Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
10 Ocak 2021 Pazar - 14:12

Portakalı dolu vurdu fiyatı 3'e katlandı; 'tane ile alın' önerisi yapıldı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, portakalın taneyle satın alınmasını önerdi.

Portakalı dolu vurdu fiyatı 3 e katlandı;  tane ile alın  önerisi yapıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AKDENİZ Bölgesi'nde 2020'nin mayıs ayındaki çöl sıcakları ve sonbahar dönemindeki sel ve dolunun etkisiyle başta portakal olmak üzere narenciye ürünlerinde ciddi rekolte kaybı oluştu. Geçen yıl bu zamanlar kilogramı 1.7- 2.6 TL arasında olan portakalın şimdiki fiyatı halde 6- 8 TL arasında oldu. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, portakalın taneyle satın alınmasını önerdi.

Türkiye'de üretilen narenciyenin önemli merkezlerinden Antalya'da iklimsel değişimler hem fiyatları hem de rekolteyi vurdu. Mayıs ayında meydana gelen ani hava değişiminin çiçeklenme dönemindeki narenciye ve zeytin ağaçlarını olumsuz etkilediğini söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, yine sonbaharda yaşanan sel ve dolu felaketlerinin de batı bölgelerinde narenciye üretimini olumsuz etkilediğini açıkladı.

AKDENIZ BOLGESI'NDE 2020'NIN MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI VE SONBAHAR DONEMINDEKI SEL VE DOLUNUN ETKISIYLE BASTA PORTAKAL OLMAK UZERE NARENCIYE URUNLERINDE CIDDI BIR REKOLTE KAYBI OLUSTU. GECEN YIL BU ZAMANLAR KILOGRAMI 1.7- 2.6 LIRA ARASINDA OLAN PORTAKALIN SIMDIKI FIYATI HALDE 6- 8 LIRA ARASINDA SATILIYOR.(FOTO:FINIKE-DHA)

'KAYBI YÜZDE 50- 80 OLAN VAR'

TÜİK verilerine göre narenciye ürünlerinde yüzde 21 civarında rekoltede düşüş görülmesine rağmen bölge bölge bu kaybın daha da yüksek olduğuna dikkat çeken Çandır, "Bazı üreticilerimizde yüzde 80, bazılarında yüzde 50 gibi azalmalar söz konusu. Doğal olarak rekolte azlığı nedeniyle halde fiyatlar yükseldi. Geçtiğimiz yıl bu dönemde kilogramı 1.7- 2.6 TL arasında olan portakal fiyatı şu anda halde 6-8 TL arasında. Doğal olarak arz taleple oluşan fiyatların yükselmesi kaçınılmaz" dedi.

'NARENCİYEYİ TANEYLE ALALIM'

Tüketicilere çağrıda da bulunan ATB Başkanı Ali Çandır, "Burada tüketicilerimizin de üreticilerimiz gibi düşünerek tüketimimizi kontrol etmesi gerekiyor. Alışkanlıklarımızı biraz değiştirerek, belki taneyle alarak, çok alıp çöpe atmak yerine idareli kullanarak bu dönemi böyle geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

'3-4 TL BİZİM ÇİFTÇİMİZİ KURTARIR'

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, narenciye ürünlerindeki fiyat artışları hakkında değerlendirmede bulundu. Sosyal medyada narenciye fiyatlarının çok yüksek gösterildiğini duyduklarını belirten Başkan Sarıçobanoğlu, bu nedenle açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Konusu geçen narenciye ürünü geçen yıl 1,5- 2 TL idi. Bu yıl da 6- 8 TL olduğuna dair duyumlar almaktayız. Yalnız bu işler bu şekilde değil, Finike'nin çiftçisi şu anda 3-4 TL arasında ürününü satmaktadır. Tabii tüketiciye gidinceye kadar olan sürede kar payları çiftçinin suçu değil, tüccarların ve komisyoncuların suçudur. Çünkü bizim en fazla sattığımız ürün 3,80 TL, ama İstanbul Hali'nde tabii ki bunun maliyeti olacaktır. Fabrika çıkışları 4,50- 5 TL'ye kadar bu günlerde düşmüştür. 5 TL'ye fabrikadan çıkan ürün tabii ki halde 6- 7 TL, manavlarda ise 8 TL'dir. Tabii ki marketlerde 12- 13 TL etiketler duymaktayız. Bu durumda çiftçiler değil aracılar kazanmaktadır. Onun için Finike portakalının en kalitelisi 3,70- 3,50 TL civarında seyretmektedir. Fiyatlar yükselir mi derseniz, tabii ki ürün son zamanlarda az kaldığında biraz yükselebilir. Ancak biz çiftçi olarak yükselmesini istemiyoruz. 4 TL- 3,50 TL bizim çiftçimizin kurtuluşudur."

'TÜKETİCİYİ DE, ÜRETİCİYİ DE DÜŞÜNMEK LAZIM'

Son 10 yıldır aynı fiyata satılan ürünün geçen yıl pandemiden dolayı 13 Mart'tan itibaren 4-5 TL civarında satıldığını anımsatan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, "Fakat bu yıl dediğimiz gibi üçe katlamış olsaydık, bizim ürünü dalında 12 TL'ye satmamız gerekirdi" dedi. Sarıçobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra dediğim gibi çiftçiyi ancak bu fiyatlar kurtarır. Çünkü 10 yıldır çiftçi hep zararına çalışmıştır. Geçen yıla nazaran doğal afetler nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 30, bazı bölgelerde ise yüzde 50 arasında eksik tonajımız var. Bu durumda geçen yıl nisan 15'ine kadar dalından portakal kesmiştik. O zaman da 13 Mart'tan itibaren 4-5 TL civarında seyretmişti, buradan gönderişimiz. Ama artık ürün çokluğu olmadığı, rekolte düşük olduğu için bu yıl büyük ihtimalle mart ayında portakal aşağı yukarı bitmek üzere gelecektir ki son zamanlarda ürün zaten çiftçinin değil de tüccarların elindedir. O tüccarlar artık son zamanı değerlendirmek için fiyatlarda yükselme olacaktır. Benim tahminime göre 5,50 - 6 TL'ye çıkabilir."

TANEYLE SATIŞ OLMAZ

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, ATB Başkanı Ali Çandır'ın 'taneyle alalım' önerisine sıcak bakmadığını söyledi. Sarıçobanoğlu, "Market raflarında taneyle falan yumurta mı satıyoruz ki portakal narenciyede böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Çünkü fiyatların çok aşırı olacağını da düşünmüyorum. Çünkü tüketiciyi de üreticiyi de düşünmek lazım. Çok aşırı bir fiyat farkı olursa devletimiz ona müdahale eder ona göre bir ayarlama yapılır" diye konuştu.


FOTOĞRAFLI

 

 

DHA-Ekonomi - Türkiye-Antalya - Mehmet ÇINAR- Suat SÖĞÜT

 

 

VIDEO YOK


Foto 1 indir



AKDENIZ BOLGESI'NDE 2020'NIN MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI VE SONBAHAR DONEMINDEKI SEL VE DOLUNUN ETKISIYLE BASTA PORTAKAL OLMAK UZERE NARENCIYE URUNLERINDE CIDDI BIR REKOLTE KAYBI OLUSTU. GECEN YIL BU ZAMANLAR KILOGRAMI 1.7- 2.6 LIRA ARASINDA OLAN PORTAKALIN SIMDIKI FIYATI HALDE 6- 8 LIRA ARASINDA SATILIYOR. FINIKE ZIRAAT ODASI BASKANI HALIL SARICOBANOGLU (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

AKDENIZ BOLGESI'NDE 2020'NIN MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI VE SONBAHAR DONEMINDEKI SEL VE DOLUNUN ETKISIYLE BASTA PORTAKAL OLMAK UZERE NARENCIYE URUNLERINDE CIDDI BIR REKOLTE KAYBI OLUSTU. GECEN YIL BU ZAMANLAR KILOGRAMI 1.7- 2.6 LIRA ARASINDA OLAN PORTAKALIN SIMDIKI FIYATI HALDE 6- 8 LIRA ARASINDA SATILIYOR. ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) BASKANI ALI CANDIR (FOTODAKI), PORTAKALIN TANEYLE SATIN ALINMASINI ONERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
Mehmet ÇINAR- Suat SÖĞÜT/ANTALYA, (DHA)-

 
Melek İpek için sosyal medyada, 'Serbest bırakın' kampanyası
 
Üniversiteli Aleyna'nın öldürüldüğü ortaya çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün haritası çıkartıldı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) tarafından, Anadolu'nun binlerce yıllık ...
Corendon Airlines'tan erken rezervasyon kampanyası
CORENDON Airlines, erken rezervasyon döneminde yolcularına cazip indirimlerin ...
Dış ticaret 1.3 milyar dolar fazla verdi
TÜRKİYE'nin en büyük sorunlarından biri olan dış ticaret açığına karşı ...
 
2021 yılı asgari ücret rakamı belli oldu
ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücreti belirledi. Aile, ...
Restoran, yiyecek - içecek ve eğlence sektörü perişan
En büyük istihdam alanlarından olan Restoran, Yiyecek - İçecek ve Eğlence ...
En hızlı büyüyen ilk 100'de 5 Antalyalı
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen ...
 
Ali başkan güzel sözlere kanmadı dobra dobra konuştu...
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası'nın yönetim ...
Konut Fiyatlarındaki Artış Oranları Hangi Seviyelerde
Konut fiyatları ne olur? İstanbul'da nereden ev alınır? İzmir’de konut ...
Yeni kısıtlama önlemleriyle altın, gümüş fiyatları yükseldi
Avrupa'nın birçok ülkesinde, Covid-19 vakalarındaki artışlara bağlı olarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva