Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
23 Kasım 2020 Pazartesi - 17:09

Roma dönemine ait Serapis büstüyle Asklepios heykelciği bulundu

BURDUR'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait mermer Serapis büstüyle Asklepios heykelciği bulundu.

Roma dönemine ait Serapis büstüyle Asklepios heykelciği bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan, 'Kahraman savaşçıların ve hızlı atların şehri' olarak anılan, Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'nun kazı başkanlığını yaptığı antik kentte iki önemli eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazı alanını ziyaret eden Burdur Valisi Ali Arslantaş, kazıda ortaya çıkarılan 'Serapis' ve 'Asklepios' isimli eserler hakkında bilgi aldı. Vali Arslantaş, Burdur Müzesi'nde sergilenecek yeni eserler için kazı ekibini kutlayarak, devam eden çalışmalarda da başarılar diledi.

SERAPİS BÜSTÜNÜN BAŞI BULUNDU

2019 yılındaki kazılarda büst kısmı bulunan Serapis'in bu yıl Roma Hamam Kompleksi'nin farklı bir bölümünde yapılan bitki temizliği sırasında baş kısmı bulundu. Birleştirilen Serapis büstü, müzede sergilenebilecek niteliğe kavuştu. Farklı kazı sezonlarında iki parça halinde bulunan mermer büstün restorasyon ve konservasyon çalışmalarının kazı ekibinin deneyimli restoratörleri tarafından, belgeleme, teşhis/hasar tespiti, temizlik ve sağlamlaştırma uygulamaları şeklinde gerçekleştirildiği belirtildi. Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen mermer büstün restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlandığı, bilimsel yayın çalışmalarının ise halen devam ettiği kaydedildi.

ASKLEPİOS HEYKELCİĞİ

Kaisarion yapısının (İmparator Kültü Tapınağı) güney yamacında sürdürülen kazı çalışmaları sırasında ise yaklaşık 38 santim boyunda bir Asklepios heykelciği bulundu. Oldukça ince işlenmiş, giyimli tanrı, uzun kıvırcık saçları ve sakalıyla betimlenmiş heykelciğin, yılan sarılı asasına dayanmış olan tanrı elinde yumurta tuttuğu belirlendi. Asklepios'un bu şekilde yumurta tutarken yapılmış olduğu betimleri çok az sayıda olması nedeniyle bu heykelin hem arkeoloji tarihi için hem de Kibyra'nın sağlık ile ilgili kültleri için önemli bilgi olduğu belirtildi.

Yangın katmanı içinde bulunan bu Asklepios heykelciğinin, 7 parça halinde olduğu, bulunduğu yangın katmanından ve toprak altında geçirdiği süre boyunca çevresel koşullardan oldukça olumsuz yönde etkilendiği belirlendi. Tüm parçaları mevcut olan heykelciğin genel durumunun sağlam olduğu, eserin restorasyon-konservasyon ve bilimsel yayın çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen eserin konservasyon çalışmalarının ardından tümlenerek orijinal şekliyle sergilenebilir duruma geleceği vurgulandı.

SERAPİS

Serapis; bol dökümlü chiton ve himation giyen ve başında kalathos taşıyan gök tanrı, ışığın tanrısı gibi birçok özelliğe sahip Mısır kökenli bir tanrıdır. Büyük İskender'den sonra Ptolemaioslar'ın devlet propagandası olarak en büyük tanrılar arasında girmiş, ardından ülke sınırlarını aşarak tüm dünyada tapılır hale gelmiştir. Daha sonraları Yunan dünyasının önde gelen tanrıları Zeus, Asklepios, Dionysos, Hades ve Poseidon ile özdeşleşmiştir. Tanrının tapımına Anadolu'da da uzun yıllar devam edilmiştir.

ASKLEPİOS

Yunan dünyasında tıbbın ve sağlığın tanrısı olarak bilinen Asklepios; birçok görevinin yanında iyileştirici tanrı olarak da görev yapan Apollon'un oğludur. Doğumuna ilişkin birçok mitolojik hikâye bulunan Asklepios'u yarı at yarı insan olan Kheiron yetiştirmiş ve mitolojiye göre tanrı hekimliğin bütün inceliklerini de bu at adamdan öğrenmiştir. Tanrının en yaygın görülen atribüsü, antikçağ boyunca hem yer altı hem yeryüzü ile ilgili olmuş hem de şifanın simgesi olarak görülen yılanlı asadır. Ayrıca bazı betimlerinde çam kozalakları, defne dalları, keçi ve köpek de görülür.

BURDUR'UN GOLHISAR ILCESINDEKI KIBYRA ANTIK KENTI'NDE YURUTULEN KAZI CALISMALARINDA ROMA IMPARATORLUK DONEMI'NE TARIHLENEN MERMER SERAPIS BUSTUYLE ASKLEPIOS HEYKELCIGI (FOTODAKI) BULUNDU. (FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR'UN GOLHISAR ILCESINDEKI KIBYRA ANTIK KENTI'NDE YURUTULEN KAZI CALISMALARINDA ROMA IMPARATORLUK DONEMI'NE TARIHLENEN MERMER SERAPIS BUSTUYLE ASKLEPIOS HEYKELCIGI BULUNDU. (FOTO:BURDUR-DHA)

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Etiketler:
 
AK Parti'den evi yanan aileye ziyaret
 
Giyim endüstrisinde kullanılan dar dokuma kumaşlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Burdur ve Antalya plakalı kamyonlar çarpıştı: 1 ölü
BURDUR'un Çeltikçi ilçesi yakınlarında seyir halindeki kamyona arkadan ...
Salda Kayak Merkezi, bembeyaz oldu
BURDUR'un Yeşilova ilçesindeki Salda Kayak Merkezi'ne, mevsimin ilk karı yağdı.
Burdur'da ev yangını
BURDUR Askeriye köyünde bir evde çıkan ve yandaki ahır ve samanlığa sıçrayan ...
 
Pazar girişinde HES kodu denetimi
BURDUR'da salı günleri kurulan halk pazarına girişlerde koronavirüs tedbirleri ...
Seyyar satıcıyı dövüp, görüntülerini kaydettiler
BURDUR'da bir grup genç eve çağırdıkları seyyar satıcı Osman Oflaz'ı (42) ...
Bucak'ta pazara HES kodu olmayan giremeyecek
BURDUR'un Bucak ilçesinde pazar yerlerine HES kodu olmayan esnaf ve vatandaşların ...
 
Bucak KHGB toplantısı yapıldı
BUCAK Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) 2'nci Olağan Meclis Toplantısı, Kent Ormanı'nda yapıldı.
Tartışmada tüfekle vurulan Adem, kurtarılamadı
BURDUR'un Bucak ilçesinde, arkadaş grubu arasında çıkan tartışmada pompalı ...
Burdur'da yaşlı adamı darp iddiasına 4 gözaltı
BURDUR'da yaşlı bir adamı apartman dairesinde darp ettiği iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva