ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
Burdur'da adliye lojmanları için imza
Burdur'da adliye lojmanları için imza
5 Aralık 2014 Cuma - 16:26

Polis akademisi başkanı çolak: akademi kapanmıyor

POLİS Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak, İç Güvenlik Reform Paketi'yle akademinin kapanmayacağını, aksine yapılacak dönüşümle büyüyüp gelişeceğini belirtti.

Polis akademisi başkanı çolak: akademi kapanmıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da Polis Akademisi ve Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından 'Bölgesel Gelişmeler ve Güvenlik' ana başlığıyla düzenlenen 6'ncı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'na katılan Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak, İç Güvenlik Reform Paketi kapsamında Polis Akademisi'nin kapatılmayacağını söyledi.
 
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çolak, yanlış bir anlaşılma olduğunu dile getirdi, "Polis Koleji kapanıyor ama Polis Akademisi'nin bir birimi dönüştürülüyor. Güvenlik Birimleri Fakültesi Polis Amiri Eğitim Merkezi'ne dönüştürülüyor" dedi.
 
Polis Akademisi'nin 5 birimi bulunduğunu ve Güvenlik Birimleri Fakültesi'nin bunlardan bir tanesi olduğunu aktaran Çolak, bu değişime Fakülte ve Yüksek Okullar biriminin dönüşümünün de eşlik edeceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra polis meslek eğitim merkezlerinin de Polis Akademisi bünyesine alınacağını kaydeden Çolak, "Polis Akademisi kapanmıyor. Bilakis büyüyor ve gelişiyor" dedi.
 
TÜM POLİSLER AKADEMİLİ OLACAK
 
Paketle birlikte artık tüm polis eğitiminin akademi bünyesinde gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz Çolak, şunları söyledi:
 
"İki türlü polis memuru eğitimimiz var. Biri polis meslek yüksek okulları. Bu iki yıllık önlisans diplomasıyla polis mezunları yetiştiriyor. Lise mezunlarını alıyor. Bu devam ediyor. Diğeri de polis eğitim merkezleri. Bu merkezler de üniversite mezunlarını alıyor, 6 aylık eğitimle, duruma göre uzayabiliyor bu, polis memuru yetiştiriyor. Bir üçüncü noktada polis amiri eğitimi var. Komiser yardımcılığı dediğimiz. Bunu da Güvenlik Birimleri Fakültesi yapıyordu. 4 yıllık yatılı lisans eğitimiyle komiser yardımcısı olarak mezun ediyordu. Bunun artık işlerlik kazanmadığı görünüyor. Batıdaki demokratik modellere baktığımızda 14 yaşında alıp 22 yaşına kadar Polis Koleji'ne alıp, 8 yıl yatılı bir eğitimle amir yetiştirilemeyeceği noktasına geldik."
 
POLİS EĞİTİMİNDE YENİ MODEL
 
Yılmaz Çolak, günün şartlarında artık 14 yaşında güvenlik gibi bir mesleğin seçilemeyeceğini söyledi. Meslek seçme yaşının 25'leri bulduğunu kaydeden Çolak, "Lise mezunlarını almaya yöneleceğiz. Polis Amiri Eğitim Merkezi'ne üniversite mezunlarını KPSS puanıyla alacağız. 1 yıllık akademik eğitimle komiser yardımcısı olarak mezun edeceğiz. Proje bu. Tasarıda bunlar var" diye konuştu.
 
Polis Akademisi Başkanı Çolak, değişimin 'paralel yapıyla mücadele' kapsamında gündeme geldiğine ilişkin iddialara ise "O değil. Bu çok net olarak söyleyebilirim" karşılığını verdi. Polis eğitiminin sivil bir iş olduğu noktasından hareket ettiklerini kaydeden Çolak, "Batı'daki demokratik ülkelerde polis memur ve amiri en az lise, çoğunlukla önlisans ve yavaş yavaş lisans mezunlarına doğru yöneldiğini görüyoruz. Bunları alarak 1 yıllık, 15 aylık, Amerika'da 5- 6 aylık eğitimle memur ve amir yetiştiriliyor. Biz artık bu modele doğru geçiyoruz" diye konuştu.
 
MİLİTARİST ZİHNİYET
 
Bir polis amiri yetiştirilmesi için 8 yıl yatılı eğitim vererek, dünyadan ve toplumdan kopararak ve çocukları bir yere hapsederek uygulanan eğitim modelinin çağdaş demokratik ülkelerde bulunmadığının altını çizen Çolak, "Böyle bir eğitimle sivil ve demokratik değerleri içselleştirmiş memur ve amir yetiştirilemeyeceği noktasına vardık" dedi. Daha demokratik bir rejimde sivil değerleri içselleştirmiş polis memur ve amirleri yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Yılmaz Çolak, şöyle konuştu:
 
"Şu anda yürürlükte olan polis eğitimi hem memur, hem de amir eğitimi kapalı devre, daha fazla bürokratik zihniyeti ön plana çıkaran, devleti merkeze alan, güvenlikçi bir perspektifle, daha doğrusu adını koyalım, daha militarist bir perspektifle polis memur ve amiri yetiştiriyor. Böyle bir kapalı yapının, paralel yapı gibi küçük grupların eline düşme riski var. Daha geniş çaplı ve toplumun her kesimine açılması gerekiyordu. Polis Akademisi Türkiye'de bir tane. Başka akademi yok. O nedenle böyle bir yapıda toplumun her kesiminden renklerin olması gerekiyordu. Demode eğitim sisteminin değişmesi gerekiyordu."

Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)- 

 
SESSİZLİĞİMİZİN SESİ OLUR MUSUNUZ?
 
Üniversiteli kadınların kutlamasında sitem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SESSİZLİĞİMİZİN SESİ OLUR MUSUNUZ?
Antalya Yörükler Derneği, işitme engelli vatandaşların hayatına dokunuş ...
Antalya'daki okulun altını üstüne getirdiler
ANTALYA'da maaşlarını alamayan öğretmenlerin istifa etmesi üzerine eğitime ...
Expo kanalizasyon hattının yüzde 12'si tamamlandı
EXPO 2016 Antalya alanının atık suyunu Lara Arıtma Merkezi'ne taşıyacak ...
 
Antalya'da aralıkta denize girdiler
ANTALYA'da Aralık ayında yazdan kalma günler yaşanıyor. Hava sıcaklığının ...
Şok baskınlar şok gözaltılar
ANTALYA, Isparta ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, ...
Konservatuvarda mezuniyet sevinci
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı 2013-2014 ...
 
Öğrencilere kitap sürprizi
ANTALYA'da faaliyet gösteren bir turizm seyahat firması, Kaş İlçesi'ndeki ...
Kaymakamdan esnafa geçmiş olsun ziyareti
ANTALYA'nın Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Kalkan Mahallesi'nde meydana ...
Alanya'da engellilerden anlamlı gösteri
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva