Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
15 Nisan 2016 Cuma - 16:46

Pediatrik Kardiyoloji Kongresi Antalya'da yapılıyor

Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen 15.Ulusal Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Kongresi, Antalya'da Titanic Lara Otel'de devam ediyor.

Pediatrik Kardiyoloji Kongresi Antalya da yapılıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, çocuklardaki ani ölümleri ortadan kaldırmak için çarpıntı ve göğüs ağrısının ciddiye alınıp ileri tetkik yapılması gerektiğini belirtti.

Kongrenin basın toplantısına katılan uzman hekimler, alanlarındaki kalp sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, genetik özelliklerle birlikte yaş ilerledikçe kalınlaşan kalp kasının kanın kalbe gitmesini engellediğini, bu nedenle çocukların egzersiz yaparken aniden ölümüne yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, "Çocuklardaki kalp kası sorunu daha önce muayene sırasında belli olmuyor. İlerleyen yaşlarda çarpıntı ve göğüs ağrısıyla kendini gösteriyor. Bu nedenle, çocukların bu şikayetlerini dikkate almak lazım ve ileri tetkikte bulunmak gekekiyor" dedi.

KALPTEKİ RİTİM BOZUKLUĞU

Ani ölümlerin bir diğer nedeninin kalpteki ritim bozukluğu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ömeroğlu, şöyle konuştu:

"Bu hastalığın büyük kısmı genetik. Hiç bulgu vermiyor. Zaman zaman çocuk çarpıntı, göğüs ağrısı hissetse de dikkate alınmıyor. Kalp en fazla 100 atması gerekirken 200 atar ya da 100 atması gerekirken 30 atarsa o zaman da ölüm gerçekleşebiliyor. Ailede sebepsiz, ani ölümler olursa kalan çocuklar için de ailelerin mutlaka ileri tetkik yapmaları gerekiyor. Ani ölümlere neden olan bir başka neden ise virüs hastalıklarının kalp kasını etkilemesi. Üst solunum yolu enfeksiyonu kalp kasına yerleşip, ani ölümlere yol açabilir. Yapılan spor da bir süre sonra kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilir ama ani ölüme sebep vermeyebilir. Bu kaleciler için istisnai bir durum. Çünkü kalecilerde topun göğse ani vurması, kalbin durmasına neden olabilir."

BEBEKLERDE KALP YETERSİZLİĞİ

Kalp yetersizliğinin, bebeklerde çabuk yorulma, çabuk emmeyi bırakmanın dışında çok terleme gibi belirtilerinin de olduğuna değinen Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kalp yetersizliği olan bebeklerin terlemeleri diğer terleme nedenlerinden farklı olarak alından ve soğuk soğuk şekilde olabilir. Vitamin eksikliği kaynaklı terleme enseden olur. Kalp yetersizliği olan bebekler daha çok efor sarf ederken alından soğuk terler. Bu çocuklarda akciğere fazla kan gittiği için gördüğümüz bir başka sorun da sık akciğer enfeksiyonları olmasıdır. Çünkü akciğer sürekli kanla ıslak kaldığı için vücudu koruyan beyaz kan hücreleri mikroplarla mücadele edemez. Sık sık öksürük problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu çocukların zaman zaman oksijensizlik atakları olabilir. Bu çocuklar uzun uykudan, beslenmeden sonra nefes alışverişleri değişebilir. Önce morarmaları artıp sonra daha soluk bir hale gelebilirler. Kansızlık ya da fazla kanlılık sorunları olabilir."

ZAYIFLAMA İLAÇLARI ASLA KULLANILMAMALI

Spor yapan çocuklara doping etkisi yapacak maddeler verilmemesi gerektiğini de hatırlatan Prof.Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, şöyle devam etti:

"Bunlar kalp krizi riskinin artmasına neden oluyor. Ayrıca, zayıflama ilaçlarının kullanılmasını asla önermiyoruz. Bunlar akciğere giden basıncın direncini yükseltiyor. Doğal beslenmenin dışında hiçbir şey önermiyoruz. Bir başka konu da sınav stresi altında kalan çocuklar, sokak oyunlarından uzak kalıyor. Bu da obeziteye yol açıyor. Bunun üzerine sigara gibi faktörler girdiği zaman çocuklar küçük yaşta kalp hastası oluyor. Sınav stresi önce çocukların ruh sağlığını bozup daha sonra kalp sağlığını kötü etkiliyor."

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Çil ise çok hassas bir işle uğraştıklarını söyleyerek, kalp krizi konusunda hastaların birçoğuna tanı koyabildiklerini belirtti. Prof. Dr. Ergün Çil, "Gizli kalp diye bir şey yok. Tespit edilememiş bir kalp vardır. İnsanların 50, 60 yaşına kadar fark edemediği kalp hastalıkları var. Lisanslı sporcular mutlaka kalp kontrolünden geçmek zorunda. Birçok Avrupa ülkesinde detaylı kalp kontrolünden geçmeyen sporculara lisans vermezler. Benim birçok hastam sağlık raporunu tanıdık rapor ile aldıklarını söylüyor. Bu sporcular ve halkımız açısından bir tehlikedir" dedi.

Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas ise Suriye'den gelen çocuklarda da kalp rahatsızlığına çok fazla rastlandığına dikkat çekti.

TURK PEDIATRIK KARDIYOLOJI VE KALP CERRAHISI DERNEGI TARAFINDAN DUZENLENEN 15.ULUSAL PEDIATRIK KARDIYOLOJI VE KALP DAMAR CERRAHISI KONGRESI, ANTALYA'DA TITANIC LARA OTEL'DE DEVAM EDIYOR. KONGRENIN BASIN TOPLANTISINA KATILAN UZMAN HEKIMLER, ALANLARINDAKI KALP SORUNLARIYLA ILGILI BILGI VERDI.(FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)-
 

 
Antalya'ya 2 kadınlar plajı daha geliyor
 
Emekli Başsavcı Bekir Kaplan yaşamını yitirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalp hastalıkları kadınlar arasında da hızla yayılıyor
Türkiye’de ve dünyada ölüm nedenlerinin üçte birini kalp hastalıkları oluşturuyor.
Prof. Dr. Demirbaş; İki türlü yaşam var
Türkiye'nin ilk transplant cerrahlarından Prof. Dr. Alper Demirbaş, bugüne ...
Tütüncü sağlık merkezini inceledi
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yapımı devam eden belediye sağlık ...
 
Hastalara kötü haber
Sağlık Bakanlığı, eczanelerin hastalara ilaç vermek için kullandıkları ...
Saçınızı tararken omzunuz sizi zorluyorsa
Kolunuzu yukarı kaldırdığınızda bıçak saplanır tarzda bir ağrı duyuyorsanız, ...
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan'ın, Kanser Haftası açıklaması
Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ...
 
Doç. Dr. Öztürk, 'Yılın Doktoru'
SAĞLIK Bakanlığı'nca, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ...
Uzun süre oturarak çalışmak omurga hastalıkları nedeni
Eğer kas yapınız zayıfsa, kilonuz olması gerekenden fazlaysa, masa başı ...
Tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar
Türkiye’de her yıl binlerce çift çocuk sahibi olma arzusuyla çeşitli tedavi yöntemlerine başvuruyor.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva