Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Cannes jürisinde Türk isim
Cannes jürisinde Türk isim
Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
6 Eylül 2023 Çarşamba - 09:47

SMA'lı Kaan Efe'den sevindiren haber

İZMİR'de, 2,5 yaşındaki Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası Kaan Efe Şanal, bağış hesabında toplanan parayla 6 ay önce Almanya'da gen tedavisinden faydalanmaya başladı. Fizik tedavi ve yutma terapisine devam eden Kaan Efe, burnundan beslenmesine yarayan sondadan kurtuldu.

SMA lı Kaan Efe den sevindiren haber
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bergama ilçesinde yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli Mehtap Şanal (39) ve esnafken bakkal dükkanını kapatmak zorunda kalan Barış Şanal'ın tek çocukları Kaan Efe Şanal'a 6 aylıkken SMA Tip 1 teşhisi konuldu. Valilik izinli bağış hesabı açtırarak tedavi için gerekli 1,8 milyon euroyu 11 ayda toplayan Şanal ailesi, 6 ay önce Almanya'ya gitti. Kaan Efe'nin gen tedavisi Zolgensma'nın ardından fizik tedaviye başladığını anlatan Barış Şanal, "Almanya'ya geldikten yaklaşık 25 gün sonra ilacımızı aldık. Daha sonra, ilacın yan etkilerini azaltmak için yaklaşık 3 ay kortizon tedavisi gördük. Çok şükür hiçbir yan etkisi olmadı. Ardından fizik tedavimiz ve yutkunma terapilerimiz başladı. Burada kalmaya devam ediyoruz. Çünkü doktorumuz hiçbir sıkıntının kalmamasını bekliyor. Hatta 2 yıl zarfında 4 ayda 1 kontrole gelmemiz öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

'EL VE AYAKLARDA HAREKETLENME BAŞLADI'

Kaan Efe'nin tedaviden önce burnundan beslenmesini sağlayan sonda kullandığını belirten Şanal, Zolgensma'dan sonra yutkunma terapisti ve doktorun önerisiyle mideden beslenmeye geçtiklerini söyledi. Fizik tedavi ve yutkunmayla ilgili ergoterapi aldıklarını dile getiren Şanal, şunları söyledi:

"Kaan Efe'de tedavinin ardından güzel gelişmelerimiz var. Burundan besleniyordu. Terapiler sayesinde yutkunmayı geri kazanabileceğini öngörüyoruz. Burun sondası çıktıktan sonra nefes konusunda epey rahatladık. Daha önce sürekli tıkanıyordu. Kucağımda 5 saniye tutamıyordum. Hemen yatırmamız gerekiyordu. Sürekli aspire ediyorduk. Burnunu, ağzını temizliyorduk. Bunlar ciddi manada azaldı. Uzun süre kucağımızda kalabiliyor. Ayakları, elleri daha önce neredeyse hiç hareket etmiyordu. Şimdi hareket edebiliyor. Hiç oturtamıyorduk. Bir yerden bir yere seyahat ederken, Bergama'dan İzmir'e kontrole gelirken bile çok zorlanıyorduk. Oturması problemdi. Yatırarak getiriyorduk."

'KOPYA GEN SAYISI 1 OLDUĞU İÇİN İŞİ BİRAZ DAHA ZORDU'

Türkiye'ye dönüş tarihlerinin henüz net olmadığını kaydeden Şanal, ergoterapiden oldukça iyi sonuçlar aldıklarını, tamamlanmadan yurda dönüş yapmayacaklarını ifade etti. Güney Amerika kökenli ergoterapinin bir tür yüz masajı olduğunu anlatan Şanal, "Yutkunmanın geri gelmesi çeşitli hareketler yapılıyor. Kaan Efe'nin kopya gen sayısı 1. Yani normal SMA'lı hastalara göre çok ağır. Kopya sayısının en az 2 olması lazım. Kopya gen sayısının 1 olması çok nadir görülen bir durum. Kaan Efe'nin işi biraz daha zordu. Buna rağmen çok güzel gelişme gösterdi. Keşke ilacı çok daha erken alabilseydik. Almanya'da bu tedaviyi çok daha erken yaşta alan çocuklar hastalığı hiç hissetmeden normal bir çocuk gibi yaşamına devam ediyor. Kaan Efe de algıları çok yüksek olduğu için her şeyin farkında" diye konuştu.

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL (FOTOGRAFTA), BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI. FIZIK TEDAVI VE YUTMA TERAPISINE DEVAM EDEN KAAN EFE, BURNUNDAN BESLENMESINE YARAYAN SONDADAN KURTULDU. (FOTO: IZMIR, DHA)

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL (SOLDA), BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI. ANNE MEHTAP SANAL (ORTADA), BABA BARIS SANAL (SAGDA) (FOTO: IZMIR, DHA)

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL (FOTOGRAFTA), BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI.  (FOTO: IZMIR, DHA)

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL( ORTADA) , BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI. ANNE MEHTAP SANAL (SOLDA), BABA BARIS SANAL (SAGDA) (FOTO: IZMIR, DHA)

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL (FOTOGRAFTA), BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI.  (FOTO: IZMIR, DHA)

IZMIR'DE YASAYAN 2,5 YASINDAKI SPINAL MUSKULER ATROFI (SMA) TIP 1 HASTASI KAAN EFE SANAL (SAGDA) , BAGIS HESABINDA TOPLANAN PARAYLA 6 AY ONCE ALMANYA'DAKI GEN TEDAVISINDEN FAYDALANMAYA BASLADI.ANNE MEHTAP SANAL (ORTADA), BABA BARIS SANAL (SOLDA) (FOTO: IZMIR, DHA)

Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA)

 
Mobilyacılar sitesinde çöken duvar kamyoneti ikiye ayırdı
 
Kazada yaralanan sürücü çevredekileri kızdırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mobilyacılar sitesinde çöken duvar kamyoneti ikiye ayırdı
İKİTELLİ'deki mobilyacılar sitesinde şiddetli yağmurla birlikte duvar kamyonetin üzerine çöktü.
Eski bakanlardan Cevheri, vefat etti
ESKİ bakanlardan Necmettin Cevheri (93), Ankara'da hayatını kaybetti.
Kestane ve kestane balı 'Gal arısı' tehdidi altında
Son yıllarda kestane ağaçlarında etkili olan dal kanserinin yanı sıra ...
 
Sezen Aksu- Zerrin Özer barıştı
Sezen Aksu, yıllardır kendisiyle küs olan Zerrin Özer'e zeytin dalı uzattı.
Pelin Akil'e Portekiz'de hırsızlık şoku
Oyuncu Pelin Akil tek başına çıktığı Portekiz tatilinde hırsızlık şoku yaşadı.
Deli Yürek'in yardımcı yönetmeni boğularak can verdi
Sapanca ilçesinde arkadaşlarıyla bindikleri kayıktan yüzmek için Sapanca ...
 
İstanbul Valiliği: Sel nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı
İSTANBUL Valiliği dün akşam İstanbul'un bazı ilçelerinde meydana gelen ...
Sokaktaki araçlar sel sularında böyle sürüklendi
KÜÇÜKÇEKMECE'de dün akşam etkili olan sağanak yağış sırasında sokak içerisinde ...
Karakuş: Uçağın yakıt tankı kısa devre nedeniyle düşmüştür
EMEKLİ Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, dün Ankara'da F-4 savaş uçağından ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva