Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
20 Temmuz 2018 Cuma - 07:57

Sahte ulumalarla çakma çakallık yapanlar...

Avukat Figen Çalıkuşu... İki dönemdir 6'ncı sıradan CHP Antalya Milletvekili adayı oluyor ama kazanamıyor. Son seçimde Mehmet-Ahmet Altan kardeşlerin avukatı olması nedeniyle CHP tabanından tepki de gördü. Çalıkuşu, CHP'nin Antalya'da neden fazla vekil çıkaramadığını da araştırdı. İşte o yazısı:

Sahte ulumalarla çakma çakallık yapanlar...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA SOKAKLARINDAN İZLENİMLER…

Figen Albuga Çalıkuşu yazdı

Seçmen CHP’nin daha fazla milletvekili çıkaramamasının nedenini, aday listesinin seçim başarısı üzerine bina edilmemiş olmasına bağlıyor

Sallandım, bilerek sallandım.

İstedim ki seçimin üzerinden biraz zaman geçsin, Antalya’yı izleyeyim, Antalya’yı dinleyeyim, sokağın sesine kulak vereyim.

Sokak izlenimlerine geçmeden önce, seçimin üzerine kısa bir rakamsal çerçeve vereyim ki, sokak izlenimimin oturduğu kaide belirginleşsin.

24 Haziran seçimlerinde 2,5 milyon yeni seçmen oy kullandı. Bu yüksek orandaki yeni seçmen katılımına rağmen yaklaşık rakamlar ile AKP 2,5 milyon, Ana Muhalefet Partisi CHP 800 bin oy kaybetmişti.

İktidar partisinin ve ana muhalefet partisinin birlikte oy kaybı normal şartlarda bir siyasi kilitlenmenin işaretidir. Ancak 24 Haziran seçimlerinin kendine özgü farklı bir durumu var.

Bu seçimlerde yeni kurulan İyi Parti de seçimlere katılmış, Meclis’te grup kurmuştur.

Siyasal iktidarın tüm siyaset ve hukuk sınırlarını zorlayarak baraj altı bırakmak istediği HDP %10 barajını aşarak Meclis’e girmeyi başardı. İyi Parti seçim pastasından yüzde 10’luk bir dilim kotarırken, HDP ve Meclis’e ancak 3 milletvekili sokan Saadet Partisi, bir önceki seçime oranla oyları artırdı.

Şunu da vurgulayarak hatırlatıp söyleyeyim:

İyi Parti ve HDP’nin Meclis’e girmesi demokrasi cephesinin omurgasını oluşturan CHP yönetiminin yaklaşımları sayesinde oldu, AKP’nin Meclis’te azınlığa düşmesi sağlandı. Saadet Partisi’nin oy oranının artmasında da CHP stratejisinin katkısı söz konusudur.

Şunu da ilave edeyim:

AKP’nin koalisyon ortağı gibi hareket eden MHP’nin de oyları düşmüştür. Ancak bu parti grup kurarak ve yüzde 10 barajını aşarak, beklentilerin aksine sürpriz yapmıştır. Artık bundan böyle çok partili bir Meclis söz konusudur.
 
Şimdi gelelim Antalya’ya…

Yukarıdaki tablo Antalya’ya da aynen yansıdı. Açık yürekle söyleyeyim, görüntü böyle olmakla birlikte bu aynen yansıma Antalya özelinde yaşanmaması gereken bir sonuçtur.

Zaten sokak da bunu haykırıyor. Peki neden?

Çünkü CHP bir önceki seçimlere oranla çok olumlu ve avantajlı şartlara rağmen yüzde 5 oy kaybetmiş, rahatlıkla kazanacağı milletvekillerini diğer partilere kaptırmıştır.

Bu sonuç için kim ne ve hangi köklü analizi yapar bilmem ama sokak analizini yapmış, mühürleyip rafa kaldırmış bile…

Antalya CHP’nin doğal müttefiki sayılması gereken bir kenttir. Yaşam tarzı, yıllık 14 milyon turist sayısı, güçlü orta sınıf yapısı ve eğitim düzeyi, en eğitimli kadın nüfusunu barındırması Antalya’nın farklarını oluşturur. Nitekim Antalya referandum oylamasında ezici bir oranda “hayır” oyu vermiştir.

Ayrıca ekonomik şartlar, işsizlikten pahalılığa kadar olumsuz makro göstergelerin günlük yaşam üzerindeki ezici etkisi de muhalefetin başarı şansını yükseltmesi gereken en önemli etmenlerden biridir.

Muhalefete büyük avantaj sağlayan diğer koşullara girmiyorum. Yolsuzluk, yasaklar, yönetememe, eskiye takılıp yeni ve farklı bir şey söyleyememe, umutsuzluk v.s.

Ama bunları sokakta duydum. Sokaktaki eleştiri bombardımanı hiçbir noktayı açıkta bırakmadan bombalıyor…

Sokaklar CHP’nin oy oranını düşürmesi ve daha fazla milletvekili çıkaramamasının nedenlerinden ilkini, milletvekili listesinin seçim başarısı üzerine bina edilmemiş olmasına bağlamakta.

Vallahi, sokaklarda duyduğum, rastlaştığım eleştirileri izlerken şu gerçeği anımsadım:

İPSOS’un 2018 seçim sonuçlarına dayanarak yaptığı araştırmaya göre, ilköğretim düzeyine doğru gittikçe AK Parti, üniversite düzeyine doğru gittikçe CHP’nin oy oranı yükseliyor.

Bu demektir ki; CHP eğitimli ve bu nedenle de sorgulayan seçmen kitlesine sahiptir. Bu kitlenin bu özelliği göz ardı edilmemesi gerekirken, liste hazırlanırken, Antalya’da pekâlâ göz ardı edildiği seçmen nezdinde elle tutulur şekilde görülüyor.

Bir kadın seçmen bana aynen şunları söyledi:

Listeyi hazırlayanların hangi özellikte seçmen kitlesinden oy aldıklarını unutmuş ya da önemsememiş olduğu anlaşılmaktadır. 
Hazırlanan her listeyi CHP seçmeni sorgulamaz ve oy verir düşüncesi büyük bir yanılgı ve hatadır.

Antalya’da üstelik bir Genel Başkan Yardımcımız da varken böylesi oy kaybına neden olabilecek bir liste yanılgısına düşülmüş olması daha da düşündürücüdür.

Sustum ne diyeyim?

Maalesef, saha çalışmaları sırasında en çok liste eleştirisi ile karşılaştım. Yakıcı sorular yumağıyla karşılaştığımda muhataplıktan sıyrılmak istedim, “Sayın Baykal’a liste başı vermek insanî bir saygının gereğidir ama siyaseten ne kadar doğrudur” sorusu mesela, nasıl cevap vermek gerekir, insanî vefa ile seçmen realitesi arasında sıkışıyor insan…

Daha seçim öncesi pek çok hemşerimiz listeye olan kızgınlıkları sebebi ile oylarını esirgeyeceklerini açık yüreklilikle beyan ettiler.

Ve maalesef bu beyanların gerçekliği seçim sonuçları ile görülmüş oldu.

Türkiye yaş ortalamasının 29 olduğu ve 2,5 milyon yeni genç seçmenin aramıza katıldığının bilindiği bir seçime hazırlanırken derinlemesine yapılması gereken “strateji çalışmasının yapılmadığı” da eleştirilen konulardan biri. Sokak fazlasıyla üzerinde duruyor, onu bizzat gördüm.    

Sokaktan naklen yayına devam edeyim:

Listenin yenileşmesine, kadın genç dengesini, keza bölgesel dengeleri taşımasına fırsat verilmedi.

Eski izlenimini veren bir liste görüntüsünden kaçınılmadı.

Çok daha etkileyici ve dolayısıyla sürükleyici bir liste yapılabilirdi.”

Kadın feryatları ise vurguyu daha farklı bir yere yapıyor.

Antalya’da CHP 1935 yılından beri kadın milletvekili çıkaramıyor, çünkü erkek egemen bir anlayış sürekli ilk beşe hâkim oluyor.

İlk sıraya bir kadın aday konarak farklı ve etkileyici bir açılım yapılabilirdi, bir yenileşme rüzgârı estirilebilirdi. 

Nedense gene geleneksel kalıplar tercih edildi. İlk beşte tek bir kadın adayın olmaması, 85 yıldır tek bir kadın milletvekilinin bile Meclis’e gönderilmemiş olması ne mahcubiyet ne de daha özenli bir davranışa yol açmadı. Başta bir kadın seçmenlerden bir özür bile dilenmedi.”

Bu konuya hak verip kapatmak için çabaladım, ama el hak doğru söylüyorlar.

Çünkü erkek egemen siyasetin ağırlığı kırılamamıştır.

Diğer tüm partilerde sorunsuz seçilecek sıralarda kadın aday olmasına karşın, yeri geldiğinde ilk kadına seçme ve seçilme hakkını veren ülke olmakla övünülmesine rağmen Atatürk’ün benimsediği kadın erkek eşitliğinin siyasi öncelikler adına bir türlü yeterince içselleştirilemediği görülmektedir.

Bunlar sokaklar, bir de ilçeler var…

Oraları da adım adım dolaştım. Onların eleştirileri ilçeler bazında yükseliyordu:

Antalya ilçeleri arasındaki özellik farkları ve bunun seçime etkisi de yok sayıldığını topluca söylüyorlar.

Örneğin tıpkı Serik gibi Manavgat da Antalya’nın bir ilçesidir, Alanya da. Ancak ikisi de birbirinden çok farklıdır.

Bu iki ilçe arasındaki denge milletvekili listelerine yansımadığı vakit, önemli bir eksiklik ortaya çıkıyor

Nitekim siyasetle yoğrulmuş, yerel siyasetin dehlizlerinde dolaşmış, tecrübeli bir seçmenimiz, adeta olay yeri incelemesi yaptı:

İl Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı, vekil adaylarının Serikli olması sebebi ile Serik ilçemiz ağırlıklı temsil edilmiş ama CHP burada üçüncü olmuştur. Burada bir yanlışın olduğu ortadadır.

Antalya’nın sürekli değişen soysal, ekonomik tomografisinin analizi iyi irdelenerek yeni ve farklı seçim stratejileri hazırlandığı, sahadaki çalışmalarımız eskisi gibi babadan kalma usullere bağlı kaldığı” eleştirisini de duydum.

Bunları sıkı sıkıya not ettim. Sizlerle de paylaşmak istedim.

Bir de sokağın bu çok akılcı gözlemlerine, buradan üreyen sert eleştirileri değerlendirmek yerine “sahte ulumalarla çakma çakallık yapmayı” deneyenler var. Onlar temel çözüm isteyen konularla değil, insanlarla uğraşarak zehir üretimi peşindeler ama zehir üretmekte bile çok yetersizler.

Onlara Muratpaşa İlçesi’nden bir üye bana soru sorarak eğlenceli bir cevap verdi:

Birinci sıraların hep başarılı sayıldığı, beşten öte milletvekili neredeyse MHP’nin baraj altı kalması dönemi hariç hiç çıkmadığı donmuş hâli ve her türlü başarısızlığı neşter masasına yatırmak yerine tek tük de olsa kimilerinin gelmiş geçmiş altıncı sıra adaylarına bulaşma sakilliği ve kurnazlığı bu genç arkadaşımızın alay konusu olmuştu.

Ortalıkta hiç görünmeyen başarılı, sıcağın altında helak olan başarısız, öyle mi” diye soruyordu…

Sokak eleştirileri bana umut verdi.

HAYATİYET gördüm.

Hattâ samimi bir şekilde söyleyeyim, sevindim…

Neden mi?

Çünkü bu analizlerin bir sonraki seçimlere katkısının olması ve eksikliklerin giderilmesi ve mahcubiyet duyulması hâlinde hiç şüphesiz Antalya’da seçim açık ara birinci kazanılacaktır.

Enseyi karartmadan eksiklikleri gidermek, safları kuvvetlendirmek ve morali bozmamak gerekir.
  

 
Bu görüntüler 2 yıl sonra ortaya çıktı
 
Şafak nöbeti
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ben duygusu başarıyı engeliyor 23 Temmuz 2018 Pazartesi 22:58

Ben koltuk iktidar i egosu benlik cikarcilik insanın başarısını engeliyor sadece kendini nasıl başkan olurum belediye başkanı olurum koltuk sahibi olurum insanın başarısını engeliyor gözü hirstan başka bir görmüyor. Zaten koltuk sahibi olmadan hizmetler etsen toplum seni istediğin getirir.

Yorumu oyla      3      3  
ali k. 21 Temmuz 2018 Cumartesi 11:05

Seçilememiş birisinin seçim analizi yapması pek sağlıklı değildir. Yazının bazı bölümleri doğru olsa da tümünün gerçeği yansıtmadığı ortadadır.

Yorumu oyla      3      3  
Erol Demir 21 Temmuz 2018 Cumartesi 09:41

Avukat hanımefendi kendi düşüncelerini ne güzel yazmış,çuvaldızı karşıya batırırken iğneyi de birazcık kendisine batırsa iyi olurmuş.CHP nin Antalya da oy kaybetmesinde herkesin hatası var bir tek bu hanımefendinin yok öylemi;Bakın sayın hanımefendi bu düşüncelerle giderseniz girdiğiniz iki seçimde de milletvekili seçilemediniz gibi üçüncüde de seçilme sansını elinizde ki baltayla doğruyorsunuz.Söylediğiniz gibi ilk 5 de bir kadın olmalıydı hatta 1 de olsa daha şık ve güzel olurdu, ancak inanın bu kadın siz olmamalıydınız, olursa zorunlu verilen oylarla vekil seçilip meclise gidecekdiniz bu da sokak da ki seçmenin vijdanını sızlatacakdı.Sokak sesini duyduğunuzu söylüyorsunuz ama nasıl oluyor da sizinle ilgili konuşanları duymuyorsunuz, yoksa duymamak için özel bir yöntem mi gelişdirdiniz.Şimdi sizin sokak da duyamadığınız veya anlamaya çalışmadığınız konuşmaları söyleyeyim de belki bur dan duyma imkanınız olur.Avukat olmanız sebebiyle savunmanın kutsallığından yola çıkarak herkesi savunma hakkınız var buna kimsenin bir söz söyleme hakkı yok,ancak siz aynı zamanda CHP de politika yapmaya soyunmuş birisiniz, iş de zurnanın da tam zırt dediği yer burası,siz anlaşılan CHP seçmenini çok iyi anlayamamışsınız ama anlamanız da beklenemez zaten şimdi siz bu 90 yıllık çınarın neresindesiniz,hadi çok eskilere gitmeyelim CHP sürecinde mahallede mi varsınız,bir ilçe veya il teşkilatlarında bulundunuz mu,o havayı kokladınız mı ,iyi günde kötü gün de ortak bir geçmişiniz var mı,olduğunu sanmıyorum olsaydı bu seçmeni daha iyi anlardınız.Gelelim sokak da size neden seçmenin bir bölümünün tepkili olduğuna dedik ya siz avukatsınız istediğiniz davayı alabilirsiniz ama CHP adayı olduğunuz anda kitlenin hassasiyetini düşünerek bir tercih yapmalıydınız,malum kamuoyunca tanınan ALTAN KARDEŞLER ve Nazlı ILICAK'ın da dava avukatı olduğunuz yazıldı çizildi,şimdi bu kişiler CHP seçmeninin bir bölümü tarafından nasıl tanınıyor ikinci cumhuriyetçi ve 'KUMPAS DAVALARINDA'taraf diye bir gazete vardı hatırladınız mı,sırf bu davalar için kurulmuş ve ne kadar da tetikçi varsa doldurulmuşdu.15 temmuza giden yolun taşlarını döşeyen ve 250 masum insanın ölümüne neden olan bu sizin savunduğunuz kişilerin hiç mi katkısı olmadığını sanıyorsunuz,iş de bu nedenledir ki siz tercih yapmayarak bir koltuk da iki karpuzu taşımaya kalkıyorsunuz,kusura bakmayın hanımefendi ikisi birden olmaz biri mutlaka düşer ve kırılır,siz nasıl ki tercih ederek hakkınızı kullanıyorsunuz müsaade edin de CHP seçmeninin en azından bir bölümü de hakkını kullansın ,mesele bu kadar basit.Siz hala anlamaya çalışmadan yaptığım doğru diyorsanız lütfen başka kapıya.

Yorumu oyla      3      3  
Ali Tekin 20 Temmuz 2018 Cuma 19:59

Bu hanım var diye CHP'ye oy vermeyen epeyce CHP'li de var. Bu konuyu da belirtse, belki daha iyi olurmuş. Nedenlerini de artık kendileri bulsun ya da sokağa sorsun.

Yorumu oyla      3      3  
ANTALYALI 20 Temmuz 2018 Cuma 13:48

SN. FİGEN ÇALIKUŞU, SN. DENİZ BAYKAL DESEYDİ Kİ, BENİ ARTIK ADAY GÖSTERMEYİN, HEM SAĞLIK PROBLEMLERİM VAR, HEM DE GENÇLERİN ÖNÜNÜ GEÇ DE OLSA AÇMAK GEREK, SİZ ŞU AN MİLLETVEKİLİYDİNİZ. ELBETTE HAKKINIZDI, LAKİN BU KOLTUK SEVDASI NASIL BİR ŞEYDİR Kİ, TEPEDEN TIRNAĞA CHP'Yİ SARMIŞ DURUMDA. NE DİYELİM HAKKINIZDA HAYIRLISI OLSUN İNŞALLAH.

Yorumu oyla      3      3  
bekir bülend özsoy 20 Temmuz 2018 Cuma 12:50

sevgili Figen Albuga Çalıkuşu, için rahat olsun, sen elinden geleni yaptın. Yılmak-yorulmak yok, ülkenin senin gibi değerli siyasi simalara ihtiyacı var.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte kurultay için toplanan imza sayısı
Muharrem İnce'nin sağ kolu CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, olağanüstü ...
Sağır, 3 vekil için kefil oldu
İYİ Parti Antalya milletvekilleri Feridun Bahşi, Hasan Subaşı ve Tuba ...
Ak Parti belediyeler için 'Erdoğan'lar arıyor
AK Parti, yaklaşık 8 ay kalan yerel seçimler için ‘bölgesinde sevilen ...
 
Ak Parti Antalya İl Danışma Toplantısı yapıldı
Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanlığı tarafından ...
Erdoğan adaylarda bu 5 kriteri arayacak
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerle ilgili 884 AK Partili belediyenin ...
Binali Yıldırım TBMM Başkanı oldu
İlk iki tur oylamada hiçbir aday 400 oy alamazken, oylama 3'üncü tura ...
 
İlk gün 3 hareket
Bugün Meclis’te gerçekleştirilen milletvekili and içme töreninde, İYİ ...
Milletvekili Başkan'dan teşekkür ziyareti
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Kumluca ilçesine teşekkür ziyaretinde bulundu.
Antalyalı vekiller Meclis yolunda...
ANTALYA'nın 27'nci dönem milletvekilleri mazbataları 2 Temmuz Pazartesi ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva