Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
2 Haziran 2016 Perşembe - 09:56

PKU Derneği Başkanı Atakay: Türkiye’de 15 bin PKU hastası va

PKU (Fenilketonüri) Aile Derneği Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, Türkiye’de yaklaşık 15 bin PKU hastası olduğunu belirtti, bu hastaların tüketmesi gereken düşük proteinli besin üretiminin ise Türkiye’de sadece bisküviyle sınırlı olduğunu, hastaların yiyeceklerinin yurtdışından ithal edildiğini söyledi.

PKU Derneği Başkanı Atakay: Türkiye’de 15 bin PKU hastası va
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ulusal PKU Farkındalık Günü nedeniyle Kemer’e bağlı Göynük Mahallesi’ndeki Rixos Sungate Otel’de toplantı düzenlendi. Rixos Sungate Otel, Akdeniz Üniversitesi AKİŞMER Teknoloji Transfer Merkezi ve PKU Aile Derneği işbirliğinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan toplantıda, PKU hastalığının tanıtım, tedavi yöntemleri, hastaların yiyebildiği gıdalar, yasak gıdalar gibi konular konuşuldu. Toplantıda ayrıca Rixos Sungate Otel’in, PKU hastaları için dünyada ilk kez ‘Düşük Proteinli Beslenme Otel Konsepti Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında PKU hastaları otelde yapılan düşük proteinli ürünlerden yedi.

‘GENETİK BİR RAHATSIZLIK’

PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, büyük bir sorumluluğun altına girdiklerini söyledi. Kısaca ‘PKU’ denilen fenilketonüri hastalığının hem anneden, hem de babadan bozuk genler aracılığıyla geçen amino asit metabolizma hastalığı olduğunu anlatan Deniz Atakay, “Bu, yeni doğan tarama testi ile tespit edilen genetik bir rahatsızlık. Yeni doğan tarama testi kapsamında Türkiye’de şu anda 4 farklı hastalık taranıyor. Yani bebek doğduktan ve anne sütüyle beslendikten 48 saat, 72 saat sonra topuğundan bir damla kan alınıyor. Fenilketonüri de o taranan hastalıklar arasında bir metabolizma hastalığı. Bebek bu tanıyı alırsa karaciğerde bir enzim eksikliği olduğu ve görevini yapmadığı için fenilalanini tüketemiyor. Yani onu başka bir amino asite çeviremiyor. Dolayısıyla düşük fenilalaninli bir beslenme şekliyle tanışıyor, aile ve bebek bu tanıyı aldıktan sonra, doğumdan ölüme kadar. Şu anda en etkili tedavi yöntemi olan kısıtlı sebze meyve ve düşük proteinli özel ürünlerle yaşamını idam ettirmeye çalışıyor” diye konuştu. 

‘250 GRAM MAKARNAYI 14 LİRAYA ALIYORUZ’

Türkiye’de bu hastalığın teşhisinde ciddi başarı olduğunu anlatan Deniz Atakay, ancak bu hastaların beslenmesi için gerekli olan düşük proteinli özel ürünler yurtdışından ithal edildiği için özel ürünlerin temininde sıkıntı yaşandığını vurguladı. Türkiye’de düşük proteinli yalnızca bir bisküvi üretildiğine, onu üreten firmanın da teşvik edilmediğine dikkati çeken Atakay, “Dolayısıyla bizler çocuklarımıza 250 gram makarnayı 14 liraya alıyoruz. Siz 2 liraya alırken, biz 14 liraya alıyoruz” dedi.

‘PEK ÇOK GENETİK HASTALIKTA BİRİNCİ SIRADAYIZ’

Türkiye’nin hastalığın görülme sıklığında dünyada başı çektiğini kaydeden Deniz Atakay, “Maalesef bu hastalıkta ve halen devam eden yüzde 22 oranındaki akraba evliliği ile tüm dünyada fenilketonüride ve belki de pek çok genetik hastalıkta birinci sıradayız. Dolayısıyla diğer amino asit metabolizması bozukluklarını da düşünecek olursak, bu ürünlerin üretilmesi kaçınılmaz Türkiye’de” diye konuştu. 

‘BU ÇOCUKLARI OKULA KABUL ETMİYORLAR’

Türkiye’de her yıl ortalama 200- 220 bebeğe PKU tanısı konulduğunu vurgulayan Deniz Atakay, şu an ortalama kayıtlı, kayıtsız 15 bine yakın PKU hastası olduğunu belirtti. PKU hastalığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın biraz daha teşvik edici olması gerektiğine işaret eden Deniz Atakay, şöyle dedi:

“Çünkü çocuklar okula kayıt olurken, ‘çocuğunuz madem diyetli okula getirmeyin’ gibi bir takım bilinçsizce cümleler olabiliyor. Oysa bu çocukların sadece yemek masaları farklı. Kesinlikle vebalı değiller. Kesinlikle bulaşıcı, ölümcül bir hastalığa sahip değiller, sadece diyetleri farklı. Bu çocukları okula kabul etmiyorlar, herhangi bir eğlence yerine gittiklerinde özel gıdaları Türkiye’de olmadığı için satın aldıklarında ya da evde aileleri yaptıklarında yanlarında taşıyorlar, ama yanınızda bir yemekle giremeyeceğiniz pek çok platform var maalesef. Dolayısıyla onların hayatlarına saygı duymak, onları fark etmek, onları görmek ve o çocuklar için, o bireyler için ürün üretmek gerekiyor.” 

Gıda firmalarından PKU’lu hastalar için de üretim yapmalarını isteyen Deniz Atakay, her çocuğun çikolata, kek ve makarna sevdiğine, PKU’lu hastaların da hayatlarına saygı duymak gerektiğine işaret etti.

Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA) 

 
'Yetişin kocam iki kişiyi vuracak' diye ihbar etti
 
Gaz patlaması; 65 işçi zehirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yetişin kocam iki kişiyi vuracak' diye ihbar etti
ANTALYA'da polisi arayan A.Ö. adlı kadın, kocası H.Ö.'nün iki kişiyi vurmak ...
Üst geçide kamyon çarptı
ANTALYA'da seyir halindeki Muratpaşa Belediyesi'ne ait asfalt kamyonunun ...
Başkandan çağrı: kiraları indirin
Mülk sahiplerine bir çağrıda bulunan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, ...
 
Yüksel: Kadın haklarından geri adıma izin yok
Ayla Yüksel, mayıs ayında çalışmalarını tamamlayan TBMM Aile Bütünlüğünün ...
İstifa nedeni kalp pili
AKDENİZ Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ile birlikte ...
İngiliz damat ve Rus gelin Olimpos'ta evlendi
İNGİLTERE'de bir üniversitenin kimya laboratuvarında görevli Rus Vliya ...
 
Turizmcinin 'Bayram tatili 9 gün olsun' talebi
RUSYA krizi ve Avrupa turizmindeki ciddi düşüş oranları nedeniyle en kötü ...
İşte Akdeniz Üniversitesi'nde gözaltına alınanlar
AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) kantin ihaleleriyle ilgili soruşturma kapsamında ...
Gezi sanığı 8 çocuk, Gezi'nin yıldönümünde beraat etti
ANTALYA'da 3 yıl önce Gezi Parkı olaylarında polise direnip kamu malına ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva