'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
3 Mart 2019 Pazar - 17:16

Sadece Salda'da yaşıyor

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) gölet projesinin iptali için açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda, dünyada sadece Salda Gölü'nde bulunan 'pseudophoxinus burduricus' balığının da tehlike altında olduğu kaydedildi.

Sadece Salda da yaşıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yeşilova ilçesindeki turkuaz suyu ve bembeyaz kumsalları ile 'Türkiye'nin Maldivleri', 'Saldivler' gibi isimlerle anılan, son yılların önemli turizm merkezi Salda Gölü'nde, DSİ'nin Kayadibi Göleti ve Sulamasına Ait Malzeme Ocakları Projesi'ne ilişkin yargı sürecinde bilirkişi heyetinin raporu tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 300 dönümlük alanında 'Millet Bahçesi' projesi yapılacağı da açıklanan Salda Gölü'nde DSİ'nin gölet projesiyle ilgili 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararının iptali için 2017 yılında dava açıldı.

DANIŞTAY RET KARARINI BOZDU

Yeşilovalı 3 kişi adına 2 yıl önce avukat Tuncay Koç tarafından açılan davada, Isparta İdare Mahkemesi'nce 'ret' kararı verildi. Mahkemenin kararı, Danıştay'a temyiz edildi. Danıştay 14'üncü Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Danıştay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, bölgede keşif yapan bilirkişi heyeti, rapor hazırladı.

BURDUR'DA SON YILLARIN EN GOZDE TURIZM MERKEZI SALDA GOLU'NU BESLEYEN SU KAYNAKLARI UZERINE DSI'NIN GOLET PROJESININ IPTALI ICIN ACILAN DAVADA HAZIRLANAN BILIRKISI RAPORUNDA, DUNYADA SADECE SALDA GOLU'NDE BULUNAN 'PSEUDOPHOXINUS BURDURICUS' BALIGININ (FOTODAKI) DA TEHLIKE ALTINDA OLDUGUNA ISARET EDILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

'SU SEVİYESİNİN AZALMASINA NEDEN OLUR'

Raporda, birinci derece doğal sit alanı içinde kalmasına rağmen gölet için Salda Gölü çevresinden kum alındığı kaydedildi. İnşası tamamlanan göletin, Salda Gölü'nün beslenme havzasında olduğuna da dikkat çekilen raporda, "Salda Gölü'nü besleyen sınırlı sayıdaki su kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, Kayadibi Göleti'nin Salda Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasına neden olacağı öngörülmektedir" denildi.

ENDEMİK BALIK TÜRLERİ TEHLİKEDE

Raporda, 'aphanius splendens' adlı yosun balığı, 'pseudophoxinus burduricus' adlı yağ (çiçek) balığı, 'cyprinus carpio' adlı ot balığı ve 'oxynoemacheilus' adlı sürüngen damalı yılan balığı gibi endemik türlerin Salda Gölü'nde yaşadığı belirtildi. İnşası tamamlanan Kayadibi Göleti'nde biriktirilen suyun, Salda Gölü'ne ulaşması gereken su miktarı, mineraller ile oksijenin düşmesine neden olduğu, bunun da canlıların yaşama ortamının daralmasına yol açtığı kaydedildi.

'GÖLET PROJESİ DOĞRU DEĞİL'

Raporda; Kayadibi Göleti'nde biriktirilecek su miktarının 5 milyon metreküpün altında kalacağı gerekçesiyle 'ÇED raporu gerekli değildir' değerlendirmesinin, bölgede daha önce yapılan baraj ve göletlerin mevcut kaçak- izinli su sondajlarının Salda Gölü'ne olası etkileri dikkate alınmadan yapılan yanlış uygulama olduğu kaydedildi. Raporda, "Halen Salda Gölü'nün kurumaya ve daralmaya başladığı tespiti sonucu yapılan işlemin, sulamayla ilgili altyapı projesinin ve ihalesinin henüz yapılmadığı ve yakın zamanda da yatırım planı içerisine alınmadığı, bu nedenle gölet projesinin doğru olmadığı kanaatindeyiz" denildi.

İPTALİNİ İSTEDİLER

Dava konusu alanların uluslararası önemde kuş yuvalama ve yaban hayvanlarının doğal yaşam alanı olduğuna da dikkat çekilen raporda, "Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda alanın korunması gerektiği, yapılan tüm incelemeler neticesinde 'ÇED gerekli değildir' kararının iptalinin uygun olacağı kanısına varıldığı kararına varılmıştır" denildi.

BURDUR'DA SON YILLARIN EN GOZDE TURIZM MERKEZI SALDA GOLU'NU BESLEYEN SU KAYNAKLARI UZERINE DSI'NIN GOLET PROJESININ IPTALI ICIN ACILAN DAVADA HAZIRLANAN BILIRKISI RAPORUNDA, DUNYADA SADECE SALDA GOLU'NDE BULUNAN 'PSEUDOPHOXINUS BURDURICUS' BALIGININ DA TEHLIKE ALTINDA OLDUGUNA ISARET EDILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

BURDUR'DA SON YILLARIN EN GOZDE TURIZM MERKEZI SALDA GOLU'NU BESLEYEN SU KAYNAKLARI UZERINE DSI'NIN GOLET PROJESININ IPTALI ICIN ACILAN DAVADA HAZIRLANAN BILIRKISI RAPORUNDA, DUNYADA SADECE SALDA GOLU'NDE BULUNAN 'PSEUDOPHOXINUS BURDURICUS' BALIGININ DA TEHLIKE ALTINDA OLDUGUNA ISARET EDILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Sahil Antalya Yaşam Parkı talih kuşunun kanatlarında
 
Ünlü sanatçıyı dolandırıp tefecilere borcunu ödemiş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürekli ceza yiyordu kurşun yağdırdı
Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan Elektronik Denetleme Sistemi’ne kızan ...
Burdur'da Deprem Haftası etkinlikleri
BURDUR'da, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.
Burdur'da tekvando heyecanı
OKUL Sporları Yıldızlar Kız-Erkek Tekvando Grup Birinciliği müsabakaları Burdur'da başladı.
 
İYİ Parti adaylarını tanıttı
İYİ Parti'nin Bucak seçim ofisinin açıldığı törende, belediye başkan adayları, ...
BUTSO akredite oda sertifikasını yeniledi
BURDUR Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ...
Meçikoğlu'ndan Vergi Haftası mesajı
BUCAK Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Vergi ...
 
Yörük göçü 14 Nisan'da
BURDUR Yörük Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Alaettin Kalkan, geçen ...
Karate grup maçları sonuçlandı
ANADOLU Yıldızlar Ligi Karate Akdeniz Grup müsabakaları Burdur'da tamamlandı.
Zeynep'in hedefi dünya şampiyonluğu
BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Beden Eğitimi Öğretmenliği ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva