Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
11 Ağustos 2022 Perşembe - 09:17

Otomobil stokçusuna 'duman' operasyonu

Otomotiv sektöründe fiyat artışlarının önüne geçilmesi için yeni düzenleme yolda. Arıların balını almak için "körükle duman uygulaması"nın benzeri bir yöntemle site otoparklarının altına zulalanan araçların satışa çıkarılması sağlanarak suni fiyat oluşumunun önüne geçilecek.

Otomobil stokçusuna  duman  operasyonu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Otomobilde fiyatı artırmak için çeşitli yollarla başvuran fırsatçılara yeni darbe geldi. Yeni düzenleme ile birlikte ilk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a car’lar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak. Bu yolla sıfır araçları ikinci el gösterip yüksek fiyata satanların eli boş kaldı.

Arıların balını almak için ‘körükle duman uygulaması’na benzetilen yöntemle sitelerin otoparklarında zulanan araçlar piyasaya çıkacak, fiyatlar düşecek.

BAKANLIK EL ATTI

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Kayseri’de Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesinde tebliğ hakkında bilgi veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş "Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a car’lar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manüpile gibi konular varsa o Rekabet Kurulunun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor. Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz" dedi.

FİYATTA KÖPÜK BİTECEK

Düzenleme otomotiv sektörü tarafından memnuniyetle karşılandı. Yönetmelikten çok önceden haberdar olduklarını dile getiren Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Dr. Altuğ Erciş "Ticaret Bakanlığı’nın ikinci eldeki fahiş fiyatların önüne geçmek adına attığı bu adımı destekliyoruz. Yönetmeliğin fırsatçılığın önüne geçmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Otomotiv veri analiz şirketi CarData'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın da kararın bireyleri değil galeri ve rent a car şirketlerini ilgilendirdiğini belirterek, “Bunun da şöyle bir faydası olacak fırsatçı zihniyetteki galericiler bayilerden aldıkları 0 km araçları yüzde 40, hatta bazen yüzde 60’lık kârlar yazdıklarını görüyoruz; artık satış sitelerine koyamayacaklar. Bu durum aynı aracın kilometre yapmış modellerin de fiyatının yükselmesine neden oluyordu. Bu uygulama sayesinde ikinci el oto piyasasının üstündeki köpük fiyatlar gidecek. Bana göre bu kararın iki önemli etkisi var, birincisi ikinci el pazarında fiyatların olması gerektiği gerçek rakamlarda olmasını sağlayacak. İkincisi ise 0 km araçların ilan sitelerinde fahiş fiyatlarla sergilenmesi son bulacak" dedi.

BAYİLERDEN DAHA PAHALIYA SATILIYOR

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç ise piyasada fiyatların dengeleneceğine dikkat çekerek şunları kaydetti: Uygulama bir nebze olsun piyasayı rahatlatır. Çünkü şu anda otomobil bayilerinden gerçek tüketici gibi araç alıp satan, meslekle alakası olmadan bu işi yapan al-satçılar var. Bunların önüne geçilebilir. Ancak, esas araç fiyatlarının düşmesi için üretimin artması gerekiyor. Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay Kalkan da “Düzenleme ile suni talep ortada kalkacak, fiyatlar düşecek. Nihai müşteriye yeterli düzeyde araba ulaşacak. Örneğin, bazı kişiler bayiden arabayı 700 bin liraya alıyor, internetten 800 bin liraya satıyor, vergi ödemiyordu. Biz de böyle olaylardan dolayı araç temin edemiyorduk”ifadelerini kullandı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Malum pandeminin etkisi, tedarik zincirinin bozulması, çip krizi ve döviz kurundaki artış ile birlikte bayilerde otomobil bulmak zorlaşmıştı. Hâl böyle olunca sıfır otomobil fiyatlarına son bir yılda yüzde 70 civarında zam geldi. Aynı şekilde ikinci el otomobillerde değerlendi. Geçen yıl 400 bin lira olan binek bir otomobil bugün 700 bin liraya çıktı. Bayilerde araba yokluğu fırsatçıları harekete geçirdi. Piyasada araba olmayınca bazı bayiler galericilerle anlaşmaya gitmeye başladı. Bayi satış fiyatı 700 bin lira olan bir otomobili galericiye 750 bin liraya satıyor. Galerici ise üzerine 100 bin lira koyarak ilana çıkıyor. Bayide araç bulamayan alıcı, galericiden yüksek fiyata araba almak durumunda kalıyor. Durum böyle olunca otomobil fiyatları da artmış oluyor. Araba almak için adını sıraya yazdıran kişiler ise çeşitli bahanelerle oyalanıyor.

 
Antalya'da korkunç iddia; 11 polise AKP'li başkan sürgünü
 
Minibüs aydınlatma direğine çarparak devrildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ya bayiler? 12 Ağustos 2022 Cuma 16:24

Ya ne saçma bir uygulama. Asıl aracı satan bayiye baskı yapın. Liste fiyatı 424 bın olan araca ekstra aksesuar zorunlu diyerek 50 bın fark koyuyorlar ustune bır o kadar da elden para istiyorlar. Ilk elden olanı verceksiniz yoksa ıslem devam etmez dıyorlar. Nerden ticaret bakanlığının denetimı? Bayilerin tuzaklarını kımse neden ortaya çıkartmıyorlar.. Sadece suclu şirket mi? Galericiler para verıyor elden dıye sahıs lara araç satmadılar galericiler den aldılar sakallarını. Asıl balık bayiler oradan koktu bu iş. Rent a car firmalarına zaten bayiler bu süreçte araç vermedi indirimli. Rent a car zaten aldıkları araçları 6 ay satmıyordu. Bu işin büyümesindeki en büyük etken Bayiler ve galericilerdi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
E-posta Pazarlama Nedir?
E-posta kampanyaları tarafından her zamankinden daha fazla kullanılan ...
Cinayetten aranan şüpheli polisin takibiyle yakalandı
İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, kasten öldürme suçundan hakkında 23 yıl ...
Şişli'de yapılan denetimde bin 705 kişi sorgulandı
ŞİŞLİ İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Kuştepe Mahallesi'nde ...
 
Tüfekten çıkan saçma 10 yaşındaki çocuğa isabet etti
İZMİR'in Bornova ilçesinde, sokakta oyun oynarken pompalı tüfekten çıkan ...
Sezonun ilk kuru inciri, kilosu 400 liradan alındı
AYDIN'ın Nazilli ilçesinde 6 üretici, sezonun ilk kuru incirini Ticaret ...
Otomobildeki 2 arkadaşın ölüm nedeni 'suda boğulma'
MUĞLA'da, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkıp dereye düşen otomobilin ...
 
'Demir Yumruk' soruşturmasında 4 kişiye tahliye
ANKARA merkezli 29 ilde düzenlenen 'Demir Yumruk' operasyonunda tutuklanan ...
Gaziantep’e şehit ateşi düştü
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde yürüttüğü Pençe-Kilit Operasyonu ...
İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye ceza
İZMİT Körfezi'nde denizi kirlettiği belirlenen, Vanuatu bandıralı, 'Abana' ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva