Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
30 Eylül 2015 Çarşamba - 14:09

Rusya'da umut 2019

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel kahvaltılı toplantısına katılan turizmciler Rusya’da umutların 2019 yılında ancak yeşerebileceğini belirttiler.

Rusya da umut 2019
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

KONYSİAD’ın ATİK’te düzenlediği kahvaltılı toplantısının konukları Akvaryum ortağı irfan Demirok, ICF Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Keleş, POYD Başkanı Ali Kızıldağ ve Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer oldu.

Toplantının açılışında konuşan İrfan Demirok, 2015 yılının turizm için zor bir yıl olacağının beklendiğini ama bu kadar zor olmasını kimsenin beklemediğini, turizmcinin son bir yıla göre bu yıl çeklerinin yüzde 70’inin patladığını kaydetti.
 
ANTALYA TURİZMDE HARİKALAR YARATTI
 
Antalya bölgesinin turizmde çok büyük başarılara imza attığını anlatan Abdullah Keleş, ‘’Antalya turizmde harikalar yarattı. 2000 yılında Akdeniz’in en büyük destinasyonu olan Mayorca havaalanı 19 milyon turist ağırlarken Antalya 7 milyon ağırlıyordu. 2014 yılında Mayorca 21 milyon, Antalya havaalanı ise 28 Milyon turist ağırladı’’ dedi.


 
Keleş şunları söyledi:

‘’Turizmde kişi sayısı yerine azalmanın ekonomiye ne kadar zararının olduğuna bakmak gerekir. Bir otel ortalama 100 Milyon Dolara mal oluyor. Kriz durumlarında oteller ayakta kalabilmek için fiyat kırma zorunda kalıyorlar. Rusya’dan gelenler ortalama 8 geceleme kalırlarken bu yıl ortalama yer yer 6.9 gecelemeye düştü. Antalya’da oda sayısı çok fazla. Antalya’da toplamda 140 Milyon geceleme olması lazım ki otellerin dolulukları iyi olsun. Antalya’ya gelen turistin yüzde 84’ü Mayıs – Eylül ayları arasında geliyor. Diğer aylar adeta boş. Antalya turizmde avantajlı bir destinasyon. 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyar insan yaşıyor. Biz bunun sadece 12 milyonunu misafir ediyoruz. 1 saatlik uçuş mesafesinde 190 milyon, 2 saatlik uçuş mesafesinde ise 600 milyon insan yaşıyor. Bu rakamlar Antalya turizminin geleceği için umut vericidir. 2015 yılında yüzde 5 ile 15 arasında bir azalı bekleniyor. 20 Eylül itibariyle Rusya pazarında yüzde 20 düşüş var. Antalya havaalanının yıllık yolcu kapasitesi 40 milyon. Saatte 72 uçağa hizmet verilebiliyor. Bu 80 uçağa kadar çıkabiliyor. Bölgemizde negatif durumlar var. Bu nedenle 2016 yılı her şey güzel olacak diyemeyiz. Bu nedenle turizm sektörü kapı kapı dolaşarak açığı kapatmanın peşindedir.’’
 
RUSYA PAZARINDA UMUT 2019 YILI
 
Antalya’da 2015 yılında Rusya pazarının kötü geçeceğinin 2014 yılı Eylül ayından belli olduğunun altını çizen Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer, Rusya’da ekonomik durumun hala kötü olduğunu, benzinin varilinin 48 Dolar, Ruble’nin ise 65.95 olduğunu vurguladı.


 
Kazakistan’da da durumun kötü olduğuna değinen Özer, şöyle konuştu:

‘’Kazakistan’da 6 hafta önce rezervasyonlar çok iyi gidiyordu. Ancak bir gecede yüzde 32 devalüasyon oldu. Bütün rezervasyonlar iptal edilmeye başlandı. Rusya’da bürokratlar, polis ve askerin yurt dışına çıkışı yasaklandı. İç turizme büyük yatırımlar yapılıyor. Rusya 10 gün öncede bir karar alarak 30 bin Rublenin üzerinde tatil paketi alan kişiler maaşlarından kesilen vergilerden muaf tutulacaklar. 2016 yılı, hatta 2017 yılı iyi olacak diyemeyiz. Herkesin ortak görüşü en iyimser tahminlerle 2019 yılında her şey rayına girer. Bu yıl bakanlık Mayıs ayı için uçak başı 6 bin Dolar destek verdi. Nisan mayıs aylarında Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turistler toplam kapasitenin yüzde 8’ini oluşturuyor. Bizler bu teşvikten yararlanamadık. Bu teşvikle bizim Mısır ile rekabet şansımız olmadı. Biz desteğin yıl sonuna kadar sürdürülmesini istedik. Mısır Rusya pazarında bizim ciddi rakibimiz. Bakanlık 2.ci bir destek verdi ama bu desteğinde bize hiçbir yararı olmayacak. Çünkü bizler uçakları daha önce iptal etmiştik. Biz Mısır hükümetinin tur operatörlerine verdiği desteği istiyoruz. Kilit Global olacak bizim bu yılki hedefimiz 450 bin misafirdi. Bunun 400 bini gerçekleşecek. Biblio Globus, Tez Tur ve All Tours olarak Rusya ve Almanya pazarında 2016 hedefimiz 2 milyon turisttir.’’
 
TURİZMDE ŞAMPİYONLAR LİGİNDEYİZ-
 
Toplantıda konuşan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise şöyle konuştu:
 
‘’Türkiye turizmde çok büyük evreler geçirdi. Çok büyük başarılar elde etti. Türkiye bugün dünya turizm liginde şampiyonluğa oynuyor. Turizmde bazı ülkeler Türkiye’yi örnek almaya başladı. Türk turizmi her 3-4 yılda bir kriz yaşadı. Biz krizlere alıştık. Türkiye’de turizmin sahibi yok ama çok dinamik bir özel sektör var. Turizm bugünkü hale özel sektör sayesinde geldi. Türkiye daha önceki yıllarda turizmde çok fazla destek alırken günümüzde inanılmaz bir kıskaç içerisindedir. Turizm Yatırımcısı çok ciddi finansal riskle işleri yürütmeye çalışıyor. Biz turizmciler gidilebilecek her noktaya gideriz. Bizim başka pazarlar aramamız lazım. Nereden ne kadar turist getirebiliyorsak getirmeliyiz. Gezinen kurt aç kalmaz. 
2016 yılında turizmde büyüme öngörülmüyor. Belki sayı bazında yüzde 2-3 artı olabilir ama gelirde daha iyi olacağımız söylenemez. Bölge cadı kazanı gibi. Güvenlik ve barış olmadan turizm olmaz. Bu nedenle turizmde gelecek için bir şey öngörülemiyor.’’



“TURİZM BİR BARIŞSEVERDİR!”

Antalya’nın “Yeryüzü Cenneti”, “Akdeniz’in İncisi” ve “Türk Rivierası” olarak anıldığına dikkat çeken KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu, Dünya genelinde 35 milyon kişi üzerinde müşteri memnuniyetine dayalı olarak yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en iyi 100 Oteli arasında Antalya’dan da 15 Otel yer almakta, Uluslararası Golf Kulüpleri dünyaca ünlü golfçülere ev sahipliği yapmakta olduğunu ifade etti.
 
TURİZM AÇISINDAN ANTALYA’DA 2015 YILI NASIL GEÇTİ?
 
2015 yılında turizm sezonu başında, tedbir alınmazsa sezonun kötü geçebileceğine dair sinyaller alınmaya başlandığını hatırlatan Terzioğlu şöyle konuştu:
 
‘’Yurtdışından en çok Rusya ve BDT ülkelerinden ziyaretçi akınına uğrayan ilimizde, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da göz kırpmaya başlayan siyasi ve ekonomik kargaşa aslında turizmde de yaşanacak olumsuzlukların habercisi idi. Eylül ayından itibaren başlayan kriz söylemleri, tedbir alınması gerekliliği yönünde beyanatlar, özellikle Rusya ve BDT ülkelerine çalışan büyük tur operatörü yetkililerinin büyük krizin geleceğinin haberini 2014 yılı Kasım ayından itibaren vermeye başlaması durumun ciddiyetini belli etti
 
Antalya için 2015 yılında başlıca turizm problemleri hakkında da konuşan Terzioğlu, şunları söyledi:
 
‘’1- Bağımsız devletler topluluğu ve Rusya’da ekonomik ve siyasi krizler, İran, Irak Lübnan, Libya ve mısırda iç kargaşa.
 
2- Avrupa ülkelerini etkisi altına alan Türkiye’de yaşanan siyasi kriz ve kaos ortamıdır.
 
2015 yılında alınan tedbirler ve yaşanan olumsuzluklardır.
 
Terzioğlu, ‘’KONYSİAD olarak bizler Turizmcilerinin ikaz çığlıklarının dikkate alınmadığını,
Tüketicilerin karar verme sürelerinin uzadığı, erken rezervasyon oranlarının düştüğünü, Devletin turizme destek konusunda hazırladığı destek paketlerinden gerekli ve yeterli verimin alınamadığını, Rusya ve BDT ülkelerinin, yaşanan ekonomik kriz sebebi ile ülke vatandaşlarını iç turizme yönlendirdiğini gözlemledik.
 
Aynı dönemde turizmcilerimizin ise bu krizi aşabilmek için aldıkları önlemler olarakta Gerek konaklama gerekse paket fiyatlarını indirdiğini, İç pazara ve krizden etkilenmiş görünmeyen Avrupa ülkelerine yöneldiğini, Operatör ve Otellerin karşılıklı fiyat kırma yoluna gittiğini, Otellerde çalışan kapasitesinin azaltıldığını, İstenen  desteği ve verimi sağlamasa da  hükümet destek paketi ve teşvik primlerinden yararlandığını, Reklam faaliyetlerine ağırlık verdiğini, Ulaşılabilir lüks kavramını geliştirdiğini, Yüksek sezonda dahi bazı Otelleri açmama kararı aldığını gözlemledik.’’
 
Bora Terzioğlu, yaşanan bu olumsuzlukların yansımaları hakkında da şöyle konuştu:
‘’Personel azaltılmasına gidilmesinin Otellerde hizmet kalitesinde düşüş yaşanmasına sebep olduğu, 2015 Yılında alınan önlemlerin ve uygulanan teşviklerin turizmciler açısından tatminkar bulunmadığı ve açıkçası omuz omuza hissinin yaratılamadığı ,
 
Teşvik Primlerinin ,  Yeni Otel yapımının çok turist gelmesini sağlayacağına yönelik ters algı yarattığı ve  Her şey dahil sitemli Otel sayısındaki hızlı artışın hem gelen turistin hem sunulan hizmetin kalitesini düşürdüğü hem de şehir ekonomisine hiçbir katkıda bulunmadığı anlaşılmıştır.
 
Sonuçta gelinen  noktada  sadece turizm ana sektörlerinde değil, turizmi besleyen 50’den fazla yan sektörde de maalesef iflaslar yaşanmaya başlamıştır.’’
 
2016 BEKLENTİLERİ ve SONUÇ
 
Bora Terzioğlu, 2016 yılı beklentileri hakkında da şu görüşleri paylaştı:
‘’KONYSİAD olarak bizler, Türk turizmcilerinin krizleri fırsata çevirmedeki ustalığının, 2015 yılındaki hataların tekrarlanmamasının ve hükümetin etkili şekilde turizmcilere destek elini uzatmasının 2016 yılı sürecinde yegane güvencemiz olacağı fikrindeyiz.
 
Yabancı turist açığının kapatılması  için 2016 yılında iç pazarda hareketliliği artırmak amacıyla projelerin hayata geçirilmesi, Otel fiyatlarında turizm zincirine zarar vermeden indirim yapılması, erken promosyonlar, daha etkili devlet teşvik ve katkıları ile Türkiye’de yaşanan siyasi kaosun bir an önce sonlandırılmasının  2016’yı olumlu etkileyeceğine olan inancımız tam. Otellerin yoğun olduğu Antalya şehrimizde teşvik belgelerinin yeni yatırımlar yerine modernizasyon veya yenileme yapan otel işletmelerine verilmesinin de turizm sektörüne daha fazla katkı sağlayacağını öngörüyoruz.
 
Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği olarak bizler, turizmin Otel içlerine sıkıştırılmaması gerektiğini, barışın, huzurun ve güvenliğin sağlandığı ortamda tüm yan sektörlere sirayet etmesini, yatay birilerleme yaşanmasını talep ediyoruz. Konyaaltı İlçemiz Antalya Merkez bölgede turistlerin en çok rağbet ettiği bölge, kilometrelerce sahili, çakılı, sahil şeridinde yer alan cafe restaurantları, kültür merkezleri, müzesi ve festival alanları ileönem verilmesi gereken umut vaad eden bir bölge.Bu bölgenin çok daha hızlı gelişerek dünyaca tanınmış bir ilçe olması ancak turizmcilerimizi destekleri ile mümkündür. Şehrimize gelen turistleri Otel lobilerinde, havuz başlarında değil, şehrimizde, yani festivallerimizde, müzelerimizi ve tarihi mekanlarımızı, ören yerlerini gezerken, sahil cafelerinde, binbir çeşit Akdeniz yemeklerinin sunulduğu restaurantlarımızda, plajlarımızda, mağazalarımızda, sokaklarımızda görmek istiyoruz, KONYSİAD olarak ilimize gelen turistlerin şehrimizi ve Konyaaltını keşfetmelerini, bu şehri yaşamalarını istiyor ve bunu ancak sizlerin katkıları ile gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. İnanıyoruz ki, Turizm İlçemizle, İlçemiz Turizmle kazanacak!’’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Engelli bireyler piknikte buluştu
 
Aspendos mermerine coğrafi işaret talebi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu tarihi değerleri sadece meraklıları ziyaret etti
ANTALYA'da insanlık tarihiyle yaşıt Karain Mağarası, Büyük İskender'in ...
Antalya'dan İzmir'e transfer
Mövenpick Hotel İzmir'in yeni Satış Direktörü Aslıhan Özgür oldu.
Ünlü otele haciz
Aydın Didim'de bulunan tesettür oteli Caprice Palace Otel'de haciz işlemi yapıldı.
 
Güvenlik olmazsa turizm olmaz
BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Rifai Taleb, ...
Bakan Topçu: Aspendos eleştirileri ideolojik linç
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna ...
Aspendos restorasyonunda 'mutfak mermeri' eleştirisi
ANTALYA’da dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki ...
 
Alanya'da yılda 250 bin turist safari yapıyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'ne tatile gelen turistlerin en çok tercih ettiği ...
Turizm desteği belli oldu
Turist sayısındaki azalmaya karşı önlemler artıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ...
Oteller hastane veya okula dönüşebilir
Turistik Otelciler İşletmeciler ve yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva