İklim değişti, kahve bitkisi meyve vermeye hazırlanıyor
İklim değişti, kahve bitkisi meyve vermeye hazırlanıyor
Yağmur Taktaş son yolculuğuna uğurlandı
Yağmur Taktaş son yolculuğuna uğurlandı
Stokçular yandı: Fahiş fiyat ve stokçuluk ayrı suç olacak
Stokçular yandı: Fahiş fiyat ve stokçuluk ayrı suç olacak
Motosiklet kazasında karı-koca hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında karı-koca hayatını kaybetti
12 Haziran 2021 Cumartesi - 12:51

Prof. Dr. Türkekul'dan 'ikiz mantar' uyarısı

TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, doğal alanlarda toplanan mantarların yenmeden önce uzman kişilere teyit ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Türkekul dan  ikiz mantar  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Karadeniz Bölgesi'nde mantar mevsimiyle birlikte zehirlenme vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Vakaların genellikle zehirli olduğu bilinmeden tüketilen mantar türleri kaynaklı oluşu dikkat çekerken, uzmanlar da bu konuda uyarı yaptı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkekul, doğada yetişen en zehirli türlerden 'amanita phalloides' (ölüm meleği) ile çok benzeyen 'amanita vaginat' (yer yaran) mantarının sıklıkla karıştırıldığını kaydetti. Prof. Dr. Türkekul, "Son zamanlarda ciddi anlamda mantar zehirlenmeleri ile karşılaşıyoruz. Toplumda daha önceleri aile büyükleri ile araziye çıkmış olanlar şimdilerde buldukları mantarları geçmişte yedikleri ile benzediğini düşünerek topluyor ama bu ciddi anlamda yanlış bir durum. Birbirine çok sayıda benzeyen mantar var. Dünyanın en zehirli mantarıyla yenebilen mantar birbirinin ikizidir. Tek yumurta ikizi gibi düşünün. Tek yumurta ikizini nasıl ayırt edemiyorsanız bu mantarlar da öyledir. Özellikle bizim bölgemizde bu mantarlardan ciddi anlamda çok fazla var. Ölümlere neden olan mantarlardan biri de bu mantar" dedi.

'UZMANINA GÖSTERMEK GEREK'

Zehirli ve normal mantarları ayırt etmenin zor olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türkekul, "Arazide bulduğumuz mantarlara dışarıdan baktığımız zaman mantarlar birbirine çok benziyor ama aslında birçok farklılıkları var. Ne yaparsak yapalım tam emin olmadan, özelliklerini bilmeden kesinlikle ve kesinlikle mantarları tüketmeyelim. Dış görünüşüne aldanmayalım. Dış görünüşü yenilebilir olana benzeyen mantarlar, birbirinden farklı olabiliyor. Zehirli mantarları ayırma kriterimiz yok. Emin olacağız. Onu nasıl yapacağız? Bilmediğiniz bir şey üzerinde çalışır ve sonra uzman olursunuz. Mantar da öyledir. Biraz uğraşı gerektiriyor. Her önüne gelen gidip mantar toplamamalıdır. Zehirlenmelerin sebeplerinden bir tanesi de budur. İnsanların mantarı tanıması için çok sayıda araziye çıkıp, bilen birisi ile toplaması gerekiyor Mantarlar birbirine çok benzer, çok benzeyen türler var. Onun için ya uzman biri ile gideceksiniz ya getirdiğiniz zaman uzman birine göstereceksiniz. Kimse kendi başına yememeli" diye konuştu.

TOKAT GAZIOSMANPASA UNIVERSITESI FEN EDEBIYAT FAKULTESI BIYOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. IBRAHIM TURKEKUL, DOGAL ALANLARDA TOPLANAN MANTARLARIN YENILMEDEN ONCE UZKMAN KISILERE SORULMASI GEREKTIGINI SOYLEDI. TURKEKUL, "DUNYANIN EN ZEHIRLI MANTARIYLA YENEBILEN MANTAR BIRBIRININ IKIZIDIR. TEK YUMURTA IKIZI GIBI DUSUNUN. TEK YUMURTA IKIZINI NASIL AYIRT EDEMIYORSANIZ BU MANTARLARDA OYLEDIR"DEDI. (FOTO:FATIH YILMAZ/TOKAT-DHA)

TOKAT GAZIOSMANPASA UNIVERSITESI FEN EDEBIYAT FAKULTESI BIYOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. IBRAHIM TURKEKUL, DOGAL ALANLARDA TOPLANAN MANTARLARIN YENILMEDEN ONCE UZMAN KISILERE SORULMASI GEREKTIGINI SOYLEDI. TURKEKUL, "DUNYANIN EN ZEHIRLI MANTARIYLA YENEBILEN MANTAR BIRBIRININ IKIZIDIR. TEK YUMURTA IKIZI GIBI DUSUNUN. TEK YUMURTA IKIZINI NASIL AYIRT EDEMIYORSANIZ BU MANTARLARDA OYLEDIR"DEDI. (FOTO:FATIH YILMAZ/TOKAT-DHA)

TOKAT GAZIOSMANPASA UNIVERSITESI FEN EDEBIYAT FAKULTESI BIYOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. IBRAHIM TURKEKUL, DOGAL ALANLARDA TOPLANAN MANTARLARIN YENILMEDEN ONCE UZMAN KISILERE SORULMASI GEREKTIGINI SOYLEDI. TURKEKUL, "DUNYANIN EN ZEHIRLI MANTARIYLA YENEBILEN MANTAR BIRBIRININ IKIZIDIR. TEK YUMURTA IKIZI GIBI DUSUNUN. TEK YUMURTA IKIZINI NASIL AYIRT EDEMIYORSANIZ BU MANTARLARDA OYLEDIR"DEDI. (AMANITA  VAGINAT CINSI MANTAR) )  (FOTO: TOKAT-DHA)

TOKAT GAZIOSMANPASA UNIVERSITESI FEN EDEBIYAT FAKULTESI BIYOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. IBRAHIM TURKEKUL, DOGAL ALANLARDA TOPLANAN MANTARLARIN YENILMEDEN ONCE PROFOSYONEL KISILERE SORULMASI GEREKTIGINI SOYLEDI. TURKEKUL, "DUNYANIN EN ZEHIRLI MANTARIYLA YENEBILEN MANTAR BIRBIRININ IKIZIDIR. TEK YUMURTA IKIZI GIBI DUSUNUN. TEK YUMURTA IKIZINI NASIL AYIRT EDEMIYORSANIZ BU MANTARLARDA OYLEDIR"DEDI. (AMANITA PHALLOIDES OLUM MELEGI MANTARI)  (FOTO: TOKAT-DHA)

Fatih YILMAZ- Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA)

 
Edirne'de lavanta tarlasında yoga
 
Meteoroloji'den Trakya için 'kuvvetli yağış' uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Edirne'de lavanta tarlasında yoga
EDİRNE'de, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Lavanta Tarla Günleri' kapsamında ...
Düğün sonrası atılan havai fişek yangına neden oldu
DİYARBAKIR'da gelin ve damadın düğün salonundan çıkışı sırasında davetliler ...
Tedavi edilen karga, klinikten ayrılmıyor
TRABZON’un Ortahisar ilçesinde yavruyken yaralı bulunup tedavisi yapılan ...
 
Sultangazi’de geri dönüşüm deposunda yangın
İSTANBUL Sultangazi'de geri dönüşüm tesislerine gönderilmek için depolanan ...
Ağabey ve yenge katili zanlının ifadesi ortaya çıktı
KAYSERİ'de cesetleri bağ evinde tandıra gömülmüş halde bulunan Mehmet ...
Lüks otomobil çetesi '22 ayar' operasyonuyla çökertildi
ANKARA'da, yurt dışından getirdikleri lüks otomobilleri, ağır hasarlı ...
 
Tarihi hamam 29 milyondan satışta
Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1562 yılında yapılan Horhor Hamamı, ...
Genç kızlara gelinlik, kuaför ve makyaj desteği
MARDİN'in Midyat ilçesinde kaymakamlık tarafından hayata geçirilen proje ...
60 yıllık eşini öldüren kadına ağırlaştırılmış müebbet talebi
ANKARA'da 60 yıllık eşi Ahmet Akgün’ü (80) 38 yerinden bıçaklayarak öldüren ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva