Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
19 Ekim 2019 Cumartesi - 12:23

Otizmli maratoncu 10 kilometre koştu

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Batuhan Akgün (21), Türkiye'de 10 kilometreyi koşan ilk otizm hastası oldu. Yüzde 90 otizm raporu bulunan Batuhan'ın ailesinin hayali ise çocuklarının milli formayla yarıştığını görmek.

Otizmli maratoncu 10 kilometre koştu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İzmir’de dünyaya gelen ve 3 yaşına kadar konuşamayan Batuhan’ın ailesi, toplumda yaygın bir inanış olan erkek çocuklarının geç konuştuğu yanılgısına düştü. 3 yaşından sonra konuşmaya başlayan ancak yine de kreşte arkadaşlarıyla iletişim kurmayan Akgün, öğretmenlerinin dikkatini çekti. Bunun üzerine ailesinin hastanede yaptırdığı tetkikler sonucunda Batuhan’ın yüzde 90 otizmli olduğu anlaşıldı.

Özel bir şirkette yönetici olarak çalışan baba Halil Akgün (47) ve ev kadını anne Selda Akgün (46) Batuhan’ı sosyalleşebilmesi için yüzme kursuna yazdırdı. 2015 yılında da Bodrum’a yerleşmeleri nedeniyle Batuhan ilk olarak 2 yıl önce Halk Eğitim Merkezi’ndeki yüzme antrenörü Yılmaz Çetin ile çalışmaya başladı. Daha sonra antrenör Çetin’in yönlendirmesiyle Bodrum’daki 10 kilometrelik Bodrum Koşusu’na misafir sporcu olarak katıldı. Babasıyla birlikte 10 kilometre koşan Batuhan Türkiye’de bu kadar uzun bir mesafeyi tamamlayan ilk otizm sendromlu birey oldu. Bu başarının ardından baba Halil Akgün, oğluyla birlikte Run Marmaris Run Koşusu’na da katılmaya karar verdi. Batuhan, burada da 10 kilometrelik parkuru 1 saat 36 dakikada tamamladı.

Batuhan’ın koşma azmi ise herkesi heyecanlandırınca özel bir spor salonu Batuhan’a antrenman desteği vermeye başladı. Batuhan Akgün, sırasıyla Bodrum Bodrum Yarımada, Antalya Runatolia 2019, İzmir Wings For Life Wordrun, İstanbul Yarı Maratonu ve Uludağ Ultra Trail maratonlarına katıldı. Batuhan son yarışında derecesini yarım saat geliştirerek 10 kilometreyi 1 saat 6 dakikada tamamladı. Oğluyla 3 Kasım'daki İstanbul Maratonu'na hazırlanan Halil Akgün, "Hayalimiz Batuhan'ın milli formayı girip, dünyada ülkemizi temsil etmesi. Aile iletişimimizi seviyeli ve pozitif tutmaya çalışıyoruz. Bütün yaptığımız aktivitelerin içerisinde Batuhan hep bizimle birlikte. Bahutan 15 yaşından sonra otomobilde ön koltuğa oturmaya başladı. Emniyet kemeri alışkanlığını kazandırdık. Otizm rahatsızlığı bulunan çocuklara doğruyu öğretmemiz gerekiyor. Bu tarz çocukların sporun içerisinde daha başarılı olduğu gerçeği ortada. Bizimle beraber mücadele veriyor. Sevgi çocuğun karakterine de iletişimine de yansıyor. Oğlumuzun hayatına sporu entegre ettik, gelişimine büyük katkısı oldu. Bu tarz çocukları odasına koyun akşama kadar aynı şekilde durur ama biz öyle yapmadık. Sosyalleşmesi için her yolu denedik. Çocuğunuzu eve kapatmayın spora yönlendirin" dedi.

‘KOMŞULARIMIZ ‘BU KADAR YARAMAZ ÇOCUĞU ÇIKARMA’ DİYORDU

Anne Selda Akgün ise "17-18 yıl önce otizm bu kadar bilinmiyordu. Otobüslerden bile neredeyse kovulduğumuz oldu. O durumlardan bugünlere geldi. Uzmanların ‘Kalabalık ortamlarda bulunsun’ önerisine uydum. Otizm hastalarını yetiştirmekte en büyük tedavi sevgiden geçiyor. Komşularımızın bu kadar yaramaz çocuğunu neden dışarı çıkartıyorsun tepkileriyle karşılaştım. Ailelerin mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmemeleri gerekiyor. Eve kapanmamak gerekiyor. Sürekli sosyal hayatın içerisinde olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (ONDE), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. BABA HALIL AKGUN (SOLDA) VE ANNE SELDA AKGUN (SAGDA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (FOTOGRAFTA), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (SPOR YAPAN), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. BABA HALIL AKGUN (SOLDA) VE ANNE SELDA AKGUN (SAGDA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (SPOR YAPAN), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. BABA HALIL AKGUN (AYAKTA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (SPOR YAPAN), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. BABA HALIL AKGUN (SAGDA) ANNE SELDA AKGUN (SOLDA (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (FOTOGRAFTA), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'NIN BODRUM ILCESINDE YASAYAN BATUHAN AKGUN (SOLDA), TURKIYE'DE 10 KILOMETREYI KOSAN OTIZM HASTASI OLARAK BIR ILKI GERCEKLESTIRDI. BABA HALIL AKGUN (SAGDA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

Cavit AKGÜN/ BODRUM (Muğla), (DHA) 

Etiketler:
 
Organ koordinatörlerine sertifika
 
Babası ve kardeşini aynı hastalıktan kaybetti, kendi son anda kurtuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Squash Şampiyonası devam ediyor
SQUASH Türkiye Gençler ve Büyükler Türkiye Şampiyonası, Muratpaşa Belediyesi'nin ...
Engelli kardeşi için hayallerinden vazgeçti
İZMİRLİ Feride Çetin, serebral palsi (beyin felci) olan bedensel engelli ...
Hentbolda hedef 3'te 3
MURATPAŞA Belediyespor, Kadınlar Hentbol Süper Ligi'nin 3'üncü hafta maçında ...
 
Aytemiz Alanyasporlu Juanfran: Hep birlikte tarih yazacağız
Aytemiz Alanyasporlu futbolcu Juan Francisco Moreno Fuertes, sol diz çapraz ...
Kemerspor'da hedef galibiyet
KEMERSPOR 2003 Teknik Direktörü Bahri Kurt, "Hedefimiz 1877Alemdağ'ı Spor'u ...
Antalyaspor'da 3 eksik
ANTALYASPOR'un yarın sahasında oynayacağı Gençlerbirliği maçında sakatlığı ...
 
Korkuteli hazırlık maçını kaybetti
KORKUTELİ Belediyespor hafta sonu oynayacağı Konaklı Spor maçı öncesinde ...
Antalyaspor Başkanı Öztürk: Galibiyet istiyoruz
Antalyaspor Kulübü Başkanı Ali Şafak Öztürk, "Son iki haftaki iyi gidişatımızı ...
Serik Belediyespor'dan Mehmetçiğe selam
SERİK Belediyesporlu futbolcular antrenman öncesi asker selamı vererek ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva