Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
24 Şubat 2020 Pazartesi - 16:28

Sahte tüccardan çiftçiye milyonluk vurgun

ANTALYA Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, geçen yıl 100- 250 çiftçinin, sahte tüccarlar tarafından tahminen 1 milyon lira dolandırıldığını belirtti.

Sahte tüccardan çiftçiye milyonluk vurgun
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Nazif Alp, "Parayı garanti etmeden kimseye vermesinler" dedi. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz ise "Buradaki fiyatın üzerinde satış varsa bu, dolandırıcılık demektir" diye konuştu. 

Tarımın başkenti sayılan ve 175 bin çiftçinin 50 kalemde yaş sebze ile meyve ürettiği Antalya'da, 100- 250 üreticinin sahte- dolandırıcı tüccarlar tarafından tahminen 1 milyon lira dolandırıldığı ortaya çıktı. Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya'da 35 bini kent merkezinde 175 bin çiftçinin olduğunu söyledi. Alp, tüccarların çiftçiden mahsülü astronomik fiyattan aldığını, yüzde 10'unu peşin ödeyip, ikna ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Kendi işçisini de getirip çiftçiyi bu maliyetten de kurtarıyor, ikna ediyor. Çiftçi duyarlı olmalı. Komisyoncudan nasıl peşin alınıyorsa tüccardan da banka teminatlı mektup olması lazım. Verdiği çeke güvenmemek lazım. Parasını garanti etmeden çiftçim malını kimseye vermesin. Mal gitti mi, geri dönme şansı yok. Tüccar malı topladı mı, bir gecede gidiyor."

'MALINI GARANTİ YERE SATSIN'

Kendisinin de tüccar mağduru olduğunu, 6 yıl önce seradaki mahsülü karşılığı 17 bin liralık çekin karşılıksız çıktığını söyleyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Alp, "Güvendiğim için hukuki yollara gitmemiştim. Çiftçi duyarlı ve dikkatli olmalı, malını garantili yere vermesi lazım, ileride ağlamasın. Ağlayınca para dönmüyor. Dolandırılma olayları 1 yıl sonra çıkıyor. Antalya genelinde 100 ile 250 çiftçinin parası gidiyor. Şu an en kötü şartlarda 1 milyon lira dolandırılmış durumda. Komisyoncular bile dolandırılıyor ama parayı kendi cebinden karşılıyor. O bile garanti değil. Narenciyeci, seracı, malını garantili yere satsın. Yoksa dönüşü olmayan para" dedi. 

TOPTANCI HALİ ÖNERİSİ

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze- Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz ise çiftçiden, mahsulünü toptancı haline getirmesini istedi. Yılmaz, "Borsa burada kurulur, fiyat burada tespit edilir. Buradaki fiyatın üzerinde bir satış varsa bu, dolandırıcılık demektir. Halin dışında köyden mal alanın niyeti farklıdır" diye konuştu. 

Şu an sıkma portakal fiyatının, toptancı halinde 1 lira 50 kuruş olduğunu söyleyen Yılmaz, "'Tüccarım' diyenler bu portakalı, 2 veya 3 liradan alıyorsa bilin ki siz dolandırılacaksınız. Reel fiyatın üzerinde bir ticaret dönüyorsa bu paranın gideceğini gösterir" dedi.

Komisyoncuların yüzde 8 kar ettiğini, işin hamallığı ve vergisini komisyoncunun çektiğinin altını çizen Yılmaz, "Komisyoncular olarak biz de zaman zaman dolandırılıyoruz ama her şekilde çiftçiye parasını ödüyoruz" diye konuştu.

Korkuteli'nde 30 yıllık çiftçi Ali Sarıca da tüccarların tarlada mahsulü aldığını ve aralarında dolandırılan arkadaşlarının olduğunu belirterek, "Ben tüccara mal vermedim. 2 kasa da olsa komisyoncu için toptancı haline getiririm" dedi.

Konyaaltı ilçesi Çakırlar bölgesindeki narenciye üreticisi Salih Ögke ise dolandırılan üreticinin çevresine bu durumu açıklayamadığını, utandığından sakladığını söyledi. Ögke, "Bahçe maliyeti, mahsul toplama ücretleri yüksek, gelir az. Bunu bilenler çiftçinin damarına girmeyi biliyor ve kandırıyorlar. Ben topladığım portakalı hale gönderiyorum veya kendim pazarda satıyorum. Komisyoncu da aldığın belli sattığın belli faturası açık. Vurguncu tüccarlar, evi ve kontrol edeni olmayan bahçeye gelip, mülk sahibi yokken bir günde ürünü toplayıp gidiyor. Çiftçi kendine ödenen ön avans parasıyla kalıyor. Bunlara dikkat etmek lazım" diye konuştu.

Ahmet İSTEK /ANTALYA, (DHA) -


 

Etiketler:
 
Antalya'daki kazada yaralan vekil ve eşinden haber var
 
Ankara'da 3'lü zirve
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'daki kazada yaralan vekil ve eşinden haber var
ANTALYA'da geçirdiği trafik kazasında yaralanan AK Parti Samsun Milletvekili ...
Antalya'da ambulans devrildi: 4 yaralı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesi yakınlarında özel bir hastaneye ait ambulansın ...
Doğayı, fotoğraf karelerine yansıttılar
KUMLUCA Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 'Doğanın Kalbini Çekiyoruz' ...
 
Alanya mutfağı İstanbul'da tanıtılacak
ALANYA Belediyesi Türkiye'deki önemli şefleri, gıda tedarikçilerini ve ...
Enerjinin kalbi Antalya'da atacak
ANTALYA Enerji Verimliliği ve Dönüşüm Fuarı (ENEREX Antalya) ilk kez Antalya ...
'Ölüm büyüsü davasında verilen 75 yıl hapis, en yüksek cezalardan'
ANTALYA'da, 'Sende ölüm büyüsü var' yalanı söylenerek, yüksek miktarda ...
 
Antalya'da 3 kardeşin deniz keyfi
HAVA sıcaklığının 19 derece olduğu Antalya'da, çocuklar karlı dağ manzarası ...
Arkadaşını yangından sırtına alarak kurtardı
ANTALYA'da bir gecekonduda çıkan yangında içerde mahsur kalan Yusuf Hayran ...
İçki çalan şüphelilere suçüstü
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir bardan 76 adet içki çaldığı gerekçesiyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva