'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
31 Mayıs 2021 Pazartesi - 12:53

Otomatik Katılım Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilerin aktif çalışma yaşamları boyunca düzenli olarak birikim yapmalarına, bu sayede emeklilik dönemlerinde değerlendirebilecekleri ek gelir elde ederek yaşam standartlarını korumalarına olanak tanıyor.

Otomatik Katılım Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

BES gönüllülük esasıyla ilerlediği için katılım zorunlu değil. Ancak 45 yaşını doldurmamış olan kamu ve özel sektör çalışanları için durum biraz daha farklı. Çünkü Otomatik Katılım Sistemi, işverenleri 45 yaşını doldurmamış çalışanlarını Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil etmekle yükümlü kılıyor. Siz de Otomatik Katılım BES hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız aklınıza takılan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Otomatik Katılım Sistemi Nedir?

Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işe yeni başlayan kişilerin ya da mevcut çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmasına olanak tanıyan iş yeri bazlı bir yatırım ve tasarruf sistemi. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren hükümleri doğrultusunda, işverenlerin çalışanlarını BES’e dahil etme zorunluluğu bulunuyor.

OKS’ye dahil olan tüm işverenler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir emeklilik şirketiyle sözleşme yapmak durumunda. Çalışanların Otomatik BES sistemine dahil edilmesi sürecinde, işverenler anlaşmalı oldukları emeklilik şirketine her bir çalışanının ödeyeceği katkı payı tutarını ve seçtiği fonu iletiyor. Otomatik Katılım Sistemi’nde standart olarak çalışanların maaş bordrosunda yazan brüt ücretin %3’lük tutarı, katkı payı ödemesi şeklinde otomatik katılım hesabına aktarılıyor. Ancak çalışanlar daha yüksek tutarda katkı payı ödeyerek hızlı birikim yapmak istediklerinde, işverenlerine taleplerini ileterek maaşlarından kesilecek tutarı belirleyebiliyor.

Otomatik BES kapsamında ödenen katkı payı tutarları çalışanların maaşlarından kesildiği için işverenlerin ekstra bir ödeme yapması gerekmiyor. Çalışanlar ise hâlihazırda düzenli olarak kesilen katkı payı tutarlarının yanı sıra devlet desteğinden de yararlanarak gelecekleri için birikim yapabiliyor.

BES Otomatik Katılım Sistemi’ne Kimler Dahil Olabilir?

T.C vatandaşı ya da mavi kart sahibi, 45 yaşın altında ve bir işverene bağlı olarak ücretli çalışan tüm kamu ve özel sektör çalışanları işverenleri tarafından Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil ediliyor. Bu durum, hâlihazırda bireysel emeklilik sözleşmesi olan çalışanlar için de geçerli. Çalışanlar, sisteme dahil olmak istemedikleri takdirde 2 ay içinde cayma haklarını kullanarak herhangi bir kesinti yaşamadan sistemden çıkabiliyor.

Otomatik BES Size Hangi Avantajları Kazandırır?

  • Tıpkı BES’te olduğu gibi, OKS kapsamında olan çalışanlar da devlet katkısından yararlanabiliyor. Çalışanların maaşından kesilen katkı payı tutarının %25’i, mevzuatta belirlenen limitler dahilinde devlet katkısı olarak hesaplarına ekleniyor.
  • Hâlihazırda BES’e dahil olup devlet katkısından yararlanan çalışanlar, OKS’den de devlet katkısı alabiliyor.
  • Başlangıç döneminde sistemden cayma hakkını kullanmayan OKS katılımcıları, ilgili koşulları karşılamaları halinde bir sefere mahsus olarak 1000 TL tutarında başlangıç devlet katkısı almaya hak kazanıyor.
  • Çalışanların OKS birikimleri yatırım emeklilik fonları üzerinden işlem görüyor ve devlet katkısı desteğiyle değer kazanıyor.
  • Sistemde ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kalan ve 56 yaşını dolduran katılımcılar,OKS’den emekli olma hakkı kazanıyor. Böylece hesaplarında bulunan tüm birikim tutarını ve devlet katkılarını toplu para halinde ya da düzenli ödeme şeklinde alabiliyorlar.
  • Sistemden 10 yıl dolmadan ya da 56 yaşını doldurmadan çıkmak isteyen katılımcılara sistemde kaldıkları süreye bağlı olarak getirileri üzerinden değişen oranlarda stopaj kesintisi yapılarak birikimleri ödeniyor. Devlet katkısı hesaplarında biriken tutarın ne kadarını alabileceklerini de sistemde kaldıkları süre belirliyor.

Kısacası, Otomatik BES 45 yaşını doldurmamış tüm çalışanlara zahmetsiz ve avantajlı bir şekilde birikim yapma olanağı tanıyor. Siz de Otomatik BES’in avantajlarından yararlanabilir, yatırım ve gelecek planlarınızı şekillendirebilir, emeklilik döneminizde hayal ettiğiniz yaşam standartlarına kavuşabilirsiniz.

 
Cezaevleri için kitap bağış kampanyası
 
Bergüzar Korel hakkındaki soruşturmada takipsizlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Daire kavgasında ağabeyini öldüren kardeş tutuklandı
AMASYA’nın Merzifon ilçesinde babalarına ait dairenin kullanımı nedeniyle ...
Pandemi hareketsizliği ağrılarına termal suda fizik tedavi
RİZE’nin İkizdere ilçesinde, yer altından 72 derece sıcaklıkla çıkan ve ...
Restoranda doğum günü partisine polis baskını
Şişli Harbiye’deki bir restoranda düzenlenen doğum günü partisini polis ...
 
Kıraathanede kumar oynayan 43 kişiye 213 bin lira ceza
İZMİR'in Bornova ilçesindeki bir kıraathanede kısıtlama saatlerinde kumar ...
Tarihi tünel, doğa yürüyüşçülerinin uğrak mekanı oldu
HATAY'da Roma İmparatorluğu döneminde Harbiye bölgesinden Antakya’ya su ...
MHP milletvekilleri Kalyoncu ve Karadağ kazada yaralandı
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu ve MHP Iğdır Milletvekili Yaşar ...
 
900 bin dolarlık Bitcoin vurgununa 1 tutuklama
İZMİR'de piyasa değeri yaklaşık 900 bin dolar olan Bitcoin dolandırıcılığı ...
İnci kefalinin fotoğraflarını çekip ABD'de tanıtıyor
ABD’de yaşayan doğa fotoğrafçısı Abdullah Kasımoğlu, dünyada sadece Van ...
Osmanlı çileğinin geni araştırılıyor
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva