Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
30 Haziran 2016 Perşembe - 10:49

Pisidya kentlerinde masalsı bir gezi

ANADOLU'nun güneyinde, kuzey ve batısında Frigya, güneybatısında Likya, güneyinde Pamfilya, doğusunda Likaonya'yla çevrili Pisidya antik bölgesinde, ormanlar arasında gizlenmiş antik kentler, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün (AİAE) projesiyle birbirine bağlanıyor.

Pisidya kentlerinde masalsı bir gezi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İlk ayağı 250 kilometrelik rota, ziyaretçilerine masalsı bir gezi deneyimi sunuyor. 

1947 yılında Ankara'da kurulan İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün 'Kültürel Miras Yönetimi Projesi', 2013 yılında başladı. Türkiye'de kültürel miras yönetimini hem teorik açıdan incelemeyi, hem de pratiğe dökmeyi amaçlayan proje, İngiltere'deki Headley Trust Vakfı ve bireysel sponsorlar tarafından destekleniyor.

Bu kapsamda projenin uygulama alanlarından biri olarak günümüzde Isparta, Burdur ve Kuzey Antalya'nın sınırları içinde yer alan antik Pisidya bölgesi seçildi. 'Antik Pisidya Bölgesi Arkeolojik ve Eko-Turizmin Geliştirilmesi Projesi'nin amacı, alandaki arkeolojik mirasın bölge halkına sosyo-ekonomik faydalar sağlamak amacıyla kullanılması için bir yol haritası belirlemek olarak saptandı.

Burdur, Eğirdir ve Beyşehir göllerinden Antalya Körfezi'ne uzanan bu alan arkeolojik açıdan oldukça zengin olmasına rağmen yeterince tanınmıyor. Bölgede pek çok arkeolojik alan yer alıyor. Bunlardan en ünlüsü Belçika KU Leuven Üniversitesi tarafından 25 yıldır araştırılan Sagalassos Antik Kenti. Sagalassos dışında Termessos, Pisidya Antioch, Kremna, Adada, Selge, Pednelissos, Amblada, Anabura, Tymriada, Ariassos, Pityassus, Tarbassus, Cretepolis, Panemoteichos, Kodrula, Prostanna, Andeda, Ceraitai, Comama, Seleuceia Sidera, Pogla, Melli, Sandalion, Etenna, Sia, Gökbel, Kapılıtaş, Hyia, Colbasa ve Döşeme Boğazı bilinen Pisidya yerleşimleri. AİAE'nün kültürel miras yönetimi projesi ise güney Pisidya kentleri Pednelissos, Melli, Sia, Ariassos, Cremna, Selge ve Döşeme Boğazı üzerine yoğunlaştı. 

Proje koordinatörü Dr. Işılay Gürsu, uzun mesafeli bir yürüyüş yolu olan Pisidya Kültürel Miras Rotası'nın, bu projenin en önemli çıktılarından biri olacağını söyledi. Rotanın Likya Yolu, St. Paul Yolu'ndan arkeolojik alanlara yaptığı vurgu ile ayrıldığına dikkat çeken Dr. Gürsu, şunları söyledi:

“Pisidya'nın nefes kesen güzellikteki ormanları arasında gizlenmiş olan bu alanlar ziyaretçilerine masalsı bir gezi deneyimi sunuyor. Bu proje, bölgenin arkeolojik, kültürel ve doğal mirasının sıra dışı ziyaret rotalarını deneyimlemeye açık gezginlere tanıtılmasını hedefliyor. Ayrıca bölge için sürdürülebilir bir yönetim planı uygulamaya koyarak yöre halkını bu miras hakkında bilgilendirmek ve eko-turizm türü bir modeli kullanarak ekonomik ve sosyal çıkarlar elde etmelerine destek olmayı amaçlıyor. Pisidya'daki ören yerleri, yalnızca arkeolojik açıdan değil, içlerinde yer aldıkları muhteşem doğa sayesinde de son derece önemli. Rota, arkeolojik alanları doğal güzellikleri ile birlikte birbirine bağlamayı amaçlıyor."

Rotanın belirleme çalışmalarına kendisiyle birlikte rehber ve arkeolog Ümit Işın, harita uzmanı Dr. Michele Massa, Antalya Koruma Kurulu Müdürü Melike Gül ve AİAE Müdürü Dr. Lutgarde Vandeput'un katılımıyla 2015 Ekim ayında başladıklarını ve aralıklarla bölgeyi ziyaret ederek rota çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Dr. Gürsu, rota hakkında şunları söyledi:

“İlk ayağı 250 kilometrelik uzunluğa ulaşan rotanın büyük kısmı antik yollardan, halen kullanılan küçük patikalardan ya da orman yollarından geçiyor. Önümüzdeki aşama, gerekli birimlerden izinlerin alınmasının ardından, rota boyunca önemli noktalarda yürüyüşçülere yol gösterecek tabelaların yerleştirilmesi. Hem arkeolojik hem de doğal güzelliklerin yerlerini belirten GPS noktaları alınmış olup, internet sitesi ve mobil uygulamalar aracılığıyla ziyaretçilerle paylaşılacak. Ayrıca basılı haritalar ve bir rehber kitap da hazırlanmaktadır."


ANADOLU'NUN GUNEYINDE, KUZEY VE BATISINDA FRIGYA, GUNEYBATISINDA LIKYA, GUNEYINDE PAMFILYA, DOGUSUNDA LIKAONYA'YLA CEVRILI PISIDYA ANTIK BOLGESINDE ORMANLAR ARASINDA GIZLENMIS ANTIK KENTLER, ANKARA INGILIZ ARKEOLOJI ENSTITUSU'NUN (AIAE) PROJESIYLE BIRBIRINE BAGLANIYOR. ILK AYAGI 250 KILOMETRELIK ROTA, ZIYARETCILERINE MASALSI BIR GEZI DENEYIMI SUNUYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA) - 

 
Nüfus cüzdanında o uygulama sona eriyor
 
Doğaseverler terör saldırısını kınadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kosova'da Antalya'yı temsil etti
Atatürk Devlet Hastanesi'nde anestezi uzmanı olarak görev yapan Dr. Melek ...
Atölyede ilk heyecan
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Seramik Bölümü'nün ...
AVM'de sanat coşkusu
MarkAntalya Alışveriş Merkezi'nde Ramazan etkinlikleri kapsamında oluşturulan ...
 
Kadınlardan renkli sergi
ANTALYA'da çeşitli sanat merkezi ve atölyelerde resim eğitimi alan kadın ...
Suriyeli işçileri taşıyan minibüs uçuruma yuvarlandı: 6 yaralı
ANTALYA’nın Finike İlçesi’nde Suriyeli işçileri taşıyan minibüsün 50 metrelik ...
Bunalıma girip kendini astı
ANTALYA'da psikolojik sorunları nedeniyle bunalıma giren 31 yaşındaki ...
 
Türel emriyle operasyon; 1 gözaltı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gelen bir ihbar üzerine ...
AGC'den teröre kınama
ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ...
Başkan Türel, projelerini anlattı
SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun iftar programına katılan Antalya ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva