4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
30 Ocak 2011 Pazar - 11:20

Reel birim ücreti

DİSK-AR, kriz döneminden bu yana daha az kişi ile daha çok iş yapmak “zorunda bırakılan” işçilerin ürettikleri değer başına reel birim ücretlerinde gerilemenin yüzde 5.38 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Reel birim ücreti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

DİSK-AR, Sanayide Reel Birim Ücretler ve İstihdam 2010 3. Dönem Raporu’nu açıkladı. Kurumun TÜİK Sanayi Üretim Endeksi, TÜİK Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi üzerinden yaptığı hesaplamalara göre sanayide brüt reel birim ücretlerin kriz öncesine göre yüzde 5.38 oranında düştüğü belirlendi.
2008 yılının 3. çeyreği ile 2010 yılının 3. çeyreği verileri karşılaştırılarak yapılan hesaplamaya göre, sanayi istihdamında yaşanan yüzde 4.37, brüt reel ücretlerdeki 0.33 oranındaki daralmaya karşın, üretimin yüzde 0.73, işçilerin verimliliğinin ise yüzde 5.34 oranında arttığı belirtildi. Araştırmada, “Buna göre kriz döneminden bu yana daha az kişi ile daha çok iş yapmak zorunda bırakılan işçilerin ürettikleri değer başına reel brüt ücretlerinde gerileme yüzde 5.38 olarak gerçekleşti” denildi.
Reel birim ücretler, ilgili dönem için, aramalı imalatında yüzde 3.73, dayanıklı tüketim malları imalatında yüzde 12.65, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0.41, enerji sektöründe yüzde 15.24, sermaye malı imalatında yüzde 7.34 oranında geriledi.

-“İSTİHDAM KRİZ ÖNCESİNİN YÜZDE 4 ALTINDA”-

Rapora göre sanayi istihdamında da kriz öncesi rakamlara ulaşılamadı. Üretim, verimlilik ve istihdam rakamlarını karşılaştırıldığında, sanayi istihdamında kriz öncesi rakamlara ulaşılamamasının en önemli nedenlerinden birini işten çıkartılan işçilerin geri alınmaması ve işverenlerin aynı işi mevcut kadrosu üzerinden daha yoğun çalışma ile gerçekleştirmeyi tercih etmesi oluşturdu. Rapora göre, Kriz öncesi (2008 3. Dönem) çalışan her 100 kişiye karşın bugün sanayi sektöründe (2010 3. dönem) 96 kişi bulunmakta. Bu rakam makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektöründe her 100 kişiye 73 kişi olarak görülmekte. Krizin etkisinin en çok hissedildiği bu sektörde her 10 çalışandan en az 3’ü artık ya işsiz ya da sektör dışı durumda. Yine otomotiv sektöründe istihdam kaybı yüzde 14’ü bulmakta. Raporda giyim eşyaları imalatı sektöründe çalışan işçilerin ise yüzde 11’inin krizi işsizlik girdabının içine çekilerek yaşadığı belirtilirken, “Krizi en derinden yaşayan Ana Metal sanayi işçisi açısından da kriz işçi için ücret kaybı olduğu gibi yaklaşık olarak her 100 arkadaşından beşini kaybetmek anlamına geldi” denildi.
Toplam sanayide istihdamda yaşanan daralma yüzde 4.37 iken, bu oran aramalı imalatında yüzde 1.91, dayanıklı tüketim malları imalatında yüzde 2.54, dayanıksız tüketim malları imalatında yüzde 3.84, Enerji sektöründe yüzde 6.64, sermaye malı imalatında yüzde 11.38 oldu.

-“BİRİM ÜCRETLER OTOMOTİVDE YÜZDE 14 AZALDI”-

Rapora göre sanayide reel birim ücretlerin en fazla gerilediği sektörlerin başında yüzde 23 ile bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 27 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, makine ve ekipmanlarının kurulumu ve tamiri geldi. Türkiye’nin parlayan sektörü otomotiv sektöründe ise reel birim ücretlerde erime yüzde 14’ü buldu. Giyim eşyaları imalatı yüzde 13 ile otomotivi takip etti. Enerji sektöründe ise reel birim ücretlerde yaşanan gerileme yüzde 15’i buldu.
Raporun sonuç bölümünde, sanayi işçisi üzerinde krizin olumsuz etkisinin devam ettiği belirtilerek, esnek çalışma biçimleri ile yapılan işin yoğunlaştığına ve bunun istihdamı daralttığına dikkat çekildi. Raporun gösterdiği en somut verinin daha az kişi ile daha çok üretim yapılması gerçeği olduğunun ifade edildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bugün için kriz öncesine göre sanayide çalışan her 100 işçiden 4’ünün istihdam dışına düştüğü buna karşın, kalanların daha fazla çalıştırılarak üretim artışının sağlandığı bu verilere dayanılarak söylenebilir (Bu dönem için teknoloji bir atılım da söz konusu değildir). Esneklik uygulamalarının istihdamı artıracağına yönelik kamuoyunda yaratılmaya çalışılan yanılsamanın gerçeği temsil etmediği bu verilerle de somut olarak görülmektedir. İşin yoğunlaştırılmasını ve daha az işçi ile daha çok üretim yapmayı hedefleyen esneklik uygulamaları, tersine işsizliği artıran bir etmendir. TBMM’de görüşmeleri süren torba yasada yer alan esneklikle ilgili hükümler de, istihdam yaratmayı değil, sermaye kesimlerinin üzerindeki maliyetlerinin azaltılması anlamına gelmektedir.”

 
Alanya’da dev pizza
 
Mısır’da tahliye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üç yılda 73 milyon TL unutuldu
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bankalarda son 3 yılda 73 milyon TL’nin unutulup ...
“6 sıfır attık”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli eskiden bol sıfırlı Türk ...
Hedefi 30 milyar dolar
PepsiCo, Rusya’daki Wimm-Bill-Dann şirketinin alınmasıyla ilgili olarak ...
 
ÖTV düzenlendi
ÖTV beyannameleri ve bildirimleri düzenlendi. Ocak 2011 dönemine ait olup, ...
Dış ticaret açığı
İhracat 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11.5 artarak 113 milyar ...
Para arzı arttı
En geniş tanımlı para arzı M3, 7-14 Ocak tarihleri arasında 4 milyar 393.4 ...
 
Sanayide istihdam
Her 100 sanayiciden 20’si gelecek 3 aylık dönemde yeni istihdam artışı ...
Açlık sınırı 870 TL
Türk-İş, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 870.37 TL’ye ...
Dolar rezervi geriledi
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 14-21 Ocak 2011 haftasında 1 milyar ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva