Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
2 Temmuz 2020 Perşembe - 09:22

Salgın döneminde tuvalet ihtiyacı sorun haline geldi

KORONAVİRÜS tedbirleri devam ederken, vatandaşlar umumi yerlerdeki tuvaletleri kullanmaktan çekinmeye başladı. Doktorlar pek çok kişinin bu çekince yüzünden idrarını uzun süre tuttuğunu ve bu durumun böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığı beraberinde getirebileceğini söyledi.

Salgın döneminde tuvalet ihtiyacı sorun haline geldi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs ile mücadele sürerken, bulaş riski dolayısıyla ortak kullanılan alanlar gündeme gelmeye devam ediyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt genelinde pek çok önlem alınırken, vatandaşlar umumi yerlerdeki tuvaletleri kullanmaktan çekinmeye başladı. Tuvalete çıkmama süresi artınca bu durumun sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunan uzman doktorlar, pek çok kişinin bu çekince yüzünden idrarını uzun süre tuttuğunu ve idrarı tutmanın böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığı beraberinde getirebileceğini söyledi.

'BÖBREK YETMEZLİĞİ İLE SONUÇLANABİLİR'

Koronavirüs sürecinde umumi tuvalet kullanımının problemli bir konu olduğunu söyleyen İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emir Akıncıoğlu, "Biz normalde hekim olarak hastaların idrar yapmalarını ertelemesini önermiyoruz. İdrarı geciktirmek, idrara çıkmak için tereddüt yaşanması bizim istediğimiz bir durum değil, çünkü bazı sağlık problemlerine sebebiyet veriyor. Uzun vadede mesane içinde biriken idrar, mesanenin, yani sidik kesesinin kasılma kabiliyetini yitirmesine sebebiyet veriyor. Bu durum da uzun vadede böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilecek kadar vahim tablolara sebebiyet verebiliyor" diye konuştu.

Vatandaşların idrar ihtiyacını ertelemesini önermediğini ifade eden Op. Dr. Akıncıoğlu, "Koronavirüs döneminde ortak alanların kullanımıysa önerilmiyor. Bu dönemde koruyucu önlemler alınabilir. Vatandaşların su tüketimini kısıtlamalarını kesinlikle önermiyoruz. Günde 1,5, hatta 2,5 litre su mutlaka tüketilmelidir, ancak sık idrara çıkılmasına sebep olan çay ve kahve gibi alışkanlıkların minimuma indirilmesinde fayda var. Bu gibi sıvılar tüketildiğinde normalde çıkacağımızdan daha fazla idrar çıkıyoruz" dedi.

'KORONAVİRÜS SİFON YOLUYLA BULAŞABİLİR'

Umumi tuvaletlerin bulaş tehlikesi olduğunu hatırlatan Op. Dr. Akıncıoğlu, "Koronavirüsün sadece hava yoluyla bulaştığını zannediliyordu, ancak yapılan çalışmalarda virüsün dışkıda da idrarda da olduğunu gösterdi. Bu da umumi tuvaletlerin virüs bulaşı açısından oldukça tehlikeli yerler olduğu anlamına geliyor. Sifon kullanımı özellikle virüsün havalanmasını sağlayarak bulaşı artırıyor. Bu yüzden tuvaletleri kullanacak kişilerin yanlarında mutlaka bir dezenfektan bulundurmalarını ve klozet kapaklarını silmelerini öneriyoruz. İkincisi sifon kullanılacaksa klozet kapağı kullanılmalıdır. Tüm işlemden sonra ekstra bir daha dezenfektan kullanılmalıdır. Kendi yaşadıkları alanda ise seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfeksiyon yapılmalıdır" diye konuştu.

'HERKES KENDİNİ KORUMA ALTINA ALIYOR, TUVALETLERİ PİS BIRAKIYOR'

Günde ortalama 100 kişinin girdiği bir tuvaleti temizleyen görevli Emel Yavaş, "Koronavirüs başladığından beri tuvalet alışkanlığı çok değişti. Herkes kendini koruma altına alarak başkalarını düşünmemeye başladı. Sifonu çekmiyorlar, çöpün kapağını açmak yerine yere atmayı tercih ediyorlar. Lavabonun çeşmesini açık bırakıyorlar. Dokunmaktan çekiniyorlar. Bir başkasının arkasından geleceğini hiç düşünmüyorlar. Koronavirüsten önce her şey daha temizdi" dedi.

'PİS BIRAKMAYIN, PEÇETE KULLANI'

Temizlik görevlilerinden Hayriye Olgun, "İnsanlar tuvalete girmekten de korkuyorlar, girdikten sonra bir yerlere dokunmaktan da korkuyorlar. Tuvalet temizliğine özen göstermiyorlar. Sifonu çekmiyorlar, peçeteleri çöp kutusuna atmıyorlar. Tuvalete girince çok fazla peçete biriktiğini görüyorum. Önceden böyle şeylerle karşılaşmıyorduk. Tuvalete girdikleri zaman ellerine bir peçete alarak tuvaletin sifonunu çekebilirler. Çöp kutusuna dokunmadan peçeteleri atabilirler. Lavaboları peçete yardımıyla kapatabilirler" diye konuştu.

'KENDİ BÖBREKLERİMİZE ZARARI VAR'

Umumi tuvaletleri kullanmadığını söyleyen vatandaşlardan Aliye Aslan, "İşim olmadıkça çıkmıyorum. Tuvalete girmiyorum. Bugün dışarıda oturduk, tuvalete girmedim. Yemek yedim ve çıktım. Bu sürenin uzamasının kendimize zararı var. Kendi böbreklerimize zarar veriyoruz. Bugün gittiğimiz yer çok pisti" dedi.

Tuvalete girme endişesi taşıyan vatandaşlardan Furkan Uyar ise, "En son ne zaman girdiğimi hatırlamıyorum. İnsanlar kendi beden temizliklerinin sorumluluğunu dahi taşımıyorlar. Ben 8 yıldır hizmet sektöründe çalışıyorum. Restoranların temizliğini biliyorum. Umumi tuvaletleri kullanmaktansa evi beklemek veya bildiğim bir yere gitmeyi tercih ediyorum. Bu sürenin uzaması sağlık açısından riskli olabilir" diye konuştu.

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI.(FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI. TEMIZLIK GOREVLILERINDEN HAYRIYE OLGUN (FOTOGRAFTA) (FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI.(FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI.(FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI. TEMIZLIK GOREVLISI EMEL YAVAS (FOTOGRAFTA)(FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

KORONAVIRUS TEDBIRLERI DEVAM EDERKEN, VATANDASLAR UMUMI YERLERDEKI TUVALETLERI KULLANMAKTAN CEKINMEYE BASLADI. DOKTORLAR PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI. UROLOJI UZMANI OP. DR. EMIR AKINCIOGLU (FOTOGRAFTA) PEK COK KISININ BU CEKINCE YUZUNDEN IDRARINI UZUN SURE TUTTUGUNU VE BU DURUMUN BOBREK YETMEZLIGI GIBI PEK COK HASTALIGI BERABERINDE GETIREBILECEGINI SOYLEDI. OTE YANDAN UMUMI TUVALETLERI TEMIZLEYEN TEMIZLIK GOREVLILERI ISE, HALKA ACIK TUVALETLERI KULLANAN KISILERIN KORONAVIRUS ENDISESIYLE SIFON, COP TENEKESI, MUSLUK GIBI YERLERE DOKUNMAMAK ICIN BURALARI PIS BIRAKTIGINI BELIRTEREK, VATANDASLARI BU BOLGELERE PECETE ILE DOKUNMALARI GEREKTIGI KONUSUNDA UYARDI.(FOTO: HANDE NAYAMAN IZMIR DHA)

Hande NAYMAN/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Sulama kanallarında boğulmalar arttı
 
Yanan kuyu suyunun analizi yapılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sulama kanallarında boğulmalar arttı
YURT genelinde havaların ısınmasıyla birlikte özellikle sulama kanalları ...
Atakan'ın 5 saat sonra cansız bedeni bulundu
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, Atakan Aygören (16), serinlemek için girdiği ...
Minikler, kendi sebze ve meyvelerini kendileri yetiştiriyor
MERSİN'de kreş ve gündüz evinde eğitim alan öğrenciler, okulun hobi bahçesinde ...
 
Albayrak ailesine yönelik ahlaksız paylaşım yapan şüpheli adliyede
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dördüncü kez baba olma sevinci ...
Yargıtay, Metin İyidil hakkındaki beraat kararını bozdu
YARGITAY 16. Ceza Dairesi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'nin ...
Üst geçidin ayağına çarpan otomobilin sürücüsü öldü
NEVŞEHİR'de, kontrolden çıkıp, üst geçidin ayağına çarpan otomobilin sürücüsü ...
 
Patnos'u sağanak vurdu; dereler taştı, hayvanlar telef oldu
AĞRI'nın Patnos ilçesinde sağanak nedeniyle 3 köyde dereler taşarken, ...
Çocuğa cinsel istismardan hükümlü firari yakalandı
KOCAELİ’de, ‘Çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun ...
16 yaşındaki İbrahim 5 gündür kayıp
DENİZLİ'nin Pamukkale ilçesinde, 5 gün önce evden ayrılan ve bir daha ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva