Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
17 Aralık 2014 Çarşamba - 14:24

Rusya'daki kriz rus turist sayısını yüzde 35 düşürdü

RUSYA'daki ekonomik kriz ve rublenin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle Antalya'ya gelen Rus turist sayısında Ekim ve Kasım aylarında yüzde 35 oranında düşüş yaşandı.

Rusya daki kriz rus turist sayısını yüzde 35 düşürdü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Rusya'daki krizin 2015 yılını komple kaplayacağını söyledi. Rusya'daki kriz nedeniyle yönünü iç pazara çeviren turizmciler ise geçen yılın altında fiyatlara erken rezervasyon satışına başladı.
 
Hem Türkiye hem Antalya'nın 2013 ve 2014 senelerinde Rus turist açısından birinci sıraya yükseldiğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, hem rublenin dolar karşısındaki değer kaybı hem de ambargolar sebebiyle Ekim ayında geçen yıla göre Antalya'ya gelen Rus turist sayısının yüzde 35 düştüğünü söyledi. Yüzde 35'lik düşüşün Kasım ayına da aynı şekilde sürdüğünü belirten Budak, "Rus turistler, Antalya turizminde çok önemli bir yere sahip. O yüzden önümüzdeki yılla ilgili önümüzde fuarlar var. Özellikle EMITT Moskova Fuarı son derece önemli. Beklentimiz bir düşüşün olacağı ama çok agresif bir düşüş beklemiyoruz" dedi.
 
TARIMI DA ETKİLİYOR
 
Antalya ekonomisinde sadece turizm açısından değil, tarımda da aynı sıkıntıların yaşanmaya başladığını anlatan ATSO Başkanı Budak, şöyle konuştu:
 
"Çünkü bizim Antalya'daki yaş meyve sebzede birinci sıradaki ihraç pazarımız Rusya. Oradaki alım gücünün düşmesi devalüasyondan dolayı paralarının değer kaybetmesi ihracatı da olumsuz etkiledi. Bununla ilgili önümüzdeki yıl buralardan gelebilecek muhtemel kayıpları önlemek için özellikle tanıtıma büyük ağırlık verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili bizde bir takım girişimlerde bulunuyoruz."
 
ATSO öncülüğünde kurulan Tanıtım A.Ş.'nin bu sene 38 ülkede tanıtım atağına geçtiğini ve bu farların hepsine Antalya'yı tanıtacağını kaydeden Budak, "Tabi ki Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hükümetin özellikle imaj çalışmaları üzerinde son derece fazlaca durmaları gerekiyor. Avrupa'daki pazarımızı daha da büyütmemiz gerekiyor. Burada oluşacak kaybı Avrupa'dan Ortadoğu'dan İran'dan tamamlamamız gerekiyor" dedi.
 
2015'İ KOMPLE KAPLAR
 
TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Rusya'daki kriz 2015 yılını komple kaplayacak diye düşünüyorum. Çünkü ciddi bir devalüasyon, yüzde 100'ü geçen bir devalüasyon, ekonomilerinin toparlanmaları çok hızlı olmaz. Sonuçta devalüasyon paranın değer kaybıdır ve satın alma gücünü de doğrudan etkiler. Satın alma gücünü özellikle turizm açısından etkilemesi de son derece doğal olur. İnsanlar vazgeçebilirler. Tatile gitmekten vazgeçebilirler. Onun için bizim çalışmalarımızı bu yönde geliştirmemiz gerekiyor. Hem Rus pazarına tanıtım açısından revam etmemiz hem de diğer pazarların tamamına ciddi tanıtım çalışmaları ve tanıtıma yatırım yapmamız gerekiyor."
 
AVRUPA'DA İMAJ VURDU
 
Rusya'da rublenin dolar karşısındaki değer kaybının yanı sıra Avrupa pazarında da imaj sorunu yaşandığı, Avrupa'daki medyanın Kobani ve Türkiye'yi her an savaşa girecek bir ülke gibi yansıtmasından kaynaklanan imaj kaybının talebi ciddi oranda olumsuz etkilediği belirtildi. ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, içinde bulunduğumuz Aralık ayında turizmde dış pazarda yaşanan daralmanın etkisiyle turizm yörelerindeki otellerin iç pazara yönelik geçen yılın da altında fiyatlarla sunulan kampanyalar başlattığını açıkladı.
 
Geçen yıla göre iç pazarda erken rezervasyonda iki kat talep artışı yaşandığını belirten Suat Özbek, "Şu an bakıldığında geçen senenin üzerinde, hatta iki katının da üzerinde kayıt yaptıran var. Geçen senenin altında fiyatlarla kampanyalarımız devam ediyor. Bunun nedenine gelince Türkiye'nin yurtdışından gördüğü talebin durumu. İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Rusya gibi pazarlarda düşüş olması, otelcilerin yüzünü iç pazara dönmesini sağladı. Rusya'da 1 dolar 30 ruble iken şimdi 55- 60 rubleden bahsediliyor. Neredeyse yüzde 100'e yakın devalüasyon. Böyle bir ekonomik tabloda kaç kişi tatile çıkabilir" diye konuştu.
 
Avrupa ülkelerinde ise imaj açısından sorunlar yaşandığını belirten Özbek, şunları söyledi:
 
"İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika gibi pazarlarda olumsuz bir algı yönetimi sözkonusu ve hatırı sayılır, gözle görülür düşüş gerçekleşiyor. Kobani olayları hala Almanya, Fransa gibi ülkelerde ana haberlerde konu oluyor, bu olayların verildiğini duyuyoruz. Türkiye'nin imajına olumsuz etki eden bir durum. Ayrıca Suriye çekişmeleri, Türkiye'nin savaşa girme ihtimali olan ülke olarak ifade edilmesi de talebi düşüren bir etken."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Antalya'da kent suçları yarışmayla ortaya konacak
 
Antalya'da 17 Aralık protestosu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ruble düştü Antalya panikte
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar ...
Ödüllü turnuva yok diye ünlü takımlar gelmiyor
ANTALYA Spor Turizmi Birliği Derneği Başkan Yardımcısı ve Papillon Otelleri ...
Ertuğrul Özkök: Fettah kardeşim bizim mahalleye bekliyoruz
Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, Fettah Tamince'nin başlattığı ...
 
Ramazan Aslan'ın başarı öyküsü
ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen ...
Fettah Tamince Antalya'da konuştu
RIXOS Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 150 milyon ...
Kızıldağ güven tazeledi
PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği'nin genel kurulunda başkan seçilen ...
 
Antalya'da turizmciyi üzen karar
ANTALYA'da yapılan Milli Eğitim Şurası'nı terk eden Eğitim- İş Genel Başkanı ...
Teleferik bakım sonrası yeniden hizmette
İSVİÇRE teknolojisi ile üretilen Tahtalı Dağı'nın 2365 metre yüksekliğindeki ...
Rubledeki düşüş, turizmde rusya pazarını sarsacak
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva