBAKIRLI 2 COCUK ANNESI SADIYE KIZILIRMAK (FOTOGRAFTA) 9 YASINDAKI OTIZMLI OGLU TAHA ICIN DIYARBAKIR OTIZMLILERLE YARDIMLASMA DERNEGI'NI KURDU. FOTO:  ELIF FILIZ/DIYARBAKIR,(DHA)

Emrah KIZIL, Elif FİLİZ/DİYARBAKIR,(DHA)

Etiketler:
 
Otomobil apartman bahçesine uçtu: 5 yaralı
 
Kaymakam Topaloğlu'ndan köy ziyaretleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil apartman bahçesine uçtu: 5 yaralı
ŞANLIURFA'da, sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil yol kenarındaki ...
Kediyi öldüren köpeğin sahibine 'basit yaralama' suçundan işlem
DENİZLİ'nin Merkezefendi ilçesinde, sokak kedisine saldırarak öldüren ...
Yakalanan arazi çetesi, 3 milyonluk vurgun yapmış
ADANA'da, suç örgütü kurarak çiftçilerin arazilerine el koyan, sahte belge ...
 
Arkadaşını öldüren sanık için ceza ehliyet raporu istendi
BURSA’da eşi hakkında dedikodu yaptığı gerekçesiyle çocukluk arkadaşı ...
Uzaktan kumanda ile 30 kilometre hıza çıkıyor
BURSA’da yaşayan Çağlar Şahin (24), 1986 model otomobilini uzaktan kumanda ...
İki otomobil çarpıştı: 2'si ağır 4 yaralı
MANİSA'nın Kula ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada 2'si ağır 4 kişi yaralandı.
 
Hakimden sarkıntılık suçundan verilen cezaya muhalefet şerhi
KONYA'da matematik öğretmeni Orhan A.'ya, 2 yıl önce 6'ncı sınıftaki 9 ...
Özel öğrencilerin özel öğretmenleri
ZMİR'de, Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde çalışan ...
Yasak yola giren taksici, motosikletliye çarptı
ŞİŞLİ'de yasak yola giren taksi sürücüsü, seyir halindeki motosikletliye ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva