Fatih Ürek dolandırılmaktan son anda kurtuldu
Fatih Ürek dolandırılmaktan son anda kurtuldu
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Cannes jürisinde Türk isim
Cannes jürisinde Türk isim
3 Kasım 2012 Cumartesi - 11:48

Para etmeyen sebze hayvanlara yem oluyor

Antalya Toptancı Hali'nde salatalık, patlıcan, domates ve biber çeşitleri, 10 ile 50 kuruş arasındaki kilo fiyatlarına rağmen satılamadığından, hayvanlara yem olması için besicilere ücretsiz veriliyor.

Para etmeyen sebze hayvanlara yem oluyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kış dönemine yaklaşılırken Türkiye'nin örtüaltı üretim merkezi Antalya'da hem çiftçi hem de hal esnafı kan ağlıyor. Salatalık, domates, nar, biber, marul, patlıcan gibi birçok ürün çok düşük fiyatlara rağmen talep darlığı nedeniyle satılamıyor. Sebze ve meyve sektöründe talep darlığı nedeniyle fiyatlar dibe vurunca, Antalya Toptancı Hali'nde her gün 120 ton sebze çöpe atılır hale geldi.
SALÇALIK ALIMI VAR
Bu yıl hem üretici, hem de hal esnafının büyük olumsuzluklar yaşadığını anlatan Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, talep darlığı olduğu için ürünlerin görülmemiş derecede ucuzladığını söyledi. Salatalık, patlıcan başta olmak üzere sebzelerin beklentilerin çok altında fiyatı olmasına rağmen yine de satılmadığını belirten Uysal, "Çöpe gidiyor. Temel nedeni iç ve dış talep darlığı. Alıcı yok ve köşelerde kamyonlar ile salçalık domates alımı var. Gerçekten vahim bir durum. Bir günde ortalama 120 ton sebze ve meyve çöpe atılıyor. Ürün fiyatları dengeli olsa bunlar yaşanmazdı" dedi.
BEDAVAYA BİLE ALMADI
Halde 42 yıllık esnaf olduğunu belirten Hasan Alan, ilk defa bu yıl tüm ürünlerin birden para etmediğini söyledi. Bu yıl herkesin perişan olduğunu söyleyen Alan, şunları anlattı:
"Herkesin işi bozuk. Örneğin maydanoz geçen sene 30-40 kuruş iken şimdi 10 kuruşa alan yok. Salatalık 20 kuruş ama satılmıyor, istediğiniz kadar bedava verebilirim. Hayvancılarla bu yıl ilk kez bir şeye şahit oldum. Birisi bizim bedava verdiğimiz ürünleri beğenmedi, gitti başka bir yerde daha güzel salatalık varmış onu aldı. Adam sığırına yedirecek, ücretsiz veriyoruz beğenmedi. Geliyor buraya çay kahve söylüyoruz, yemek yediyoruz, neredeyse üstüne para da vereceğiz ama bedavaya bile almıyorlar. Hal esnafı ve üretici perişan."
TABAN FİYAT BELİRLENSİN
Hale ürünleri satmak için gelen çiftçi Durmuş Onur, 1 ton salatalığın 50 lira ettiğini belirterek, "Bunu mazot parasına mı verelim, gübre mi alalım?" diye sordu. Onur, patlıcanın kilosunu 15- 20 kuruştan sattıklarını, oysa maliyetinin 80 kuruş- 1 lira arasında olduğunu söyledi. Onur, "Pazarcı ya da süpermarketler 10 kuruşa da alsa, 50 kuruşa da alsa 1- 1.5 liradan satıyor. Biz üretici olarak zor durumdayız, bizden başka herkes çok rahat. Pazarcı, süpermarketler kazanıyor ama üretici ve tüketiciler kazığı yiyor. En az yüzde 30'unu çöpe attık. Salatalık, patlıcan ürünlerimize bir taban fiyat belirlensin şayet yine almayan olmazsa biz o zaman çöpe dökmeye razıyız. Bütün çiftçiler aynı durumda" diye konuştu.
'ÜRÜNÜ ÇÖPE DÖKÜYORUZ'
Halde ürün satan ve nar, patlıcan, salatalık gibi birçok üretimi bulunan çiftçi Recep Karagöz ise narın 15 kuruş olduğunu ama satamadıkları için çöpe attıkları söyledi. Patlıcan, salatalık ve biberi de aynı şekilde çöpe attıklarını belirten Karagöz, birinci kalite sofralık domateslerini ise salçaya vermek zorunda kaldığını kaydetti. Bugün getirdiği 3- 4 ton ürünün iyi olmasına rağmen alan olmadığından çöpe atıldığını söyleyen Karagöz, "Arabamıza mazot katacak paramız yok" dedi.
BÖLGEDEKİ KOYUNLAR YAŞADI
Diğer yandan Halde yaşanan bu sıkıntı sonucunda bölgede hayvancılık yapanlar ise daha önce bozuk ürünleri toplamaya geldikleri halde bu kez sofralık, birinci kalite patlıcan, salatalık, marul gibi ürünleri istemedikleri kadar bedavaya alıp koyun ve keçilerine yem olarak götürüyor.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Üzüm toplarken ağaçtan düştü
 
1500 kadının koruma altında olduğu ilçede 750 polis var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzüm toplarken ağaçtan düştü
Gazipaşa'nın İnal Köyü'nde üzüm toplamak isterken ağaçtan düşen bir kişi ...
Kardeş okuldan tiyatro gösterisi
Bulgaristan'nın Sliven şehrinden gelen Devlet Kukla Tiyatrosu oyuncuları, ...
Okulda demokrasi şöleni
Demre Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda öğrenci temsilciliği seçimi yapıldı. ...
 
Kumluca'nın AB projeleri kabul edildi
Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Avrupa Birliği ...
Ahşap sempozyumu başladı
Alanya Belediyesi tarafından 8 yıldır metal ve taş heykellerin yapıldığı ...
Başarının sırrını çözdü
Antalyalı manken Nilay Erocak, başarının sırrını çözdü. Çocuk manken olarak ...
 
Geleceğin virtüözleri ödülleri topladı
Geçen ay Bulgaristan'ın Dobric ve Albena şehirlerinde gerçekleştirilen ...
Zehire geçit yok
Antalya'da polisin iki ayrı uyuşturucu operasyonunda 1'i kadın 10 kişi ...
'Ticari alan' kararı yargıya taşınıyor
Antalya'da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, kentin imar planlarında ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva