Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
2 Eylül 2020 Çarşamba - 09:06

Plastik atıklarla orfoz figürü

ANTALYA Akvaryum çalışanları, her hafta sonu Konyaaltı Sahili’nde topladıkları pet şişe atıklarıyla hazırladıkları orfoz figürünün içini dolduruyor. Konyaaltı Sahili’nde 3 haftada toplanan pet şişe atıkları, 5 metrelik orfoz figürünün 4'te 3'ünü doldurdu.

Plastik atıklarla orfoz figürü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Greenpeace Akdeniz gibi kuruluşların bilimsel araştırmalarına göre, dünyadaki denizler plastik atık tehdidi yaşıyor. Akdeniz'de yapılan çalışmalara göre, kirliliğin yüzde 95'inin kaynağını plastik atıklar oluşturuyor. Balıkların yüzde 44'ü, kırmızı karideslerin yüzde 18'i, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikroplastik bulgu ortaya çıkarken, çoğunun da tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı belirlendi. 

Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne 70 metre mesafede faaliyet gösteren Antalya Akvaryum, Akdeniz ve tüm denizlerdeki plastik kirliliğine dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir proje başlattı. Proje kapsamında paslanmaz çelikten 5 metre uzunluğunda, Akdeniz'e özgü orfoz iskeleti oluşturuldu. Orfoz figürünün içi ise yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmek amacıyla her hafta sonu akvaryum çalışanları tarafından Konyaaltı sahilinden toplanan pet şişelerle dolduruluyor.  

PLASTİK ATIKLAR DÜNYAYI SARDI

Akdeniz ve Ege sahillerinde 400'ü aşkın mavi bayraklı plaj bulunduğunu belirten Antalya Akvaryum Genel Müdürü İsmail Arık, "Bunlarla övünüyoruz. Deniz, kum, güneş için ülkemize gelen turistlerin de en çok etkilendiği konulardan biri denizlerimizin temizliği ve mavi bayraklarımız. Ancak dünya değişiyor, plastik atıklar bütün dünyayı sarmış durumda. Okyanusların en derin noktalarında dahi plastik atıklara rastlanmaya başlandı. Yapılan araştırmalarda mikro düzeydeki plastiklerin balıkların vücutlarında da görülmeye başlandığını hep duyuyoruz ve buna dikkat çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

HER HAFTA SAHİLDE PLASTİK ATIK TOPLUYORLAR

Denizlerin temiz kalması için plastiklerden arındırılması ve korunması gerektiğine işaret eden Arık, “O yüzden 5 metre büyüklüğünde, paslanmaz çelikten balık figürü hazırladık. Plastik atıklara dikkati çekmek için her hafta sonu Konyaaltı Sahili’nde ekibimizle birlikte plastik atık topluyoruz. Topladığımız atıkları geri dönüşüme gönderiyoruz. Pet şişe atıklarını ise balık figürümüzün içine doldurarak ne kadar çabuk dolabildiğini göstermek istiyoruz. Üç aylık sürede balık figürünün dörtte üçü dolmuş durumda" dedi. 

BİNLERCE YIL DOĞADA KALIYORLAR

Plastik maddeler, binlerce yıl doğada yok olmadan kalabiliyor. Avrupa'da her yıl 150 bin ila 500 bin ton makroplastik ve 70 bin ila 130 bin ton mikroplastik denizlere akıyor. 150 milyon insanın yaşadığı Akdeniz Havzası, kişi başına 208 ila 760 kilo kentsel katı atık üretimiyle başı çeken bölgeler arasında. Her yıl Akdeniz'e gelen 200 milyondan fazla turist, yaz aylarında deniz kirliliğinde yüzde 40 artışa neden oluyor. Akdeniz'de asıl tehdit, miktarı rekor seviyelere ulaşan, daha küçük ve sinsi parçalar olan mikroplastikler. Gıda zincirinin bir parçası haline gelen bu parçacıklar, giderek daha fazla sayıda hayvan türünü ve insan sağlığını tehdit ediyor.

ANTALYA AKVARYUM CALISANLARI, HER HAFTA SONU KONYAALTI SAHILINDE TOPLADIKLARI PET SISE ATIKLARIYLA, HAZIRLADIKLARI ORFOZ BALIGI FIGURUNUN ICINI DOLDURUYOR. KONYAALTI SAHILINDE 3 HAFTADA TOPLANAN PET SISE ATIKLARI, 5 METRELIK ORFOZ BALIGI FIGURUNUN DORTTE UCUNU DOLDURDU. ANTALYA AKVARYUM GENEL MUDURU ISMAIL ARIK, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA AKVARYUM CALISANLARI, HER HAFTA SONU KONYAALTI SAHILINDE TOPLADIKLARI PET SISE ATIKLARIYLA, HAZIRLADIKLARI ORFOZ BALIGI FIGURUNUN ICINI DOLDURUYOR. KONYAALTI SAHILINDE 3 HAFTADA TOPLANAN PET SISE ATIKLARI, 5 METRELIK ORFOZ BALIGI FIGURUNUN DORTTE UCUNU DOLDURDU. ANTALYA AKVARYUM GENEL MUDURU ISMAIL ARIK, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA AKVARYUM CALISANLARI, HER HAFTA SONU KONYAALTI SAHILINDE TOPLADIKLARI PET SISE ATIKLARIYLA, HAZIRLADIKLARI ORFOZ BALIGI FIGURUNUN ICINI DOLDURUYOR. KONYAALTI SAHILINDE 3 HAFTADA TOPLANAN PET SISE ATIKLARI, 5 METRELIK ORFOZ BALIGI FIGURUNUN DORTTE UCUNU DOLDURDU.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
3 FETÖ'cü böyle yakalandı
 
Berrin, tedbirlere dikkat çekmek için heykellere maske takıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'ya bir ayda 11 bin uçuş
FRAPORT TAV Antalya Havalimanı, koronavirüs sürecinde son bir ayda 11 ...
'Büşra hemşireye hakaret etmedim'
ANKARA Şehir Hastanesi'nde görevli 'Büşra hemşire'ye yönelik sosyal medya ...
Kumluca Devlet'e ilk 'kadın' doğum uzmanı
KUMLUCA Devlet Hastanesi'ne, ilk defa bir kadın, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı atandı.
 
Motosikletle tek teker üzerinde tehlikeli yolculuk
ANTALYA'da, motosiklet üzerinde 2 kişinin tehlikeli yolculuğu, kameraya ...
Büyükköy'de ev yangını
KORKUTELİ'ne bağlı Büyükköy Mahallesi'nde meydana gelen yangında, 2 katlı ...
Gastroentorolojinin duayeni yaşamını yitirdi
TÜRK Gastroentoroloji Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Ali Özden, tedavi gördüğü ...
 
Paşanın Meleklerine İtalyan rakip
MURATPAŞA Belediyespor kadın hentbol takımının, Avrupa'da rakibi İtalya'dan ...
'Yüzde 9,9'luk daralma, Antalya'yı yansıtmıyor'
KENT ekonomisinin, ülke ekonomisine göre üç kat daha fazla daraldığını ...
Başpehlivan, sokak ortasında öldürüldü
ANTALYA'da yağlı güreş sporcusu başpehlivan Hakkı Aygün (25), sokak ortasında ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva