Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
14 Ocak 2021 Perşembe - 13:11

Prof. Dr. Akova: Aşıda tereddüt olmamalı

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Sinovac aşısınin etkinliğine ilişkin farklı sonuçların açıklanmasının kafa karışıklığına neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Akova: Aşıda tereddüt olmamalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çin ve Alman menşeli Covid-19 aşılarının Türkiye'de gönüllü uygulamalarının koordinatörlüğünü yürüten Hacettepe Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akova, Sinovac aşısındaki farklı sonuçlarla ilgili DHA'ya açıklama yaptı. Sinovac aşısı ile ilgili son zamanlarda birbirinden çok farklı sonuçların açıklamasının 'acaba aşıda bir etkinlik farkı mı söz konusu' veya 'etkisizlik mi söz konusu' şeklinde insanların kafasını karıştırdığını belirterek, "Bunu bu şekilde yorumlamamak lazım. O çalışmaların ayrıntılarını görmeden önce karar vermek mümkün değil. Kaldı ki DSÖ bir aşının etkili olabilmesi için en az yüzde 50 etkili olmasını zaten şart koşuyordu. Brezilya'daki en düşük sonuç bile yüzde 50’nin hemen üzerinde. Buradaki esas sorun bu aşıyla ciddi hastalık ortaya çıkmasının engelleniyor olması. Bu Brezilya verisinde de, Endonezya verisinde de, Türkiye verisinde de bu şekilde. Dolayısıyla bu aşıda güvenlik açısından da şimdiye kadar saptanmış ciddi bir güvenlik problemi yok. Dolayısıyla bu aşıyla aşılanma sırası gelen ve aşılanacak olan kişilerin 'tereddüt göstermemeleri gerekir' diye düşünüyorum" dedi. 

'KİŞİSEL FAKTÖRLERİN DE ROLÜ VAR'

Prof. Dr. Akova, aşının ağır hastalıktan koruyacağını vurgulayarak, "Aşı hastalık şiddetini engelliyor gibi gözüküyor. Kişisel faktörlerin de rolü var. Örneğin, ileri yaştaki hastalarda antikor gelişmesi daha zayıf olup, bu antikorlar daha az koruyuculuk gösterebilirler veya bazı başka hastalığı olan kişilerde koruyuculuk azalabilir, bu faktörlerin ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Ama genel olarak şunu söylemek mümkün; bu sonuçlar aşının belli bir düzeye kadar kişileri hastalıktan koruduğuna işaret ediyor. Ama şu anda çok önemli bir mesaj daha var, bu diğer aşı çalışmalarında henüz gösterilmedi. Siz aşılanabilirsiniz, hastalıktan korunabilirsiniz; ama maske takmaya hala devam etmeniz lazım. Çünkü virüsü etrafa saçmaya devam edebilirsiniz. Brezilya'nın sonuçları aslında onu gösteriyor. Yani aşılansanız bile maske takmaya, kendinizi ve etrafı korumaya devam etmeniz gerekecek. Bizim çalışmamızda gönüllülerimiz 18-59 yaş grubu. Brezilya'nın gönüllü grubu içerisinde 60 yaş üzerinde de bir grup var; ama bu grupla ilgili ayrıntılı bir sonuç açıklamadılar. İnaktif ölü virüs aşılarında genellikle karşılaştığımız hiç etkisiz değil; ama yaş ilerledikçe aşının etkinliği biraz daha azalıyor. Ama yine de ciddi hastalık geliştirmesine karşı koruyor. Bu eski aşılardan bildiğimiz bir durum" ifadelerini kullandı.

'ŞUBAT BAŞI ARA ANALİZ YAPILABİLİR'

Prof. Dr. Akova, Çin aşısında Sağlık Bakanlığı'ndan gelen talimat üzerine faz-3 çalışması için gönüllü alımını durduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Sağlık personelinden başlayarak plasebo alanları aşılamaya başlıyoruz. Ancak, çalışma halen devam ediyor. Biz bu çalışmaya katılan gönüllüleri 1 yıl süreyle hem aşının etkinliği hem de yan etkileri açısından izlemeye devam edeceğiz. Bir başka ara analiz yapmak için plasebo alan grupta 40 kişinin hasta olmasını bekliyoruz. Bu plasebo çalışmaları sırasında eğer bu rakama ulaşırsak o zaman yeni bir ara analiz sonucu açıklayacağız. Ama ondan önce plasebo grubunu da aşılamayı bitirirsek, o zaman bitirdiğimiz zaman aşılayacağız. Bunun için kesin bir zaman vermek mümkün değil. Biz de Sağlık Bakanlığı'nın takvimine uygun olarak kendi gönüllülerimizi aşılayacağız. Takvime uygun olarak gönüllüleri şu anda takip ediyoruz. Bu ayın sonu ya da şubat başı gibi tarihlerde tekrar bir ara analiz yapılabilir."

HACETTEPE UNIVERSITESI TIP FAKULTESI ENFEKSIYON HASTALIKLARI VE KLINIK MIKROBIYOLOJI ANA BILIM DALI OGRETIM UYESI PROF. DR. MURAT AKOVA, DHA'YA ACIKLAMADA BULUNDU.FOTO-ANKARA-DHA

Pelin ÜZEK KILIÇ-Burak TEKİN/ANKARA,(DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da 10 günde tüm sağlık çalışanları aşılanacak
 
Muratpaşa temizlik işleri filosuna yeni tır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik'te sağlık çalışanlarına aşı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde sağlık çalışanlarına bugün itibarıyla koronavirüs ...
Anne ve oğlu, 'tüp mide' ameliyatıyla 140 kilo zayıfladı
ANTALYA'da, 'tüp mide' ameliyatı olan Muhsine Tekin (50), 168 kilodan ...
Coronaya karşı ne iyi gelir?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel yazdı
 
Koronavirüs'ten hayatını kaybetti
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde ikamet eden 22 yaşındaki Zilan Çetinkaya'nın  ...
'660 gram doğan kızımın, küvözde kirpiklerinin çıkışını izledim'
ANTALYA'da yaşayan Meryem Matur (41), hamileliğinin 24'üncü haftasında ...
Hastane sahibi ve doktorlar dahil 13 şüpheli var
İstanbul'da yaptıkları göz tarama kampanyasıyla sağlıklı gözlere lazer ...
 
Bilim Kurulu üyelerinden, 'aşı dolandırıcılığı' uyarısı
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, vatandaşları koronavirüs ...
Kara: Aşının dozunu azaltmak mümkün değil
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bazı ...
Antalya'da bir mahalle karantinaya alındı
ANTALYA'nın Serik ilçesine bağlı Haskızılören Mahallesi Çürük mevkiinde 15 ev karantinaya alındı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva