7. Antalya Akra Caz Festivali başlıyor
7. Antalya Akra Caz Festivali başlıyor
Pilates, yoga ve zumbayla sağlıklı kalıyorlar
Pilates, yoga ve zumbayla sağlıklı kalıyorlar
Çocuklar kum zambakları ve carettalarla buluştu
Çocuklar kum zambakları ve carettalarla buluştu
Bankanın elektrik panosunda yangın
Bankanın elektrik panosunda yangın
8 Eylül 2011 Perşembe - 11:59

Otomotiv krizden sonraki en iyi rakama ulaştı

Otomotiv endüstrisi Ağustos ayında tatil yaparak üretime ara verirken, ihracatta artış hızı yüzde 30’u buldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin(OİB) hazırladığı Ağustos ayı raporuna göre sektörün bu dönemdeki ihracatı bir milyar 318 milyon doları buldu. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ihracat artışının büyük ölçüde kur avantajından kaynaklandığının altını çizerek, “Kurların beklediğimiz seviyelerde olması dolaylı olarak ihracat rakamlarımızın artmasına neden oluyor. Bu da endüstrimizin yüzünü güldürüyor” dedi.

Otomotiv krizden sonraki en iyi rakama ulaştı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

OİB, Ağustos ayı ihracat raporunu açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin Ağustos ayı genel ihracatı yüzde 30 artarak 11.1 milyar dolara ulaşırken, otomotiv endüstrisi bundan yüzde 12 pay aldı ve yüzde 30 artış göstererek bir milyar 318 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Ağustos ayında sektörün tatil yaptığı ve birçok firmanın üretime ara verdiği bir dönemde ihracatın artış göstermesi, otomotiv endüstrisinin ulaştığı değeri gözler önüne serdi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı Ağustos ayı ihracat raporundan elde edilen verilere göre 2008 yılından bu yana sektör en yüksek ağustos ihracat rakamına ulaştı. OİB’in hazırladığı ihracat raporu çerçevesinde yaptığı değerlendirmede söz konusu dış satış artışının büyük ölçüde kur avantajından kaynaklandığı ortaya kondu.

ENDÜSTRİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Rapor ile ilgili değerlendirmelerde bulunan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Geçtiğimiz yıl ağustos ayında 1.29 olan Euro/Dolar çapraz kuru, 2011 Ağustos’ta 1.43 olarak gerçekleşmiştir. Yaşanan ihracat artışında 2011 yılı ağustos ayı Euro kurunun 2010 yılına göre yüksek seyretmesinin etkisi yüzde 11’dir. Kurların beklediğimiz seviyelerde olması dolaylı olarak ihracat rakamlarımızın artmasına neden oluyor. Bu da endüstrimizin yüzünü güldürüyor” dedi.

OİB, OTOMOTİV İHRACATINI SIRTLIYOR

Raporda, geçtiğimiz ay OİB ihracatının ise yüzde 29’luk artış ile bir milyar 127 milyon dolara ulaştığı görüldü. Yılın 8 aylık dönemindeki OİB’in toplam ihracatı ise yüzde 20 artışla 12 milyar 202 milyon dolar oldu. Ürün grupları incelendiğinde ise ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51 artış gösteren yan sanayi ürünleri 571 milyon dolarlık ihracata imza attı. Yine 8 aylık dönemde yan sanayi OİB ihracatında yüzde 32 artış ve 4 milyar 530 milyon dolarla ürün grupları arasında zirvede yer aldı.

8 AYLIK RAKAMLAR YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Ağustos ayında binek otomobil grubu yüzde 23 artış ve 319 milyon dolarla ikinci, yüzde 23 azalış ve 138 milyon dolarlık satışla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar üçüncü ve yüzde 67 artış gösteren otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ise 75.5 milyon dolar ihracatta dördüncü sırada yer aldı. Yılın 8 aylık döneminde ise ürün grupları sıralamasında binek otomobiller yüzde 5 artış ve 4 milyar 349 milyon dolarlık ihracatla yan sanayinin ardında yer aldı. Binek otomobilleri yüzde 28 artış ve 2 milyar 659 milyon dolar ihracatla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve yüzde 28 artış ve 584 milyon dolarla otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu izledi.

EN BÜYÜK ALICI YİNE ALMANYA

Ülke bazlı ihracat rakamları ele alındığında ise Ağustos ayında en fazla dış satış geçtiğimiz dönemlerdeki gibi yine Almanya’ya yapıldı. OİB raporuna göre ağustos ayında bu ülkeye yüzde 25 artış gösteren ihracat 207 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı sırasıyla yüzde 50 artış ve 149 milyon dolar ile Fransa, yüzde 34 artış ve 61 milyon dolarla Rusya izledi. Ülke bazlı ihracat artışlarında ise Slovenya’ya yüzde 567, Brezilya’ya yüzde 225 ve İsveç’e yüzde 105’lik artışlar da dikkat çekti. Ayrıca Amerika ülkelerine yönelik OİB ihracatının yüzde 80 seviyesinde artması dikkat çekerken, istikrarsızlıklar yaşanmasına rağmen Ortadoğu ülkeleri ve Afrika ülkelerine yönelik ihracat rakamlarının da geçen yılın ağustos ayına göre önemli oranlarda arttığı görüldü.(ANKA)
 

 
Döviz rezervi geriledi
 
Eylülde deniz keyfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Döviz rezervi geriledi
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 26 Ağustos-2 Eylül haftasında 477 milyon ...
Kredi kartı olanlar 17 Eylül’e dikkat
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bir yılda en fazla 3 kez ...
Sanayide istihdam yüzde 5.3 arttı
Sanayide istihdam bu yılın 2’nci döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ...
 
Benzine zam geldi
Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 9-14 kuruş zam yapıldı.
Muz fiyatı üzdü
Tüketici ve üretici fiyatlarında Ağustos ayının zam şampiyonu karpuz oldu. ...
EİB ihracatı 12 milyar doları hedefine ilerliyor
Nisan ayında ilk kez 10 milyar doları aşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ...
 
Antalya iş dünyasını sarsan intihar
ANTALYA'da bir süredir eşinden ayrı yaşayan ve maddi sıkıntıları olduğu ...
Dul kadına fon müjdesi
Kadın Destek Fonu kuruluyor. Bu fon ile ilk etapta durumu iyi olmayan ...
Türk-İş: Dört kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş’in araştırmasına göre Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva