Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
17 Eylül 2020 Perşembe - 11:46

Profesörden 'karantinadakiler ilan edilsin' önerisi

ANKARA Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Covid-19 ile mücadelede şeffaf olunması gerektiğini belirterek, "Karantinaya alınanların, testi pozitif olanların açıkça ifşa edilmesi lazım. Bütün devlet hastaneleri ilan etsin" dedi.

Profesörden  karantinadakiler ilan edilsin  önerisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye’de günlük test sayısının 110 binlere çıkmasının iyi bir gelişme olduğunu, ancak bu testlerin kime yapıldığının kamuoyu tarafından bilinmediğini ifade etti. Prof. Dr. Ünal, "Mesela bu hastanede şu anda kaç tane Covid hastası yatıyor, kaç tanesi yoğun bakımda biliyor musunuz? Ya da bakabileceğiniz bir web sitesi ya da bilgi alacağınız bir yer var mı? Kesinlikle yok. Bunlar tamamen gizli, gizlilikle bir yere varılamaz. Test sayısının 110 bin olması bu testlerin kime yapıldığını, kaç kişide pozitif çıktığını açıklamıyor, 110 bin iyi bir sayı Türkiye için; ama kontaklı kişilere yapılan test sayısı giderek azalıyor gibi duyumlarımız var. Halbuki bizim ortamda dolaşıp başkasına bulaştıracak kişilere test yapıp, onları karantinaya almamız gerekiyor. Bunu yapmadığımız takdirde toplumda bu iş yayılır. Karantinaya alınanların, testi pozitif olanların açıkça ifşa edilmesi lazım" diye konuştu.

'İNTERNETTE İLAN EDİN'

Hastalıkla mücadelede şeffaf olunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, "Herkes tüm verilere ulaşabilmeli. Buna ulaşabildikleri takdirde durumun vahametinin o tabloda görünenden çok daha fazla olduğunu herkes anlayacaktır. Bunun için ne lazım? Zor bir şey değil. Bu hastanede kaç hasta var? İsimleriyle yazın, New York Belediyesi'ne bakın, her sokakta kaç hasta olduğunu, kaç numarada oturduğunu bilirsiniz. New York Belediyesi gibi, bu hastanede ne kadar, o sokakta, bu mahallede ne kadar, bunları dökün. Kaçı tedavide, kaç kişi karantinada bunları dökün. Şu anda yoğun bakımlarda Türkiye’de kaç hasta yatıyor? Hastane hastane web sitesinde ilan edilme zorunluluğu getirin. Bütün devlet hastaneleri ilan etsin. Covid testleri kime yapılmış? Neden öyle yapılmış? Bunları internette ilan edin" ifadelerini kullandı.

'FARKINDALIĞI ARTIRMAK GEREKİYOR'

Prof. Dr. Ünal, vatandaşların maske, hijyen kurallarına uyduğunu ifade ederek, "Mesafe ve toplu aktiviteler konusunda halkımızı uyarıyorum. İşler kötü gidiyor. Lütfen bu kurallara uyun. Bakın İngiltere’de günde 3 bin vaka çıkıyor, Johnson 6 kişiden fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı ve cezai müeyyide var. Türkiye'de 6 kişiden fazla insan her yerde bir araya geliyor ve bu gidişatta Johnson gibi davranmak lazım. Bununla ilgili farkındalığı artırırsak Covid salgınını engelleriz. Farkındalığı artırmanın bir parçası ise halka bunu öğretmenin, sonuçlarını göstermenin ötesinde devletin de tabii bu farkındalığı olmayanlara ceza kestiğinin, cezai müeyyide uyguladığının da net olarak bilinmesi gerekiyor. Başka türlü bundan kurtulamayacağız" dedi.

'MASKEMİ ÇIKARMAMAK İÇİN SU BİLE İÇMEDİM'

Prof. Dr. Ünal, zorunlu olmayan şehirlerarası ziyaretlerin ertelenmesi gerektiğini kaydederek, "Mart ayından beri ilk defa geçen hafta sonu ben uçağa bindim. Ama nasıl bindim? Maskemi taktım, üstüne bir maske daha taktım. En sakin yerlerden birine oturmaya çalıştım ve su bile içmedim maskemi açmamak için. Bu şartlara uyarak yapmak zorundayız ve mecbur olmayan seyahatleri de ertelemek zorundayız. Sayılar değişti, pandemi çok arttı, aktif vaka sayısı çok arttı, çember çok daraldı. Okulların açılmasına karşıyım. Sonuçta bir realite var, çocuklar da virüsü taşıyorlar. Çocuklarda hastalık nadir oluyor, çoğu belirti göstermiyor, ama bulaştırıcılık devam ediyor. O çocuklar gelecekler, bunu size bulaştıracak, anneannesine, babaannesine bulaştıracak. Çocukların bunu almaması mümkün değil, çocukları yüzde 100 kontrol edemeyebiliriz" dedi.

ANKARA UNIVERSITESI OGRETIM UYESI PROF.DR. NECMETTIN UNAL, COVID-19 HASTASI OLDUGU HALDE KARANTINADAN KACARAK VIRUSU ETRAFA YAYANLARIN TESPIT EDILEBILMESI ICIN COVID TESTI POZITIF CIKANLARIN KAMUOYUNA ILAN EDILMESINI ONERDI. FOTO-ANKARA-DHA

ANKARA UNIVERSITESI OGRETIM UYESI PROF.DR. NECMETTIN UNAL, COVID-19 HASTASI OLDUGU HALDE KARANTINADAN KACARAK VIRUSU ETRAFA YAYANLARIN TESPIT EDILEBILMESI ICIN COVID TESTI POZITIF CIKANLARIN KAMUOYUNA ILAN EDILMESINI ONERDI. FOTO-ANKARA-DHA

Aslıhan ALTAY KARATAŞ-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA) 

Etiketler:
 
Kanala düşen kamyonetteki sürücü yaralandı, eşi öldü
 
Köpeğin vajinasındaki el feneri ameliyatla çıkarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanala düşen kamyonetteki sürücü yaralandı, eşi öldü
AYDIN'ın İncirliova ilçesinde, sulama kanalına düşen kamyonetin sürücüsü ...
Hurdacı dükkanında tüfekle intihar etti
SAKARYA'nın Arifiye ilçesinde İsmail N., hurdacı dükkanında kendini tüfekle vurarak intihar etti.
Köpeğe çarpmamak için yavaşladı, kazaya neden oldu
BURSA’nın Gemlik ilçesinde yola çıkan köpek zincirleme kazaya yol açtı. ...
 
Kuru fasulye hasadı başladı; 30 bin ton ürün bekleniyor
BİTLİS'in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde hasadı devam eden kuru fasulye Türkiye'nin ...
Aşıda ruhsatlandırma yılbaşında
HACETTEPE Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de ...
Pandemide Türk kolonyasına yoğun talep
KORONAVİRÜS salgının yaz aylarının ardından dünyada yeniden artış göstermesi ...
 
Mahallelinin yılan ve akrep korkusu
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, evlerine giren yılan ve akrepler nedeniyle ...
Prof. Dr. Cantürk: İkinci dalga da birinci dalga kadar tehlikeli
KOCAELİ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. ...
Cilt bakımı yaptıran Müge'nin yüzünde yanık oluştu
TEKİRDAĞ'ın Çorlu ilçesinde, güzellik merezinde cilt bakımı yaptıran Müge ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva