'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
15 Ocak 2011 Cumartesi - 16:21

Şahin:"İnsanlık tarihine sahip çıkıyoruz"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'da Patara Antik Kenti'ndeki Likya Birliği'ne ait, tarihin bilinen en eski parlamento binasını, dünya parlamento başkanlarını davet ederek açmayı planladıklarını söyledi

Şahin: İnsanlık tarihine sahip çıkıyoruz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, "TBMM olarak hem geçmişimize, hem de insanlık tarihi silsilesi içerisinde en eski demokratik parlamento olarak bilinen bu mekana sahip çıkıyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Antalya'nın Kaş İlçesi'ndeki Patara Antik Kenti'ndeki restorasyon çalışmaları TBMM tarafından gerçekleştirilen Likya Birliği'nin parlamento binasında incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık'tan bilgi alan Şahin, M.Ö. 2'nci Yüzyıl'ın son dönemine tarihlenen parlamento binasını ve çevresini gezdi. Meclis Başkanı Şahin, burada yaptığı açıklamada, kendinden önceki Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafından başlatılan çalışmalar ile TBMM'nin, Anadolu'nun en eski uygarlıkların beşiği olduğunu göstermeye çalıştığını söyledi. Meclisin restorasyon çalışmalarına parasal kaynak aktardığını kaydeden Şahin, "Ben de bu projeyi, kendisinden sonraki meclis başkanı olarak devam ettiriyorum. Restorasyon işini üstlenen firma Nisan ayının ortalarında bu restorasyonu bitireceğini bize vaadetti" dedi.
PARLAMENTO BAŞKANLARIYLA AÇACAĞIZ
Dünyanın en eski demokratik usülle oluşturulmuş parlamentosunda restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından dünya parlamento başkanlarını davet etmek suretiyle açılışını planladıklarını kaydeden TBMM Başkanı Şahin, "Ancak Nisan ayı TBMM'nin de açıldığı bir ay. Hangi ayda, hangi tarihte açacağımız konusunu henüz belirlemedik. Meclisimizin açılması ve açıldığı günün kutlanması bizim için son derece önemli. Bunu gölgelemek de istemeyiz açıkçası" diye konuştu. Meclisin Türkiye'nin önemini ortaya koymak ve Anadolu coğrafyasının, medeniyetlerin yaşadığı bir coğrafya olarak tüm insanlığa hatırlatılması gibi bir sorumluluğu olduğunu dile getiren TBMM Başkanı Şahin, "Burayı dünya parlamento başkanlarını davet ederek açmayı planlıyoruz. Bunu da önemsiyoruz" dedi.
Patara'ya ikinci kez geldiğini belirten Şahin, "Tabii daha önceki geldiğimden bugüne kadar gelişmelerin, ilerlemelerin olduğunu gördüm. İnşallah Nisan ayına yetişir" dedi.
TBMM'nin bütçe imkanlarıyla meclisin açılmasına giden yolda önemli köşe taşları olan Erzurum ve Sivas kongre salonlarının restorasyonunu üstlendiğini de belirten Mehmet Ali Şahin, restorasyon çalışmalarıyla igili protokolün imzalandığını ve yakında çalışmaların başlayacağını söyledi. TBMM Başkanı Şahin, "TBMM olarak hem geçmişimize sahip çıkıyoruz hem de insanlık tarihi silsilesi içerisinde en eski demokratik parlamento olarak bilinen bu mekana sahip çıkıyoruz. Bunun meclis olarak görevimiz olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. İnsanlık tarihinde ne kadar geriye doğru gidilirse gidilsin insanların yönetim sorununun hep gündemde olduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Şahin, şunları söyledi:
"Nasıl yönetileceğiz, nasıl barış içerisinde fertlerin temsilini de düşünerek bir sistem kuracağız, hep gündemde olmuştur. Milattan Önce 2. Yüzyıl'ın sonlarında herhalde Likya Birliği'nde yaşayan Likyalıları temsilen seçilmiş olan parlamenterlerin görev yaptığı bir yer burası. Dolayısıyla temsili bir demokrasi uygulanmış. Burada bir parlamento oluşturmuşlar. Likya Birliği'ne bağlı birtakım şehirler var. Şehirlerin yönetimi var ve bu şehirler biraraya gelerek bir yapı kurmuşlar. Herhalde buna federal bir yapı da diyebiliriz. Dolayısıyla insanlık tarihinin şu anda bilimsel olarak tespit edilen verilere göre en eski parlamentosu. En eski parlamentoda 91 yaşına girmiş TBMM'nin başkanı olarak bulunmak tabii farklı duygular içerisine insanı itebiliyor. Burayı bir açalım, açma noktasına gelelim. Dünyanın belli başlı ülkelerinin parlamento başkanlarını buraya davet ederek burayı açmanın hem Türkiye, hem Anadolu coğrafyası, hem de milletimiz için önemli bir misyon ortaya çıkartacağını düşünüyorum. Türkiye'nin tanıtımı için önemli olacaktır diye değerlendiriyorum. Doğrusu buna önem veriyoruz. Zaman zaman dünya parlamento başkanları 5 yılda bir araya geliyor. En son Kanada'da biraraya gelmişti. O toplantılara katılan tüm parlamento başkanlarını davet ederek burayı açmanın anlamlı olacağını düşünüyorum."
TBMM Başkanı Şahin, antik kentteki incelemelerinin ardından öğle yemeğini Patara'da yedi.
"ENERJİ İÇİN DOĞALGAZA BAĞLI MI KALALIM?"
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Patara Antik Kenti'nde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından karayoluyla geldiği Kaş'ta kent meydanında vatandaşlarla buluştu. Kaş Kaymakamlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan TBMM Başkanı Şahin, Ocak ayında açık havada bir çay bahçesinde gerçekleşen toplantıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kaş'ın, Antalya'nın özellikle turizm bakımından önde gelen ilçelerinden biri olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Şahin, ilçenin sorunlarının başında ulaşım ağı geldiğini söyledi. Son yıllarda bu bakımdan çok önemli mesafeler alındığını kaydeden Mehmet Ali Şahin, "Buraya gelmeden önce yapımı büyük ölçüde tamamlanmış yat limanını gezdim. Nisan ayı içerisinde hizmete gireceğini ilgili arkadaşlar bildirdiler. Yat limanının burada devreye girmiş olması Kaş'ın çevresini önemli ölçüde değiştirecektir. Turizm potansiyelini daha da artıracaktır. Ben şimdiden çevrede yaşayan vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Kaş'a yat limanı yapılması konusunun Antalya'dan 2007 yılında milletvekili adayı olduğu dönemde de gündemde olduğunun altını çizen Meclis Başkanı Şahin, "Şimdi yap- işlet- devret modeliyle inşaatının tamamlanmış olduğunu görmek beni son derece sevindirdi. Gerçekten önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum" dedi.
TBMM Başkanı Şahin, mikrofonu kendisiyle birlikte toplantıya katılan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili müdürlerine teslim etmeden önce "Karşınızda bir siyasi olarak konuşamam, çünkü TBMM'nin görevleri, sorumluluğu ve fonksiyonu farklı. Ama ben Antalya milletvekiliyim, hepinizin hizmetindeyim" dedi. Meclis Başkanı Şahin'e konuşmasının ardından Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, ilçenin tanıtım kitapçığını hediye etti.
Şahin, konuşmaların ardından Kaşlıların sorunlarını dinledi. Türk Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Kaş Temsilcisi Muhlise Ozan, bölgeye yapılacak Kıbrısçık Barajı'nın planlama çalışmalarının, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle durdurulmasını istedi. Meclis Başkanı Şahin bu talep karşısında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'a dönerek, "O zaman referandum yapılır" dedi. TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin Rusya, Ukrayna'dan doğalgaz ihtiyacını karşıladığını belirterek, "HES'ler su kullanarak enerji üretmektedir. Enerji üretmek için doğalgaza bağlı mı kalalım yoksa akıp giden suları enerjiye mi dönüştürelim. TBMM yakın bir zamanda güneş enerjisinden ve rüzgardan enerji elde edilmesi için yasa da çıkardı. Enerji ihtiyacını karşılamak için birçok imkanı değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.
 HES'lerin bazı yerlere yapılmasında sakınca olabileceğini de belirten TBMM Başkanı Şahin, "Antalya'nın Korkuteli Sülekler köyü. Oradaki köylülerimiz elmacılık yapıyor ve Rusya'ya ihracat ediyor ve geçimlerini öyle sağlıyorlar. Köylüler 'Bu HES planlanan yere yapılırsa bizim meyve ağaçlarını sulamamız mümkün değil. Meyveciliğimiz ölecek' dedi. Yerinde inceledim ya yukarıya alırlar veyahut da bu yapılmaz" diye konuştu. Tepkisini dile getiren TTKD Temsilcisi Ozan'a "Bir hizmete hemen karşı çıkmamak lazım, faydası mahsurları nedir? Masaya yatırmak lazım" diyen Meclis Başkanı Şahin, "Ben biliyorum ki baraj konusu hep karşıma çıkmıştı, vatandaşlarımızın bir beklentisi var. 'Böyle bir baraj yapılırsa çevrecilik açısından yara alır' diyorsunuz bunları inceleyeceğiz" diye konuştu. Meclis Başkanı Şahin, ilçenin Kıbrısçık Barajı'nın yapılması yönünde bir beklentisi olduğunu söyledi. TTKD Temsilcisi Ozan'ın konuşmasının ardından barajın sular altında bırakacağı Kemer köyü muhtarı da ısrarla söz almak istedi. Toplantıyı yöneten Şahin, "Size sataşma mı var o zaman söz hakkı doğdu. Meclis başkanı alışkanlıklarım var" diyerek, ortamı yumuşattı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, sorunları dinledikten karayoluyla Kaş'tan Ankara'ya hareket etti.

BİR GÜN ÖNCE YAŞANANLAR

Antalya'da Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin açılışına katılan Türkiye Büyük Millet Meclsi Başkanı (TBMM) Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin kayıp olan Hizbullah sanıklarıyla ile ilgili sorusunu yanıtladı. TBMM Başkanı Şahin şöyle konuştu:

"Çok ağır sayabileceğimiz cezaları yerel mahkemelerce çarptırılmış kiminin ağırlaştırılmış müebbet hapis, kiminin farklı cezalara çarptırıldığı birtakım kişilerin, dosyaları Yargıtay'ca onanmadığı için 10 yıllık tutukluluk süresi dolduğunda tahliye edilmiş olmaları, tabii kamuoyunda farklı bir tepkiye neden olmuştur. Bundan hepimiz üzüntü duyduk. Keşke bu dosyalar zamanında incelenip 10 yıllık tutukluluk süresi dolmadan onansaydı, Türkiye bu durumla karşılaşmasaydı."
Tahliye edilen ve henüz davaları kesinleşmemiş olan kişilerin ortada olmadığının ve kaçmış olabileceğinin konuşulduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Bu ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Emniyet birimlerimizin ve İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda daha duyarlı olması beklenirdi. Bu kişiler, tahliye edilmiş olmakla birlikte, beraat etmiş kişiler değildir. Dosyalarının onaylanması halinde muhtemelen tekrar tutuklanacakları keyfiyeti karşısında bu kişilerin çok yakın takip halinde olması gerekirdi diye düşünüyorum. İnşallah emniyet birimlerimiz çok kısa sürede bunları yakalayarak adalete teslim eder ve bunlar cezaevlerine yeniden gönderilirler. Böyle bir tespitimi ve üzüntümü sizlerle paylaşmak durumundayım."

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Antalya Şubesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu dinamizmi ile işadamlarının girişimcilik ruhunun ülkede gerçekten etkin hale geldiğini söyledi. Antalya Şubesi'ni açtığı derneğin 46 şubede ve yurtdışında örgütlendiğini 10 binden fazla üyesi olduğunu belirten Şahinş, bunun da 10 bin işletme, işyeri ve istihdam anlamına geldiğini kaydetti. Ülkedeki 3.5 milyon KOBİ'nin yüzde 70'lik bir istihdam sağladığını vurgulayan Şahin, Meclis'ten geçen hafta geçen yeni Ticaret Kanunu'ndan örnek verdi. Şahin şunları söyledi:

"KOBİ'lerin Türk ekonomisine daha fazla katkı sağlaması ve daha fazla desteklenmesini gerektiğini düşünüyorum. Meclis, Türkiye'de ticaret erbanının sanayici ve esnafın önündeki yasal engelleri kaldırdı. Halen yürürlükte olan Ticaret Kanunu yarım asırdır, Borçlar Kanunu neredeyse bir asırdır, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, hantal bir hale gelmişti. Duruşmalar yıllardır bitmiyordu. Sizin meclisiniz 2700 maddelik kanunu yasalaştırdı. İktidar, muhalefet elele 'Piyasanın beklediği temel kanunları biran önce çıkarılım' dedik 'hay hay başkanım' dediler. 10 günlük süre öngörmüştük. 10 ocak ile 20 ocak tahmin etmiştik ama meclisimiz öyle çalıştı ki 3 günde çıktı. Tüm siyasi partilere, milletvekililerine, grup başkan vekillerine şükranlarımı sunuyorum. Demek uzlaşmayla biraraya gelerek yapamayacağımız birşey yok. İnşallah uzlaşma devam eder.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Dr. Hasan Sert de  Türkiye'nin köşeye kenara sıkışmış bir ülke olmadığını hedefleri olan bir ülke olduğunu söyledi. Sert, 2023'de ülkenin hedefinin dünyada ilk 10 ülke arasına girmek olduğunun altını çizdi.

Meclis Başkanı Şahin açılıştan sonra 3. Piyade Er Eğitim Tugayı'na geçti ve nezaket ziyaretinde bulundu. Şahin bu ziyaretin ardından bir süre önce yaşamını yitiren milletvekili Fikret Badazlı'nın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

ŞAHİN, ANSİAD BALOSUNA KATILDI

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, valilik ziyaretinin ardından Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 21'nci Kuruluş Yıldönümü Balosu'na katılmak için Lara'daki Barut Oteli'ne geçti. Şahin, gecede protokol masasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ile aynı masada yanyana oturdu. Akaydın ödül törenin başlamasından kısa bir süre sonra TBMM Başkanı Şahin'in konuşma sırası gelmeden törenden ayrıldı. ANSİAD Yılın İşadamı Ödülü'ne, ANSİAD'daki çalışmaları ülke ve bölge ekonomisine katkısından dolayı 80 yaşındaki işadamı İbrahim Şencan layık görüldü. Çallıoğlu Grubu'nun sahibi olan Şencan, duygu yüklü bir konuşma yaptı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da gençlik yıllarında yanında çalışmasıyla bilinen İbrahim Şencan, "57 yıldan beri aktif iş hayatı içindeyim. 57 yıldır ortaya koyduğumuz eserlerin bir mükafatı olarak görüyorum. 57 yılı boşa geçirmemişim" dedi. Şencan, başarısında katkısı olan eşi İpek Şencan'a teşekkür etti, "Bu gece benim gecem" dedi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, işadamı Şencan'a, "Bu ödülü tek başınıza alırsanız İpek Hanım'a haksızlık etmiş olursunuz" deyip İpek Şencan'ı da davet etti. Şahin, ödülü Şencan çiftine verdi.

ANSİAD'ın 21'nci yıldönümünde bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Şahin şöyle konuştu:

"Bu ödül töreni başladığı andan itibaren büyük dikkatle izliyorum. Etkilendiğimi ve havaya girdiğimi itiraf etmek istiyorum. Şencan'ın tecrübelerini bizlere paylaştı. Nüfus cüzdanı eskimiş olsa bile delikanlı olduğunu ispat etti. Türkiye'ye, Antalya'ya kazandırdığı katma değerden dolayı şükranlarımız sunuyorum. Sizin bu cevval haliniz ülkeye hizmet edeceğinizi gösteriyor. Ayrıca ANSİAD, Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşında."

Sivil toplum örgütlerinin demokrasiye güç verdiğini vurgulayan TBMM Başkanı Şahin, başarının ve başarılı insanların ödüllendirilmesi gerektiğini belirtti.

Gecede medya ve sanat dallarında verilen ödüllerde sahiplerini buldu. ANSİAD'da Mehmet Hacıarifoğlu'nun yerine bugün yapılan genel kurulda başkanlığa Ergin Civan seçildi.

MEDYA ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Haber dalında Faruk Keskin'in ödülünü Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "İnceleme-Araştırma Dalı'nda Duygu Şahin'in ödülünü Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, "Röportaj" Dalında Ulaş Kökçe'nin ödülünü Antalya Milletvekili Sadık Badak verdi. "Program" dalında Mehmet Talay'ın ödülünü ise Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsrafil Kurtcephe verdi. Yılın Kültür ve Sanat Ödülü'ne Doç.Dr. Emre Madran ile merhum Sıtkı Olçar layık görüldü.

 
 

 
Turizmciler zirvede
 
ANKA’ya tarafsızlık ödülü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da simide zam
Antalya'da 50 kuruşa satılan 80 gram simidin gramajı 10 gram artırılarak ...
Gazipaşa’da kaza: 1 ölü
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde bir otomobilin yoldan çıkarak devrilmesi ...
Meclis Başkanı Şahin Antalya’da
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, gece yarısı ...
 
Adını stada verecekler
İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden, 'Kıvırcık Ali' ...
Defalarca tecavüz ettiler
ilköğretim okulu 8'inci sınıf öğrencileri 13 yaşındaki N. B. ile aynı ...
Bu bir siyasi recm'dir
Dursun GÜNDOĞDU’nun yorumu
 
Eşi ve oğlunu arıyor
Antalya'da büfe işletmecisi Bahattin Uzunel, ikinci evliliğini yaptığı ...
Bu torpile “Baka”kaldık
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın personel alımı öncesi, Ak Parti’li başkan ...
Yapay kalple yaşayacak
Futbol antrenörü Bekir Çalışkan'a Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva