Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
21 Kasım 2022 Pazartesi - 07:36

Rüşvetle kirlenen bir Dünya Kupası

Turgut Güngör

Rüşvetle kirlenen bir Dünya Kupası
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Katar'a 2022 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkı 2 Aralık 2010 tarihinde verildi. O günlerde FIFA Başkanı olan Sepp Bletter şunları söylüyordu:

"UEFA'nın eski başkanı Platini beni aradı ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Katar'a oy vermemi istediğini söyledi. 6 ay sonra Katar, Fransa'dan 14.6 milyar dolarlık bir paketle Rapelle jetlerini satın aldı."

Rüşvetin ilk kokusu böyle çıktı.

ALKOLE İZİN ÇIKTI

Paranız da olsa, maç izlemek için Katar'a gider misiniz? Stadlara içkiyle giriş yasak. Barlar sadece statların çevresindeki alanda ve maçtan bir saat sonra kapanıyor. Toplum önünde flört etmek, el ele tutuşmak, öpüşmek suç sayılıyor. Kadın seyirciler örtülü giysiyle tribünlere girecek. Alkollü içkiye fetva var, haram kabul edilen domuz etine izin yok. 

Arap ülkesi, dünyanın en zengini olsa da, modern, çağdaş yaşam alanlarına paralar dökse de, insana özgürce, istediği gibi, insanca yaşama hakkı vermiyor. İnsan sormadan edemiyor rüşvet vermek helal mi, yasal mı, fetvaya uygun mu?

RÜŞVET KONUŞULUYOR

Rüşvet iddiaları ile anılacak Dünya Kupası günleri futbola gönül verenlerin hayatını 30 gün etkileyecek. Katar yok mu şu Katar, havada uçuşan rüşvet iddialarına daha çok su katar. İlk iddia Dünya Kupası'nın Katar'da yapılması için FIFA başkanı ve yöneticilerine rüşvet verildiği olmuştu. İkinci iddia pazar günü oynanan açılış maçı için Katar'ın rakip takım oyuncularına mağlubiyet karşılığı rüşveti oldu. İlkinde başkanın kellesi gitti. Çok büyük polis operasyonu sonucu FİFA'nın üst düzey altı üyesinin 2018 ve 2022 yıllarında yapılacak Dünya Kupası'na ev sahibi olacak ülkelerin (Rusya ve Katar) seçilmesinde rüşvete karıştıkları belirlendi.

DOLARLARI DAĞITIYORLAR

Katar bizim Konya'nın üçte biri kadar toprağı olan 3 milyon nüfuslu bir ülke. Doğalgaz ve petrolden sağladığı gelirle dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında ilk beşte yer alıyor. Babadan oğula geçen monarşik bir sistemle yönetiliyor. O kadar çok paraları var ki, nereye harcayacaklarını bilemiyorlar. Arap yarımadasında dünyanın en büyük futbol organizasyonu için milyarlarca dolar rüşvet dağıtmaktan çekinmiyorlar. Kanada, ABD ve Meksika'nın aday olduğu 2022 Dünya Kupası maçlarının Katar'da yapılması için 2010 yılındaki oylamada Brezilya ve Güney Amerika Konfederasyonu futbol başkanlarına tomarla dolar ödemeyi göze aldılar. ABD mahkemelerinde görülen davalarda yüzlerce kişinin yanı sıra dünya futbolunun evrensel düzenleyicisi FIFA ve Avrupa futbolunu yöneten UEFA’nın başındaki insanlara rüşvet dağıttıkları belirlendi. Platini ve Bletter futboldan 8 yıl men cezasına mahkum oldu. Dağıtılan rüşvet paraları öylesine büyük rakamlar ki, cezalar çok küçük kalıyor. Toplum önüne çıkmaktan utanması gereken utanmazlar, yeşil dolarların verdiği rahatlıkla bugün bile ortalıkta rahatça dolaşabiliyorlar.

BELGELER GAZETECİDEN

Rüşvetin belgesi mi olur diye tarihe geçen bir söz var. Her seferinde rüşvetin belgesi bir şekilde ortaya çıkıyor, çıkarılıyor. O belgeler olmasa rüşvete, kimse rüşvet demeyecek. 2010 yılındaki olayda The Sunday Times gazetesi muhabirleri, ABD'nin ev sahipliği için lobi şirketinin yetkilileri gibi davranarak, FIFA yönetim kurulunun iki üyesine rüşvet teklif etmişti. Rüşvetin kabul edilmesi sürecini görüntülü belgelerle destekleyen gazeteciler, futbol dünyasını sarsan skandalı ortaya çıkarmıştı. Soruşturmalar sonucu FİFA'nın üst düzey 6 üyesinin 2018 ve 2022 Dünya Kupası'na ev sahibi olacak ülkelerin seçilmesinde rüşvet aldıkları belirlenmişti. İki üyenin aldıkları rüşvetin rakamı 1.5 milyon dolar olarak açıklanmıştı. The Sunday Times rüşvetle ilgili e-mail yazışmalarını ve banka transfer bilgilerini soruşturmayı yürüten İngiltere Avam Kamarasına vermişti. ABD Adalet Bakanlığı da 2020 yılında yayınladığı iddianamede FIFA üyesi bazı ülkelere rüşvet verildiğini öne sürdü.

AKILDA KALACAK OLAN

Katar yok mu şu son yıllarda dilimize dolanan Katar. Kanal İstanbul'u yapacak olan Katar. Trabzon yaylalarında villalar yaptıran büyük yerler satın alan Katar.

Bir ay boyunca futbol maçlarıyla hayatımızın bir parçası olacak rüşvetle alınan Dünya Kupası organizasyonu akıllarda kalacak. Açılış maçında mağlup olması için Ekvator milli takımının 8 oyuncusuna 7 milyon 400 bin dolar rüşvet verilmesi iddiası hiç unutulmayacak. 

Yapay adacıklar yapan, görkemli gökdelenler diken, 8 büyük stadyum inşa eden Katar, Kasım ayında rüşvetle de olsa Dünya Kupası organizasyonu alma başarısı gösteren Katar. 10 yılda binlerce işçinin, güvenliği yetersiz çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği Katar. 40 derece sıcaklıkta maçların oynanmasına onay çıkarmak için kim bilir kaç milyon dolar vermiştir? İlk kez kış aylarında bir Dünya Kupası için tüm dünyada lig maçlarını yasaklatma kararına kaç dolar ödemiştir? Bir gün bunların hepsi ortaya çıkar.

 
Gran Fondo World Series Antalya'da yapıldı
 
Tatil beldesinde orman yangını çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gran Fondo World Series Antalya'da yapıldı
Uluslararası Bisiklet Birliği - UCI - International Cycling Union’nun ...
Muratpaşa'nın Sultanları kazandı
MURATPAŞA Belediyespor, kendi evinde ağırladığı Yeşilyurt karşısında maçı ...
Demrespor U18, DSİ'yi 4 golle geçti
ANTALYA U18 Futbol Ligi 1 Grup'ta oynanan maçta Demre Belediyespor U18 ...
 
Antalyaspor'da 10 numara giyen bekleneni veremiyor
SPOR Toto Süper Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'da 10 numaralı ...
Antalyaspor'da Şahin'in vazgeçilmezi Wright
SPOR Toto Süper Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'da, futbol sorumlusu ...
Afrika ülkeleri kamplarını Antalya'da yapıyor
Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası maçları için liglere ara verilirken, ...
 
Ferdi Kadıoğlu, A Milli Takım kadrosundan çıkarıldı
A Milli Futbol Takımı'nın İskoçya ile oynadığı maçta sakatlanan Ferdi ...
Serik'te Van maçı hazırlığı
SERİK Belediyespor hafta sonu evinde konuk edeceği Vanspor FK hazırlıklarını sürdürdü.
Afrika ülkeleri kamp için yine Antalya’yı seçti
Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası için liglere ara verilen dönemde, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva