Karadeniz'de, kışın en çok tüketilen meyveler arasında bulunan Rize mandalinasında üreticiler hasada baÅŸladı. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki mandalina hasadının ardından Rizeli üreticiler de çaydan sonra yan gelir olarak yetiÅŸtirip, hasat ettiÄŸi satsuma cinsi mandalinaları tüketiciyle buluÅŸturuyor. Rize'nin Derepazarı ve İyidere ilçelerinde az sayıda üreticinin satış amacıyla sınırlı miktarda ürettiÄŸi mandalinalar ilgi görürken, kent dışına çıkmadan tüketiliyor. Hasat zamanı çoluk çocuk bahçeye giren üreticiler, sipariÅŸ edilen miktar kadar ürünü toplayıp, mandalinayı dalında bekletiyor.
KİLOSU DALINDA 1 LİRA 25 KURUŞ
Çay bahçelerinin içerisinde yetiÅŸtirilen mandalinalar satış noktalarına ulaÅŸtırıyor. Bazı üreticiler, topladığı mandalinaları dalından, bazıları da yol kenarına kurdukları tezgahlardan satışa sunuyor. Mandalinalar, dalında 1,25 liradan, pazar ve manav tezgahlarında ise kilosu 3- 4 liradan satılıyor. Mandalinası ile ünlenen Derepazarı ilçesinde sadece mandalina döneminde kara yolu kenarında açılan tezgahlarda yöre mandalinasının satışı yapılıyor.
SİPARİŞE GÖRE HASAT YAPILIYOR
Derepazarı ilçesinde yetiÅŸtirilen organik mandalinaların tatlı ve C vitamini deposu olduÄŸunu söyleyen üretici Fatma Van “Mandalina hasat zamanı geldiÄŸinde çoluk çocuk hep beraber bahçeye gidiyoruz. SipariÅŸ edilen miktar kadar topluyoruz. Bu da bize bir yan gelir oluyor. Çoluk çocuk zevkle yapıyoruz'' dedi.
Bahçesindeki 70 mandalina aÄŸacından yaklaşık 2,5 ton ürün elde eden Erol ErdoÄŸan “Bahçemde dedelerimden babamdan kalma mandalina aÄŸaçları var. Her yıl bu dönemlerde hasada baÅŸlıyoruz, sipariÅŸe göre toplayıp satıyoruz. Arazi kıtlığı dolayısıyla mandalina bahçeleri de çay bahçeleri içerisinde oluÅŸturulmuÅŸ. Yazın çay hasadımızı yapıyoruz, kışın topladığımız mandalinalar bize bir yan gelir oluyor” ifadelerini kullandı.
‘MANDALİNA BÖLGEDE 95 YILDIR VAR'
Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öÄŸretim üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı ise son yıllarda mandalinanın Derepazarı ve İyidere ilçelerinde üreticiye ekonomik girdi saÄŸladığını belirtti. Yazıcı, "Mandalina bu bölgede 95 yıldır var. Rize bölgesi mikroklima bir alan olduÄŸu için çok güzel yetiÅŸtiriciliÄŸi yapıldı. İlk baÅŸta üreticimiz bunu benimsedi, bahçelerine dikti. Daha sonra ana ürün çayın bölgeye gelmesiyle ve çayın ekonomik getirisinin daha fazla olması nedeniyle mandalina ikinci planda kaldı ve üreticilerimiz mandalinayı kendilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak ÅŸekilde, sadece bahçelerinde 5- 6 tane bulunduruyorlar. Son yıllarda özellikle İyidere ve Derepazarı'ndaki üreticilerimizde hareketlilik yaÅŸanıyor. Özellikle son yıllarda bizim de çalışmalarımız ile Derepazarı ilçemizde mandalina satışları baÅŸlamıştır ve güzel bir hareketlilik yaÅŸanmaktadır. Derepazarı ilçemizde mandalina reçeli üretimine yönelik güzel çalışmalar yapılmaktadır. Mandalina üreticimize bir müjde de biz vermek istiyoruz. 7-8 yıl süren çalışmaları tamamlayarak Rize mandalinamızı tescile gönderdik. Bölgemize, Rize ilimize ve üreticilerimize hayırlı uÄŸurlu olsun” dedi.












Arzu ERBAŞ- Doğancan İLEK/ DEREPAZARI (Rize), (DHA)