Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
5 Ocak 2023 Perşembe - 09:50

Prof. Dr. Şener: Sessiz bir 'HIV pandemisi' var

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) vaka sayılarının Türkiye'de 40 bine dayandığını belirtti.

Prof. Dr. Şener: Sessiz bir  HIV pandemisi  var
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, HIV'e dair farkındalığın artırılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, HIV vaka sayılarının Türkiye'de 40 bine dayandığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, "Aslında son 3 yıldır Covid-19 pandemisine konsantre olduk ama tüm dünyada devam eden sessiz bir 'HIV pandemisi' var. Bu sessiz pandemi her yıl üzerine birkaç bin kişi topluyor. Türkiye'deki vaka sayıları Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 40 bine dayandı. Son 2-3 yıldır ilk tanı yaşının oldukça düştüğünü görüyoruz. Yaş ortalamalarını 25-30'lu yaşlar arasında beklerken, bu rakamlar 20'li yaşların altına inmeye başladı. Bu konudaki farkındalığın artırılması ve bu sessiz pandeminin gürültülü pandemiye dönmesinin önüne geçilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

'TÜRKİYE HIV HASTALARININ HIZLI ARTTIĞI ÜLKELER ARASINDA'

HIV'in ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şener, "Bulaş yollarına dikkat etmek gerekiyor. Alkol, keyif verici madde beraberinde kontrolsüz ve korunmasız cinsel aktivite geliştirdiği için bu faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Dünya ve Avrupa kuşağıyla kıyaslayacak olursak Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içinde HIV hastalarının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alıyor. Diğer hastalıklarla kıyaslandığı zaman çok önemli bir rakam gibi görünmeyebilir. 80 milyonluk ülkede 40 bin hasta sayısı fazla gibi gelmeyebilir ama bu hastalar uzun zaman dilimi içerisinde hastalık yükü oluşturmaktadır ve ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olan hasta grubu. Bu artış devam edecek olursa Türkiye'de HIV pandemisinin önümüzdeki yıllarda devam ettiğini göreceğiz" dedi.

'ERKEN TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ'

Hastalığın ömür boyu devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, "Her yıl 1000- 2 bin civarında eklenen yeni olgularda özellikle düşük yaş devam edecek olursa önümüzdeki yıllarda hem bulaş zincirinin daha uzun süre devam ettiğini hem de hastalık yükünün daha fazla olduğunu göreceğiz. Bu da devam eden pandemilere yeniden konsantre olmamız gerektiğini gösteriyor. Virüs ilk alındığı zaman ilk 3 hafta içinde belirgin bulgu vermiyor. Ateş, halsizlik, uykusuzluk gibi semptomlar başlıyor ama 3'üncü aydan sonra daha belirgin bulgular gelişiyor. Biz bunlara hastalık tanımlayıcı bulgular, diyoruz. Lenf bezleri, boğaz ağrısı, saç dökülmeleri, 1 aydan uzun süren ishal tabloları meydana geliyor. Bu hastalar hızlı kilo kaybı yaşayabiliyor. Bu bulgular şüphelendirici bulgulardır. Antikor testleriyle virüs tespit ediliyor. Kandaki virüs yükü yüksekse tedaviye başlanıyor. Tedavi başladıktan sonra yaklaşık 3 ay içinde kontrol bizim elimize geçiyor. Bu yüzden erken tedaviye başlanması çok önemli. Kontrol bizim elimize geçmezse fırsatçı hastalıklarla bu hastalar kaybedilebiliyor" diye konuştu. 

IZMIR KATIP CELEBI UNIVERSITESI ATATURK EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI ENFEKSIYON HASTALIKLARI ANA BILIM DALI'NDA GOREVLI BILIM KURULU UYESI PROF. DR. ALPER SENER, SAGLIK BAKANLIGI VERILERINE GORE INSAN BAGISIKLIK YETMEZLIGI VIRUSU (HIV) VAKA SAYILARININ TURKIYE'DE 40 BINE DAYANDIGINI BELIRTIP, "BIZ ASLINDA SON 3 YILDIR COVID-19 PANDEMISINE KONSANTRE OLDUK AMA TUM DUNYADA DEVAM EDEN SESSIZ BIR 'HIV PANDEMISI' VAR. BU SESSIZ PANDEMININ GURULTULU PANDEMIYE DONMESININ ONUNE GECILMESI GEREKIYOR" DEDI. (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

Hande NAYMAN/ İZMİR, (DHA)

 
Sebze ve meyve ihracatında hedef 2021 rakamları
 
Antalya Kumköy'de çardak işgali sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eskimo usulü balık avı için ağlar suya bırakıldı
KARS'ın Arpaçay ilçesinin Akçakale köyündeki balıkçılar, dondurucu soğuk ...
Boğazından bıçaklanan kişi hayatını kaybetti
İZMİR'in Konak ilçesinde, M.F. trans birey olduğu öne sürülen Ece E.'yi ...
Takla atan otomobil yandı: 4 yaralı
PENDİK, D-100 Karayolu üzerinde seyir halindeki otomobil sürücüsünün direksiyon ...
 
Bakan Özer: Özel okullarda ücret artışı yüzde 65 olacak
MİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okulların ücret artışıyla ilgili, ...
İnşaatta ceset bulundu
BAYRAMPAŞA'da iş merkezi inşaatında bir erkek cesedi bulundu. Kimliği ...
Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı
ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde şarampole devrilen otomobildeki 4 kişi yaralandı.
 
Sinan Ateş cinayetiyle ilgili 4 şüpheli daha adliyede
ANKARA'da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı ve ...
Öldürülen öğrenci servisi şoförünün katili amcası çıktı
AKSARAY'da, aracının yanında cesedi bulunan öğrenci servisi sürücüsü Kenan ...
TFF binasına silahlı saldırı davasında olay yerinde keşif yapıldı
TÜRKİYE Futbol Federasyonu'nun (TFF) Riva'daki merkez binasına düzenlenen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva