Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
3 üniversiteye 62 akademisyen alınacak
3 üniversiteye 62 akademisyen alınacak
Suya yüzde 120 zam
Suya yüzde 120 zam
Tartıştığı husumetlisini tabancayla öldürdü
Tartıştığı husumetlisini tabancayla öldürdü
12 Kasım 2019 Salı - 15:33

Prof. Dr. Topbaş: Yarınlara bırakılacak en önemli miras, su

ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen 3'üncü Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi yöneticisi Prof. Dr. Murat Topbaş, "Çocuklarımızı gerçekten düşünüyorsak onlara temiz hava ve su bırakmak boynumuzun borcu. Yarınlara bırakılacak en önemli miras, su" dedi.

Prof. Dr. Topbaş: Yarınlara bırakılacak en önemli miras, su
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sağlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, İLBANK, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde başladı. Açılışta konuşan kongre yöneticisi ve KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, üniversite hastanesine gelen annelere, 'Çocuklarınızda kalp yetersizliği olması durumunda ne yaparsınız' diye sorulduğunda genelinin 'Kalbimizi veririz' cevabını verdiğini hatırlattı. Prof.  Dr. Topbaş, "İşte su bu yüzden çok önemli. Suyu sadece kendimiz için düşünmemeliyiz, çocuklarımızı gerçekten düşünüyorsak, onlara temiz hava ve su bırakmak boynumuzun borcu. Yarınlara bırakılacak en önemli miras, su" dedi.

Tarım Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Yakup Karaarslan ise su güvenliğinin önemli olduğunu belirterek, "Suyun havza bazında güvenliğini temin etmek için mutlaka güvenli bir envanterin olması gerekiyor, sağlıklı hedeflerimizin olması gerekiyor, bu hedeflere ulaşmak için politikalarımızın olması gerekiyor. Bu politikalara ulaşmak için mutlaka izin, yönetim ve yaptırım döngüsünün olması gerekiyor" diye konuştu.

'EN ÖNEMLİ MİRAS SU'

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Şadiye Yalçın, temiz ve güvenli suya erişimin bir yaşam hakkı olduğunu ve suyun insan yaşamı için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu, suyla ilgili küresel sorunlardan Türkiye'nin de nasibini aldığını ifade etti. Ülke nüfusunun 100 milyona ulaşacağı düşünüldüğünde su stresi altında olan Türkiye'de sürdürülebilir çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Yalçın, "Yarınlara bırakılacak en önemli miras su. Sürdürülebilirlik adına DSİ olarak ülke genelinde hayata iz bırakmaya çalışıyoruz. Her ilde suyun yönetilmesi için kısa, orta, uzun eylem planları yapıyoruz. 54 milyon metreküp olan su rezervinin 40 milyonun tüketildiği tarımda suyun planlı kullanılması adına projeler geliştiriyoruz" dedi.

'SUYU KAYBETTİĞİMİZDE YENİSİNİ ÜRETEMİYORUZ'

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hüseyin İlter, insanoğlunun ihtiyaç duyduğu her şeyi sıfırdan üretebildiğini belirterek, "Üretemediğimiz, ikame edemediğimiz nadir maddelerden birisi su. Suyu kaybettiğimizde yenisini üretemiyoruz. Yağmurların yağmasını ve suyun yeniden oluşmasını beklemek durumundayız" ifadelerini kullandı.

'TEK BAŞINA BU SIKINTILARI GİDERMEDE YETERLİ DEĞİLİZ'

Türkiye'de su kullanımındaki uygunsuzlukla alakalı tüm dünyada olduğu gibi ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Dr. Hüseyin İlter, "Sağlık Bakanlığı olarak tek başına bu sıkıntıları gidermede yeterli değiliz, özel kuruluşların diğer kamu kuruluşlarının da devreye girmesi gerekiyor" diye konuştu.

Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran da, 'su' sözünün güzellikleri hatırlattığını kaydederek, "Ne sıkıntınız varsa, 'sular seller gibi akıp gitsin' denir, bütün güzellikler suya benzetilir. Su bizim için vazgeçilmez, aziz bir kavram" dedi.

'ELDEKİ 10 BALIKTAN YARISINDA MİKROPLASTİK VAR'

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, ülkemizde su kaynaklarına çok yakın zamana kadar ekosistem temelli bakılmadığını anlatarak, "Amik Gölü'nü biz kaybettik, barajları haşince kullandık. Elimizdeki datalar hiç hoş değil. Eldeki 10 balıktan yarısında mikroplastik var. Sadece Afrika ülkelerini su kaynaklı sorunlarla görürsek hata yaparız. İngiltere'de de içme sularında mikroplastik görüldü" diye konuştu.

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Örem, suyun, sadece ulusal değil, uluslararası yaklaşımla da yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'İNSANLAR SUYU BİLİNÇLİ TÜKETMELİDİR'

Kongrenin açılış toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan KTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, son aylarda dünya genelindeki sanatçılar tarafından paylaşım platformlarında 'nature is speaking' akımı başlatıldığını ve bunu takdirle karşıladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Aslında doğa konuşmuyor, ağlıyor. Suyun bolluğuna güvenmemeliyiz. Toplam suyun yüzde 1'i kadarı kullanılabilir. Benim çocukluğumda su cenneti olarak tanımlanırdık, ama nüfus arttıkça kırmızı çizgiye geldik. Bugün ülkede birçok nehir, göl kurudu. Konya'da obruklar oluşmaya başladı, şehirlerde su kayıp kaçakları nedeniyle suyu, insanlar ulaşmadan kaybetmeye başladık. İnsan vücudunun dörtte üçü su. Bu nedenle vücudumuza aldığımız suyun sağlıklı olması gerekir. İnsanlar suyu bilinçli tüketmelidir. Özellikle yaptığımız çalışmalarda maalesef yeteri kadar su tüketilmediğini görüyoruz. Oysa erişkin kadının 2,5 litre, erişkin erkeğin 3- 3,5 litre günlük su tüketmesi gerekir. Yani sadece susadığımız zaman değil, bunu bir ihtiyaç olarak düşünüp, günlük suyu ölçerek düzenli şekilde su tüketmemiz gerekiyor. Bunu herkesin görev olarak yapması gerekiyor. Vücutta su eksiği fonksiyon bozukluklarına, birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor."

Prof. Dr. Topbaş, sağlıklı suyun içinde bulunması ve gereken vücudun ihtiyaç duyduğu çok sayıda madde olduğuna işaret ederek, "Aslında orta ve sert sular sağlık açısından çok daha değerli. Bu nedenle hedef olarak tüm insanların çeşmelerden akan sudan içmesi için gayret gösteriyoruz. Ambalajlı suyun dışında içme suyu olarak çeşmeden akan suyun tüketimi için tüm belediyelere, ilgili kuruluşlara görev düşüyor" dedi.

SAGLIK BAKANLIGI, DEVLET SU ISLERI (DSI) GENEL MUDURLUGU, ILBANK, KTU, ISTANBUL UNIVERSITESI (IU) TARAFINDAN DUZENLENEN VE BU YIL UCUNCUSU GERCEKLESTIRILEN ULUSLARARASI SU VE SAGLIK KONGRESI, ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE BASLADI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

SAGLIK BAKANLIGI, DEVLET SU ISLERI (DSI) GENEL MUDURLUGU, ILBANK, KTU, ISTANBUL UNIVERSITESI (IU) TARAFINDAN DUZENLENEN VE BU YIL UCUNCUSU GERCEKLESTIRILEN ULUSLARARASI SU VE SAGLIK KONGRESI, ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE BASLADI. TARIM ORMAN BAKANLIGI SU YONETIMI GENEL MUDURU YAKUP KARAARSLAN, KONUSMA YAPTI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

SAGLIK BAKANLIGI, DEVLET SU ISLERI (DSI) GENEL MUDURLUGU, ILBANK, KTU, ISTANBUL UNIVERSITESI (IU) TARAFINDAN DUZENLENEN VE BU YIL UCUNCUSU GERCEKLESTIRILEN ULUSLARARASI SU VE SAGLIK KONGRESI, ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE BASLADI. DSI GENEL MUDUR YARDIMCISI SADIYE YALCIN, KONUSMA YAPTI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

SAGLIK BAKANLIGI, DEVLET SU ISLERI (DSI) GENEL MUDURLUGU, ILBANK, KTU, ISTANBUL UNIVERSITESI (IU) TARAFINDAN DUZENLENEN VE BU YIL UCUNCUSU GERCEKLESTIRILEN ULUSLARARASI SU VE SAGLIK KONGRESI, ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE BASLADI. ISTANBUL UNIVERSITESI SU BILIMLERI FAKULTESI DEKANI PROF. DR. MERIC ALBAY, KONUSMA YAPTI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), (DHA)

Etiketler:
 
Otomobilde uyuşturucu ile yakalandı, tutuklandı
 
Vali Karaloğlu'ndan deniz temizliği uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Topaloğlu'ndan hayırsevere plaket
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer'de eğitim ve öğretime destek ...
Antalya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde iki otomobilin çarpışmasıyla meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
Türkiye'yi karıştıran olayı Antalyalı vekil araştırıyor
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını ...
 
Başkan Uysal, küçük öğrencilerle
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin Bayındır- Soğuksu mahallelerinde ...
Babasının hayalini fidan dikerek gerçekleştirdi
ANTALYA'nın Demre ilçesinin en genç belediye başkanıyken 34 yıl önce kalp ...
Özlem hemşireyi, ölüm nöbet dönüşü yakaladı
BURDUR'un Bucak ilçesinde görevli hemşire Özlem Süzer (40), bu sabah nöbet ...
 
Metropol Çarşısı'nın tabelası tehlike saçıyor
Antalya’nın en eski çarşılarından Lara'daki Metropol’ün Metin Kasapoğlu ...
Su değirmeni, teknolojiye inat 300 yıldır dönüyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki su değirmeniyle gelişen teknolojiye ağmen ...
Manavgat'ta 2 hırsızlık şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde iki ayrı hırsızlık olayıyla ilgili yürütülen ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva