Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
23 Kasım 2022 Çarşamba - 17:01

Rektör Özkan: Yeni bir şehir kültürü ortaya çıkıyor

AKDENİZ Üniversitesi'ndeki 'Kent Kimliği Bağlamında Mimarlık, Planlama ve Tasarım' sempozyumunda konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Son zamanlarda çok ciddi artan demografik yapıyı hakikaten değiştiren nüfus artışlarıdır" dedi.

Rektör Özkan: Yeni bir şehir kültürü ortaya çıkıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Kent Kimliği Bağlamında Mimarlık, Planlama ve Tasarım' sempozyumunun açılışı Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Açılışa Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Reha Kavas, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruşen Keleş, Antalya eski Belediye Başkanı Selahattin Tonguç, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

'ANTALYA'NIN NÜFUSU 70 YIL ÖNCE 62 BİNDİ'

Açılışta konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitenin şehirle bütünleşmesine çok önem verdiklerini anlattı. Sempozyumda kent kimliği, kentsel tasarımı, kent mimarisiyle planlama konularının aktarılacağını belirten Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:

“Kent için yapılacak ortak çalışmalarının katkı sağlamasını istiyoruz. Çünkü kentlerin tarihsel ve kültürel dokularının korunması, gelecek kuşaklara karşı ortak sorumluluğumuzdur. Şehirler durağan değil, yaşayan yapılar. Zaman içerisinde değişen ihtiyaçlar ve toplumsal yapı şehri şekillendirmektedir. Bu değişimin en vahşi bir şekilde yaşan yerlerden biri de Antalya'mızdır. Buna birçok faktör etkin. Son zamanlarda çok ciddi artan demografik yapıyı hakikaten değiştiren nüfus artışlarıdır. 70 yıl önce Merkez'de nüfus sayısı 62 binmiş ve 27 bini sabit şehirde yaşamaktaymış. Ancak bugün düşündüğümüzde bizim stadyumumuz sadece 36 bin kişilik bu hızı göz önüne alırsanız, sorunlara yetişmek hakikaten çokta kolay değil. Bu korkunç değişim bir insanın ömrüne sığacak bir şekilde sığıyor. Şehrimiz bu hızlı göçün baskısı altında büyük sorunlarla karşılaşması hem de adeta kendi kullanımını yaşaması adeta ayrı bir perspektif. Kaleiçi gibi bir örnek varken, buradan hiç ders almadan, bu ruhun tamamen dışında derme çatma yapılaşmanın ortaya çıkması biraz canımızı acıtıyor. Çağların birikimi olan kent kültürünün bozulduğunu görüyoruz. Bu karmaşada ne yazık ki yeni bir şehir kültürü ortaya çıkıyor. Ancak bu sorunsuz bir şekilde oluşturulamıyor. Çarpık kentleşmenin temel kaynağı da bu durum."

'ORTAK AKILLA PLANLANMALI'

Şehirleşmeyle ilgili olarak atılan olumsuz adımların zaman içerisinde biriktiğini belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Biz buna çözüm için hemen başlamazsak bunu çözmek daha sonra hem daha çok zaman alacak hem de çok maliyetli hale gelecek. Şehrimiz için özellikle son 70 yılda turizmin başlamasının ardından da son 40 yılda biriken birçok sorunumuz var. Bu nedenle bu çarpıklığın temizlenmesi ve daha da önemlisi şehrimiz için doğru bir girişim modeli belirlenmesi için ortak bir aklın harekete geçmesi çok kıymetli. Daha sürdürülebilir, bilimsel, estetik bir kentsel tasarımın planlanması için ortak aklın merkezinde üniversitemizin olması da kaçınılmazdır" diye konuştu.

'HIZLI GÖÇLE YABANCILAŞIYORUZ'

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise Antalya'nın çok hızlı göç aldığını anlattı. Türkiye'de 3'üncü sırada göç alan şehrin Antalya olduğunu açıklayan Kurt, “Dünyanın her yerinden milletleri barındırmakta. Bütün milletin ihtiyacını karşılayacak bir politika, planlama anlamında hazırlanması gerekiyor. Bu göçle birlikte belirsizliğe doğru mu gidiyoruz yoksa bilinen kendini yabancı hissetmeyen bir kitleyle mi yaşıyoruz? Görüyoruz ki bu hızlı göçle birlikte her geçen gün kentte yaşayanlar olarak yabancılaştığımızı, sorunlarımızın farklılaştığımızı görmekteyiz. Bu başlıklar altında hem bu nüfusu ön görüp hem de gelecekte şartlar nasıl oluşturulmalı diyerek tartışacağız" dedi.

Protokol açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruşen Keleş, 'Kentleşme, Kent Kimliği, Kent Yönetimi ve Planlama' konulu söyleşi gerçekleştirdi. Hem Türkiye'de hem de Antalya'daki kentleşme hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ruşen Keleş'in konuşmalarının ardından Prof. Dr. Özlenen Özkan, Semanur Kurt ve Selahattin Tonguç plaket ve çiçek takdimi yaptı. Açılışın ilk oturumu toplu fotoğraf çekiminin ardından diğer akademisyenlerin konuşmalarıyla devam etti.

AKDENIZ UNIVERSITESI MIMARLIK FAKULTESI VE ANTALYA KENT KONSEYI TARAFINDAN DUZENLENEN 'KENT KIMLIGI BAGLAMINDA MIMARLIK, PLANLAMA VE TASARIM' SEMPOZYUMUNUN ACILISI HUKUK FAKULTESI KONFERANS SALONU'NDA GERCEKLESTI. AU REKTORU PROF. DR. OZLENEN OZKAN, KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MIMARLIK FAKULTESI VE ANTALYA KENT KONSEYI TARAFINDAN DUZENLENEN 'KENT KIMLIGI BAGLAMINDA MIMARLIK, PLANLAMA VE TASARIM' SEMPOZYUMUNUN ACILISI HUKUK FAKULTESI KONFERANS SALONU'NDA GERCEKLESTI. ANKARA UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. RUSEN KELES, KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Misafirlikte öldürülmüştü; cinayet şüphelisi yakalandı
 
Atatürk büstüne zarar veren şüpheli tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selin İlkay, kanser akranlarına umut olmak istiyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Ewing sarkomu (kemik kanseri) ...
AÜ Hastanesi'nde Dünya Prematüre Günü kutlandı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Dünya Prematüre Günü nedeniyle ...
Polisi alarma geçiren şüpheli paket 'Vitamin bombası' çıktı
ANTALYA'da, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önüne bırakılan ...
 
Acılarından kurtulan Mira: Nenem beni iyileştirdi
BÖBREK yetmezliği nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 4 yıldır ...
Rektör Özkan: Her 10 kişiden 1'ini yaşlılar oluşturuyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) 60+ Tazelenme Üniversitesi'nin 2022-2023 Akademik ...
Kanseri atlatan gençler, çocuk hastalara umut aşılıyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde ...
 
Tek yumurta ikizleri, anne karnında tedavi edildi
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, tek yumurta ikizlerinin yüzde 10-15'inde ...
AÜ Hastanesi'ne Türkiye'nin dört bir yanından hasta geliyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Hastanesi'nde ...
Seramik dersinde opera
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı mezzo soprano Gülçin Gültekin, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva